«Οι ασφαλείς χώροι συρρικνώνονται καθημερινά, σύντομα δεν θα έχουμε που να κρυφτούμε»

16/03/2023
από
Ο Άρνολντ έκανε coming out ως γκέι πριν από χρόνια, αλλά τον περασμένο μήνα αναγκάστηκε να αφαιρέσει μια σημαία ουράνιου τόξου από το προφίλ του στο Twitter, φοβούμενος για την ασφάλειά του καθώς ένα νέο κύμα βίαιης ομοφοβίας σαρώνει την Ανατολική Αφρική.

Ο 35χρονος μουσικός, ο οποίος ζήτησε να μην χρησιμοποιηθεί το πραγματικό του όνομα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ανησυχεί πως η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εντοπίσει και να συλλάβει ΛΟΑΤΚΙ+ πολίτες.

«Οι ασφαλείς χώροι συρρικνώνονται καθημερινά», είπε. «Σύντομα δεν θα έχουμε που να κρυφτούμε».

Η Κένυα, όπως και οι γείτονές της, βρίσκεται στα χέρια μιας βίαιης κρίσης κόστους ζωής και αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Όμως, οι ακτιβιστές λένε ότι αυτά τα ζητήματα έχουν παραγκωνιστεί, καθώς οι ηγέτες σε όλο το πολιτικό φάσμα ενώνονται για να εξαπολύσουν μια εκστρατεία «ομοφοβίας που επιχορηγείται από το κράτος».

«Υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια για διακίνηση παραπληροφόρησης», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Njeri Gateru, εκτελεστικός διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Γκέι και Λεσβιών (NGLHRC), μιας μη κερδοσκοπικής ομάδας με έδρα το Ναϊρόμπι.

«Τα συναισθήματα που έχουν μεταφερθεί στον δημόσιο χώρο εμπνέουν και δικαιολογούν τη βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ+», προειδοποίησε.

Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη σε πολλές χώρες της Ανατολικής Αφρικής, οι οποίες έχουν ιστορικό καταστολής κατά των ομοφυλόφιλων, που συχνά ενθαρρύνονται από συντηρητικούς μουσουλμάνους και χριστιανούς.

Στην Κένυα και την Τανζανία, το γκέι σεξ παραμένει έγκλημα σύμφωνα με τους νόμους της αποικιακής εποχής με ποινές που περιλαμβάνουν ποινές φυλάκισης έως και 14 χρόνια.

Οι καταδίκες είναι σπάνιες, ωστόσο, και παρά τις νομικές απειλές κατά της ομοφυλοφιλίας, έχουν επιτραπεί σε ομάδες για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων να λειτουργούν στην Κένυα, σε αντίθεση με γειτονικά έθνη όπως η Σομαλία.

Αλλά οι νόμοι έχουν κάνει τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στην Κένυα εύκολη λεία για αστυνομική παρενόχληση και διαδικτυακές επιθέσεις.

Και οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί από τότε που επικράτησε το πιο πρόσφατο κύμα ομοφοβίας.

Το NGLHRC κατέγραψε 117 επιθέσεις στην Κένυα εναντίον ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που θεωρούνται τον περασμένο μήνα, από 78 τον Ιανουάριο.

«Ζώντας μέσα στον φόβο»

Το τελευταίο ξέσπασμα συνέβη τον περασμένο μήνα αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας αποφάνθηκε κατά μιας έκκλησης που επιδιώκει να απαγορεύσει τη λειτουργία ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδων, προκαλώντας χείμαρρο αντιδράσεων, μεταξύ άλλων από τον γενικό εισαγγελέα, ο οποίος υποσχέθηκε να αμφισβητήσει την ετυμηγορία.

Ο Πρόεδρος William Ruto, ένας φανατικός Χριστιανός που εξελέγη τον περασμένο Αύγουστο, δήλωσε ότι οι γάμοι ομοφύλων ζευγαριών θα μπορούσαν «να συμβούν σε άλλες χώρες αλλά όχι στην Κένυα».

Είπε ότι η ομοφυλοφιλία έρχεται από τη Δύση και ότι τα έθιμα, οι παραδόσεις, ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ της Κένυας δεν μπορούν να την επιτρέψουν.

Ο αναπληρωτής του, Rigathi Gachagua, προχώρησε ακόμη περισσότερο, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του δικαστηρίου ως παράδειγμα «αποκρουστικής ηθικής και αδικίας στον τρόπο ζωής μας».

Ακόμη και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Raila Odinga, ο οποίος έχει περάσει μήνες αμφισβητώντας τη νίκη του Ruto στις εκλογές, συμφώνησε με την κυβέρνηση, κατηγορώντας το δικαστήριο για υπέρβαση της εντολής του.

Στα δυτικά σύνορα της Κένυας, νομοθέτες στην Ουγκάντα εισήγαγαν ένα νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα που θα τιμωρεί με ποινή φυλάκισης 10 ετών οποιονδήποτε θεωρείται ομοφυλόφιλος ή εμπλέκεται σε ομόφυλη δραστηριότητα.

Το 2014, ο πρόεδρος Yoweri Museveni προκάλεσε παγκόσμιες αντιδράσεις μετά την υπογραφή ενός νόμου που επέβαλε ισόβια κάθειρξη για τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Καταργήθηκε, ωστόσο, από το συνταγματικό δικαστήριο της Ουγκάντα για τεχνικούς λόγους.

Τους τελευταίους μήνες, διαδικτυακές θεωρίες συνωμοσίας που κατηγορούν τις σκιώδεις διεθνείς δυνάμεις ότι «προωθούν την ομοφυλοφιλία» έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Frank Mugisha, εκτελεστικός διευθυντής της Sexual Minorities Uganda, μιας κορυφαίας οργάνωσης για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, η λειτουργία της οποίας ανεστάλη από τις αρχές πέρυσι, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είχε ήδη πλημμυρίσει από κλήσεις από ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σχετικά με το νέο νομοσχέδιο.

«Τα μέλη της κοινότητας ζουν με τον φόβο», είπε.
Δες και αυτό!