Λίγο πριν τη συναυλία του στον Σταυρό του Νότου, ο ΣτέλιοςΤσουκιάς μάς μιλά για τη νέα του δουλειά, τις εμφανίσεις του ανά την Ελλάδα καθώς και για την ανάγκη να «φωνάξουμε όλοι μαζί».
Θέλω να μας μιλήσεις λίγο για «το Φρικιό». Ποια είναι η ιστορία αυτού του τραγουδιού;

Το έγραψε ο Αλέξανδρος Αργύρης, φίλος και έτερος τραγουδοποιός. Πρώτη φορά μας διάβασε τους στίχους σε μία συνάντηση που είχαμε με τον Παύλο Παυλίδη στο πλαίσιο στιχουργικών σεμιναρίων που παρακολουθούσα στο Μικρό Πολυτεχνείο. Αυτό έγινε λίγο πριν την πανδημία. Έκτοτε σε έναν καφέ που πίναμε και ανταλλάσσαμε μουσικές, έπαιξε το τραγούδι και άκουσα τις νότες με μία κιθάρα. Με ταρακούνησε πολύ η αιχμηρότητα των στίχων και η αφήγηση στο α’ πρόσωπο. Όταν μου εκμυστηρεύτηκε ότι εμπνεύστηκε το τραγούδι απ’ τον Ζακ συγκινήθηκα αλλά παράλληλα ένιωσα ασφυξία. Ήθελα να βγω να φωνάξω στο δρόμο, να πάρω την κιθάρα να το τραγουδήσω. Ο Αλέξανδρος μου χάρισε το τραγούδι και λίγο πολύ τα υπόλοιπα έγιναν αβίαστα. Ήρθε και η ιδέα για το video clip και όσοι συμμετείχαν την ημέρα του γυρίσματος έφεραν ο καθένας ξεχωριστά την ενέργεια του και τον κόσμο του. Εύχομαι να είναι ακόμα ένα λιθαράκι για τον αγώνα που δίνει η οικογένεια του για δικαιοσύνη.

Στην περίπτωση δολοφονίας του Ζακ είδαμε αρκετούς καλλιτέχνες να παίρνουν ανοιχτά θέση, καταδικάζοντας όλη αυτή τη βία και το μίσος. Είναι σημαντικό τα άτομα που ασχολούνται με την τέχνη να μιλούν δημόσια για αυτά τα περιστατικά;

Είμαι υπέρ να αντιστεκόμαστε σαν προσωπικότητες σε οτιδήποτε θεωρούμε άδικο και βίαιο είτε κάνουμε τέχνη είτε όχι. Διαφέρει ο τρόπος στον καθένα μας βέβαια και προσωπικά προτιμώ να το κάνω μέσα απ΄τα τραγούδια. Είναι το περιβάλλον που νιώθω οικεία και αγνά. Εύχομαι όλοι οι συνάδελφοι να βρίσκουν χώρο μέσα απ’τη μουσική τους πορεία ώστε να βγάζουν τη φωνή που έχουν ανάγκη τόσοι συνάνθρωποι μας να ακούσουν. Πρέπει να «φωνάξουμε» μαζί. Για το κοινό καλό.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη δεύτερη ολοκληρωμένη σου δουλειά;

Αρχικά ότι είμαι πολύ χαρούμενος! Μετά από ενάμιση χρόνο ολοκλήρωσα το album και είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει στις 17 Φεβρουαρίου με τίτλο «Κοιτάζω Έξω». Το ομότιτλο του δίσκου όπως και το Φρικιό και το «Ένας Λύκος Αισθηματίας» έχουν ήδη κυκλοφορήσει μαζί με την διασκευή που έκανα στον «Γέρο Μαθιό» του Παύλου Σιδηρόπουλου. Έπονται άλλα τέσσερα σε μουσική και στίχους δικούς μου. Τα τραγούδια τα έγραψα μέσα στην πανδημία επηρεασμένος από διάφορα συναισθήματα που μου χτύπησαν την πόρτα μέσα σε όλη την δυστοπία που ζήσαμε. Είναι οι φωτογραφίες εκεινής της εποχής. Μαζί με το Κώστα Γεωργιάδη που έχει αναλάβει την παραγωγή του δίσκου, δημιουργήσαμε ένα ηχητικό περιβάλλον παντρεύοντας διάφορα είδη μουσικής που αγαπώ όπως η ροκ, η μπλουζ και η παράδοση, με μία πιο σύγχρονη ματιά. Νομίζω έχει έρθει η εποχή να κλωτσήσουμε τον δογματισμό μακριά.

Στις 8/2 ετοιμάζεις μια συναυλία στον Σταυρό του Νότου. Τι να περιμένουμε απ΄ αυτή τη συναυλία;

Δημιούργησα μία νέα μπάντα με νέο ήχο. Θα παρουσιάσω αρκετά απ’ τα τραγούδια του δεύτερου δίσκου, κάποια απ’ τον πρώτο δίσκο αλλά και διασκευές από τραγουδοποιούς που με έχουν επηρεάσει όπως ο Σιδηρόπουλος και ο Αγγελάκας. Νιώθω αυτό live σαν γιορτή, σαν μία νέα εποχή. Έχω να παίξω και καιρό οπότε περιμένω πως και πως να στείλουμε όλα τα προβλήματα μας στον αέρα για δύο ώρες και να χορτάσουμε μουσική. Και εμείς και ο κόσμος.

Καλλιτεχνικά σχέδια που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;

Το live στον Σταυρό του Νότου είναι αρχή από μία σειρά ζωντανών εμφανίσεων. Θα πάμε με το σχήμα αυτό και εκτός Αθηνών. Στις 17 Μαρτίου στην Πάτρα, στις 21 Απρίλιου Θεσσαλονίκη και έπονται και άλλες πόλεις. Επίσης, έχω ετοιμάσει ένα αφιέρωμα στα Μπλουζ του Πρίγκιπα στην μπουάτ Απανεμιά στις 7 Μαρτίου σε μία ακουστική βραδιά με δύο κιθάρες. Γι’ αυτή τη βραδιά, στάθηκε αφορμή η διασκευή που κυκλοφόρησε στον «Γέρο Μαθιό». Επικοινώνησα με την αδερφή του Μελίνα η οποία μου παραχώρησε την άδεια να πειράξω το εμβληματικό τραγούδι του Παύλου. Ραντεβού στις μουσικές λοιπόν!

Ο Στέλιος Τσουκιάς στον Σταυρό του Νότου στις 8 Φεβρουαρίου

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected] Cu!