Ο νέος Πάπας, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, επιβεβαίωσε τις (ομοφοβικές) αντιλήψεις του γύρω από την ισότητα στον γάμο αλλά και την άμβλωση, ξεκαθαρίζοντας έτσι τη στάση του απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ και αναπαραγωγικά δικαιώματα.
Ο νέος επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας – ο πρώτος Αμερικανός που αναλαμβάνει τον συγκεκριμένο ρόλο – έκανε τα συγκεκριμένα σχόλια κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης με το διπλωματικό σώμα του Βατικανού την Παρασκευή (16 Μαΐου), το οποίο εκπροσωπεί 200 χώρες.
Ο Πάπας είπε ότι η οικογένεια «βασίζεται πάνω στη σταθερή ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας», τονίζοντας ότι οι απόψεις του συμβαδίζουν με τις κεντρικές διδασκαλίες της Καθολικής Εκκλησίας για τον μη στρέιτ γάμο.
Επίσης είπε: «Κανείς δεν εξαιρείται από την υποχρέωση να προσπαθεί να διασφαλίσει το σεβασμό της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπου, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων και ευάλωτων, από τα αγέννητα μέχρι τους ηλικιωμένους, από τους ασθενείς μέχρι τους ανέργους, τους πολίτες και τους μετανάστες».
Το 2012, ως τότε επικεφαλής του τάγματος των Αυγουστίνων, επέκρινε τα μέσα ενημέρωσης ψυχαγωγίας που «τρέφουν συμπάθεια για πεποιθήσεις και πρακτικές που βρίσκονται σε αντίθεση με το Ευαγγέλιο», συμπεριλαμβανομένου του «ομοφυλοφιλικού τρόπου ζωής» και των «εναλλακτικών οικογενειών που αποτελούνται από ομόφυλους συντρόφους και τα υιοθετημένα παιδιά τους».
Η συγκεκριμένη στάση φαίνεται να διαφέρει από αυτήν του πρώην Πάπα, μόνο σε ένα επιφανειακό επίπεδο. Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε εγκρίνει κανονισμό που προέβλεπε ότι οι ομόφυλες σχέσεις θα μπορούν να ευλογούνται από ιερείς, εφόσον όμως οι ευλογίες δεν αποτελούν μέρος εκκλησιαστικών τελετών.
Φυσικά, η μόνη θετική στάση του Πάπα Φραγκίσκου απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα περιορίστηκε στον παραπάνω κανονισμό και στο ότι επέτρεψε να βαφτίζονται τα τρανς άτομα. Ωστόσο, σε ένα έγγραφο που ετοιμαζόταν επί πέντε χρόνια και εγκρίθηκε από τον Πάπα, η φροντίδα επιβεβαίωσης φύλου «κινδυνεύει να απειλήσει τη μοναδική αξιοπρέπεια που έχει λάβει το άτομο από τη στιγμή της σύλληψης», αποκαλώντας επίσης «επικίνδυνη» τη λεγόμενη «ιδεολογία του φύλου».
Υπενθυμίζεται επίσης ότι πριν από έναν περίπου χρόνο, ο Πάπας Φραγκίσκος φέρεται να χρησιμοποίησε μια έντονα ομοφοβική προσβολή κατά τη διάρκεια μια ιδιωτικής συνάντησης.