Ο Wentworth Miller μίλησε για πρώτη φορά για το ταξίδι του με τον αυτισμό. Ο ηθοποιός του Prison Break αναφέρει ότι έλαβε μια «άτυπη διάγνωση αυτισμού» πριν από σχεδόν έναν χρόνο, μετά από μία αυτοδιάγνωση που προηγήθηκε.

Σύμφωνα με την Εθνική Αυτιστική Εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου, ο αυτισμός είναι μια «δια βίου αναπτυξιακή αναπηρία που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν με τον κόσμο.»

Σύμφωνα με την ίδια Εταιρεία, ένας στους εκατό ανθρώπους είναι στο φάσμα του αυτισμού.

Σε μια εκτεταμένη λεζάντα στο Instagram εικονογραφημένη με λευκό τετράγωνο, ο 49χρονος Wentworth εξήγησε:

«Όπως σε όλα τα άτομα, η ζωή στην καραντίνα μου στέρησε πράγματα. Αλλά, στην ησυχία/απομόνωση, βρήκα απροσδόκητα δώρα. Αυτό το φθινόπωρο συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που έλαβα μία άτυπη διάγνωση αυτισμού. Προηγήθηκε αυτοδιάγνωση. Ακολούθησε η επίσημη διάγνωση.» 

Ο Wentworth, ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος, συνέχισε:

«Ήταν μια μακρά, ελαττωματική διαδικασία που χρειαζόταν ενημέρωση. Είμαι μεσήλικας. Δεν είμαι 5χρονος. Αναγνωρίζω ότι η πρόσβαση σε μια διάγνωση είναι ένα προνόμιο που πολλοί δεν απολαμβάνουν. Ας πούμε ότι ήταν ένα σοκ. Αλλά, όχι έκπληξη.» 

«Υπάρχει μια γνωστή πλέον πολιτιστική αφήγηση (στην οποία έχω συμμετάσχει) που λέει: «Δημόσιο πρόσωπο μοιράζεται δημόσια τα Α, Β και Γ, αφιερώνει την πλατφόρμα του στα Δ, Ε και ΣΤ.» Καλό για αυτό./Srs [sic].»

Στη συνέχεια είπε:

«Δεν ξέρω αρκετά για τον αυτισμό. Υπάρχουν πολλά να γνωρίσω ακόμη. Αυτήν τη στιγμή η δουλειά μου μοιάζει να εξελίσσεται. Η επανεξέταση πέντε δεκαετιών βιωμένης εμπειρίας μέσω ενός νέου φακού. Αυτό θα πάρει χρόνο. Εν τω μεταξύ, δε θέλω να διατρέξω τον κίνδυνο να γίνω ξαφνικά μια δυνατή, κακομαθημένη φωνή στο δωμάτιο. Η #αυτιστική κοινότητα -αυτό το ξέρω- έχει ιστορικά παραμεληθεί από τη συζήτηση. Μιλούσαν άλλοι για εκείνη. Δε θέλω να κάνω αντίστοιχη ζημιά.»

«Αν κάποιος ενδιαφέρεται να εμβαθύνει στον #αυτισμό και στη #νευροποικιλότητα, θα σας υποδείξω πολλά άτομα που μοιράζονται στοχαστικό και εμπνευσμένο περιεχόμενο στο Instagram, στο TikTok… Για τη χρήση ορολογίας, για την προσθήκη αποχρώσεων, για την καταπολέμηση του στίγματος.» 

«Αυτές/οί οι δημιουργοί (μερικές/οί αρκετά νεαρά άτομα) μιλάνε για τα ζητήματα αυτά με μεγαλύτερη γνώση/ευχέρεια από μένα. Επίσης, με έχουν εκπαιδεύσει. Αυτή είναι η επέκταση αυτού που έχω την τάση να μοιράζομαι ως ατμόσφαιρα.» 

«Αυτό δεν είναι κάτι που θα άλλαζα. Όχι. Το δέχομαι -δέχτηκα- αμέσως το ότι είμαι αυτιστικός, ως κάτι που είναι κεντρικό για το ποιος είμαι. Σε ό,τι έχω επιτύχει/αρθρώσει.» 

«Θέλω, επίσης, να πω στους πολλούς (πολλούς) ανθρώπους, που συνειδητά ή ασυνείδητα μου έδωσαν αυτό το επιπλέον κομμάτι χάρης και χώρου με την πάροδο των ετών, μου επέτρεψαν να μετακινηθώ στον κόσμο με τρόπο που μου έκανε νόημα, είτε έκανε νόημα σε εκείνους είτε όχι… σας ευχαριστώ.» 

«Και σε εκείνους που έκαναν διαφορετική επιλογή… λοιπόν, οι άνθρωποι θα αποκαλυφθούν.»