Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι ακυρώνεται το ΕuroPride στο Βελιγράδι – οι διοργανωτές διαφωνούν

316
Ο πρόεδρος της Σερβίας ακύρωσε τη διεθνή εκδήλωση του EuroPride που ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί στο Βελιγράδι από τις 12 έως τις 18 Σεπτεμβρίου. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης υποστηρίζουν ότι θα γίνει κανονικά.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι, ο Βούτσιτς αναγνώρισε ότι απειλούνται τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων στη Σερβία, αλλά είπε ότι η κυβέρνηση δέχτηκε έντονη πίεση από δεξιές ομάδες και εκπροσώπους της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να ακυρώσει την εκδήλωση.

«Δεν είναι το ζήτημα αν [αυτές οι πιέσεις] είναι ισχυρότερες», είπε ο Βούτσιτς. «Απλώς κάποια στιγμή δεν μπορείς να πετύχεις τα πάντα, και αυτό είναι».

Ο Βούτσιτς αναγνώρισε την πιθανότητα η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Το EuroPride προωθεί τη ΛΟΑΤΚΙ+ υπερηφάνεια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και φιλοξενείται σε διαφορετική ευρωπαϊκή πόλη κάθε φορά. Η εκδήλωση περιλαμβάνει μια μεγάλη παρέλαση υπερηφάνειας.

Η Kristine Garina, πρόεδρος του European Pride Organizers Association ανακοίνωσε ότι η εκδήλωση δεν θα ακυρωθεί, παρά τα σχόλια του Βούτσιτς.

«Το δικαίωμα στη διεξαγωγή του Pride έχει κριθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα», είπε η Garina, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε απαγόρευση θα παραβίαζε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Το EuroPride στο Βελιγράδι δεν θα ακυρωθεί και θα συγκεντρώσει χιλιάδες LGBTI+ άτομα από όλη την Ευρώπη».

Η Garina προέτρεψε τις σερβικές αρχές να «σταθούν σταθερά απέναντι σε αυτούς τους νταήδες και να προστατεύσουν το φεστιβάλ».

Ο Marko Mihailovic, ακτιβιστής στο Belgrade Pride, δημοσίευσε στο Twitter ότι η απόφαση του Βούτσιτς να ακυρώσει την παρέλαση ήταν «μια ξεκάθαρη παραβίαση του συντάγματος, καθώς και της ετυμηγορίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου που κήρυξε τις απαγορεύσεις του Pride το 2011, το 2012 και το 2013 αντισυνταγματικές».

Ορκίστηκε ότι η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί όπως είχε προγραμματιστεί στις 17 Σεπτεμβρίου.

Η Σερβία πραγματοποίησε την πρώτη της παρέλαση υπερηφάνειας το 2001, και η εκδήλωση αντιμετωπίστηκε με βία και οργισμένες αντιδράσεις ακροδεξιών και εθνικιστικών ομάδων. Στην επόμενη παρέλαση υπερηφάνειας του Βελιγραδίου, το 2010, τραυματίστηκαν περισσότερα από 100 άτομα.

Ωστόσο, μια τρίτη παρέλαση διοργανώθηκε το 2014 και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χωρίς σοβαρά επεισόδια. Έκτοτε, οι ετήσιες παρελάσεις υπερηφάνειας πραγματοποιούνται ειρηνικά στο Βελιγράδι κάθε χρόνο, εκτός από το 2020, όταν η εκδήλωση ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας COVID-19.

Το 2019, το Βελιγράδι επιλέχθηκε για να φιλοξενήσει το EuroPride.

«Έχω δει μόνος μου τη βία και τις διαμαρτυρίες που έχει βιώσει στο παρελθόν το Belgrade Pride», είπε η Garina μετά την επιλογή του 2019. «Οι ψήφοι των μελών μας για το Βελιγράδι δείχνουν ότι θέλουμε το EuroPride να έχει τον μέγιστο αντίκτυπο».

με πληροφορίες: RFE/RL’s Balkan Service