Ο πρώτος άνδρας που κατηγορείται για “επιβαρυμένη ομοφυλοφιλία” στην Ουγκάντα

0
174
Οι εισαγγελείς στην Ουγκάντα κατηγορούν έναν άνδρα για «επιβαρυμένη ομοφυλοφιλία» για πρώτη φορά από τότε που η χώρα ψήφισε το σκληρό αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχέδιο.

Ο νόμος, ο οποίος έχει θεωρηθεί ευρέως ως η πιο σκληρή πολιτική κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων στον κόσμο, τιμωρεί με ισόβια κάθειρξη όποιο άτομο συνάπτει σεξουαλικές σχέσεις με άτομο του ίδιου φύλου. Επίσης, με την κατηγορία της «επιβαρυμένης ομοφυλοφιλίας» μπορεί να επιβληθεί η θανατική ποινή.

Ο πρόεδρος Yoweri Museveni υπέγραψε τη νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο, και  έκτοτε έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις.

Ωστόσο, ένας 20χρονος άνδρας είναι τώρα ο πρώτος που κατηγορείται για «επιβαρυμένη ομοφυλοφιλία» στην Ουγκάντα.

Protestors stand next to a uniformed officer, holding red signs that read "drop the anti-gay bill."

Σύμφωνα με τον αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμο, οι περιπτώσεις που θεωρούνται «επιβαρυντικές»  μπορεί να περιλαμβάνουν τη σεξουαλική επαφή με ανήλικο, τη σεξουαλική επαφή ενώ είσαι θετικός στον ιό HIV ή την αιμομιξία.

Σύμφωνα με το Reuters, οι κατηγορίες σε βάρος του 20χρονου άνδρα δεν διευκρινίζουν γιατί οι πράξεις του κρίθηκαν «επιβαρυντικές», απλώς αναφέρουν ότι είχε «πραγματοποιήσει παράνομη σεξουαλική επαφή» με έναν 41χρονο άνδρα.

Όταν της ζητήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες, η Jacqueline Okui, εκπρόσωπος του γραφείου του διευθυντή της εισαγγελίας, δήλωσε στο δημοσίευμα: «Δεδομένου ότι πρόκειται για κακούργημα που μπορεί να εκδικαστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, η κατηγορία διαβάστηκε στο Ειρηνοδικείο… και έτσι προφυλακίστηκε».

Πρόσθεσε ότι δεν γνώριζε για κανέναν άλλον που να έχει κατηγορηθεί ακόμη για «επιβαρυμένη ομοφυλοφιλία». Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση.

Αν και η θανατική ποινή δεν καταργήθηκε ποτέ επίσημα στην Ουγκάντα, η χώρα δεν έχει πραγματοποιήσει εκτέλεση από το 2005.

Φυσικά, όταν το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε το αντί-ΛΟΑΤΚΙ+  νομοσχέδιο τον Μάιο, επικράτησε γενικευμένος τρόμος μεταξύ της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ουγκάντα.

Λίγο μετά την ψήφιση του θανατηφόρου νόμου, η κυβέρνηση κατακρίθηκε από ακτιβιστές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παγκόσμιους ηγέτες και την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Πιο πρόσφατα, οι ΗΠΑ επέβαλαν περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε αξιωματούχους της Ουγκάντα, ο πρόεδρος Joe Biden διέταξε την επανεξέταση της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουγκάντα και η Παγκόσμια Τράπεζα ανέστειλε επίσημα τη χρηματοδότηση προς την χώρα, καθώς ο νόμος «έρχεται σε θεμελιώδη αντίθεση» με τις αξίες της.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει δείξει σημάδια ανάκλησης του ομοφοβικού νομοσχεδίου.

Ο πρόεδρος της Ουγκάντας Kaguta Yoweri Museveni, ο οποίος έχει αποδείξει την εναντίωση του στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, βρίσκεται στην εξουσία από το 1986.