Ομοφοβική λεκτική κακοποίηση σε βάρος του Leo Varadkar έξω από το σπίτι του

21/09/2021
από
Leo Varadkar
Leo Varadkar

Η ιρλανδική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία κατά των εμβολιασμών έξω από το σπίτι του Leo Varadkar στο Δουβλίνο, ενώ υπήρξαν αναφορές για ομοφοβική λεκτική κακοποίηση.

Οι Ιρλανδοί πολιτικοί καταδίκασαν την ομοφοβική κακοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διαμαρτυρίας έξω από το σπίτι του Ιρλανδού αντιπροέδρου, Leo Varadkar, την Κυριακή (19 Σεπτεμβρίου).

Ο Varadkar, του οποίου η τρέχουσα θέση είναι γνωστή ως Tánaiste στην Ιρλανδία, είναι ανοιχτά γκέι και ήταν ο πρώτος Ιρλανδός υπουργός που έκανε coming out. Αργότερα, έγινε ο πρώτος γκέι πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.

Υπάρχουν αναφορές, συμπεριλαμβανομένου του Dublin Live, ότι ομοφοβικά συνθήματα χρησιμοποιήθηκαν ως μέρος της διαμαρτυρίας έξω από το σπίτι του Varadkar. Η πρόεδρος του Sinn Féin (κόμμα δημοκρατικών), Mary Lou McDonald, είπε διαδικτυακά ότι «Ο ομοφοβικός, φανατικός εκφοβισμός που παρατηρήθηκε σήμερα στο σπίτι του Leo Varadkar είναι εξωφρενικός και επαίσχυντος» και ζήτησε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

Ο υπουργός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, Simon Harris, περιέγραψε τη διαμαρτυρία ως «ενοχλητική, αποκρουστική, αηδιαστική συμπεριφορά».

Συνέχισε στο Twitter: «Δεν έχει θέση σε μια δημοκρατία, πρέπει να καταδικαστεί από όλους και να εκφραστεί γι’ αυτό που είναι. Οι προσπάθειες αποανθρωποποίησης των πολιτικών συμβάλλουν σε αυτό. Άθλιο σε τόσα επίπεδα.»

Η ILGA στην ετήσια ανασκόπησή της αναφέρει ότι η ρητορική μίσους στα Μ.Μ.Ε. στην Ιρλανδία είναι ένα «τρέχον ζήτημα», όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επί του παρόντος, η Ιρλανδία δεν έχει συγκεκριμένη νομοθεσία για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων μίσους. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας αναφέρει στον ιστότοπό του ότι, ενώ η ρητορική μίσους αποτελεί αδίκημα, υπήρξαν λίγες διώξεις από τότε που θεσπίστηκε η Πράξη Απαγόρευσης της Υποκίνησης στο Μίσος το 1989.

Τον Απρίλιο, ανακοινώθηκε από την τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Helen McEntee, ότι ένας νέος νόμος – Ποινικό Δικαστήριο (Έγκλημα Μίσους) νομοσχέδιο 2021 – θα αντιμετωπίσει τη ρητορική μίσους και τα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με φυλετικά και ομοφοβικά στοιχεία.

Ο McEntee είπε τότε: «Αυτά τα εγκλήματα έχουν ως κίνητρο την προκατάληψη. Κάνουν τα θύματα να φοβούνται για το μέλλον τους, για τα φιλικά τους πρόσωπα, και για τις οικογένειές τους. Οδηγούν σε μια διχασμένη κοινωνία, όπου ολόκληρες κοινότητες μπορούν να αισθάνονται ανασφαλείς και θυμωμένες.»

 «Πρέπει να γίνουμε σκληροί και να δείξουμε στα θύματα ότι θα αναγνωρίσουμε την πραγματική ζημιά αυτών των εγκλημάτων. Και οι δράστες θα γνωρίζουν ότι είμαστε αποφασισμένοι να εξαλείψουμε την προκατάληψη και το μίσος».




Δες και αυτό!