Ο πρόεδρος Joe Biden καλωσόρισε τον γκέι πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, γνωστός ως Taoiseach, στον Λευκό Οίκο την ημέρα του Αγίου Πατρικίου την περασμένη Παρασκευή.

Σε συνάντηση μεταξύ των χωρών που είχε αναβληθεί λόγω της πανδημίας, οι δύο ηγέτες μίλησαν για τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με το Associated Press. Ο Joe Biden αναγνώρισε επίσης στην 25η επέτειο της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία βοήθησε στον τερματισμό της σύγκρουσης, που ονομάζεται Troubles, σχετικά με το εάν η Βόρεια Ιρλανδία θα χωριζόταν από το Ηνωμένο Βασίλειο για να ενταχθεί στην Ιρλανδία.

Ο Biden χάρισε επίσης στον Taoiseach Leo Varadkar, τον πρώτο ομοφυλόφιλο αρχηγό της κυβέρνησης της Ιρλανδίας, ένα μπολ με τριφύλλια, μιαι παράδοση από το 1952.

Κατά τη συνάντηση με τον Biden, ο Varadkar επαίνεσε τις ΗΠΑ για τη βοήθεια της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα πέρυσι. Ο Biden αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα την Ιρλανδία. Όταν συμβεί αυτό, ο Varadkar είπε: «Θα στρώσουμε το κόκκινο χαλί».

Ο Varadkar και ο σύντροφός του, Matthew Barrett, πήραν πρωινό νωρίτερα την Παρασκευή με την αντιπρόεδρο Kamala Harris και τον δεύτερο κύριο Doug Emhoff. Στο σπίτι του αντιπροέδρου, ο Ιρλανδός ηγέτης επαίνεσε τις ΗΠΑ για την ιστορία των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων.

«Από το Stonewall στο Σακραμέντο στο Σαν Φρανσίσκο. Η Αμερική έχει πρωτοστατήσει όσον αφορά στη ΛΟΑΤΚΙ+ ισότητα», είπε. «Δεν νομίζω ότι θα ήμουν εδώ σήμερα αν δεν υπήρχε αυτό που έκανε η Αμερική».

έρα του Αγίου Πατρικίου είναι μια ετήσια γιορτή στον Λευκό Οίκο. Ένα γεύμα στο Καπιτώλιο φέρνει κοντά Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους εδώ και μερικές δεκαετίες..

Ο Varadkar είναι επίσης ο πρώτος μη-λευκός που ηγήθηκε της Ιρλανδίας. Έγινε πρωθυπουργός το 2017, υπηρετώντας μέχρι το 2020. Έγινε ξανά πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.