Περιβραχιόνια στα χρώματα του ουράνιου τόξου αποφάσισαν να φορέσουν τα μέλη του αμερικανικού ποπ συγκροτήματος, Black Eyed Peas, στην πρωτοχρονιάτικη συναυλία που διοργάνωσε ο πολωνικός κρατικός τηλεοπτικός σταθμός TVP. Στόχος τους να υποστηρίξουν την καταπιεσμένη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Πολωνίας.

Ο σταθμός έχει παίξει στη σημαντικό ρόλο στην προώθηση της εκστρατείας του κυβερνώντος εθνικο-συντηρητικού κόμματος “Νόμος και Δικαιοσύνη” (PiS) ενάντια σε αυτό που αποκαλεί «Ιδεολογία των ΛΟΑΤΚΙ+».

Μετά τη συναυλία, ο frontman των Black Eyed Peas, Will.I.am, εμφανίστηκε να επικρίνει ευθέως τον PiS.

Η εκπομπή, την οποία παρακολούθησαν περισσότερα από 8,3 εκατομμύρια προκάλεσε οργή μεταξύ των πολιτικών της Ενωμένης Πολωνίας (Solidarna Polska), ενός σκληροπυρηνικού κατώτερου συνασπισμού εταίρου του PiS, οι οποίοι το χαρακτήρισαν «ντροπή» και καταδίκασαν τον εορτασμό της «παρέκκλισης».

Οι Black Eyed Peas ανακοινώθηκαν ως οι κεντρικοί καλεσμένοι στην εκπομπή του TVP, “New Year’s Eve of Dreams” μετά την αποχώρηση της Melanie C.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης μπορεί να κόστισε 1 εκατομμύριο δολάρια στη δημόσια τηλεόραση, το συγκρότημα εμφανίστηκε με περιβραχιόνια ουράνιου τόξου και αφιέρωσε το τραγούδι «Where Is the Love;» «στην ενότητα», αναγνωρίζοντας κοινότητες που βιώνουν μίσος, όπως οι Εβραίοι, άτομα αφρικανικής καταγωγής και τα ΛΟΑΤΚΙ+.

«Είμαστε οι Black Eyed Peas… ή μπορείτε να πείτε Black Eyed Peace, γιατί είμαστε υπέρ της ειρήνης, της ισότητας, της αρμονίας. Δεν είμαστε το Black Eyed PiS», ανέφερε ο τραγουδιστής Will.I.am στα social media μετά τη συναυλία.

«Υποστηρίζουμε την ενότητα, την αγάπη, την αποδοχή», συνέχισε. «Μερικές φορές πρέπει να πάτε εκεί που οι άνθρωποι δεν έχουν τις ίδιες απόψεις για να τους εμπνεύσετε τη διαφορετικότητα, για να τους δείξετε πώς μοιάζει η αποδοχή».

Η συναυλία επικρίθηκε από πολλά συντηρητικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων δύο αναπληρωτών υπουργών της κυβέρνησης.