Ο Πάπας Φραγκίσκος γείωσε κάθε ελπίδα γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών στην Καθολική Εκκλησία, δηλώνοντας ότι η εκκλησία «δεν έχει τη δύναμη να αλλάξει τα μυστήρια.»

Την Τετάρτη (15 Σεπτεμβρίου), μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την άφιξή του στο Βατικανό από τη Σλοβακία, ο Πάπας ρωτήθηκε για την ισότητα των γάμων.

Είπε:

«Έχω μιλήσει ξεκάθαρα γι’ αυτό, όχι; Ο γάμος είναι μυστήριο. Ο γάμος είναι μυστήριο. Η εκκλησία δεν έχει τη δύναμη να αλλάξει τα μυστήρια. Είναι όπως ο Κύριος μας τα καθιέρωσε.»

Ο Πάπας Φραγκίσκος επέμεινε ότι υπήρχαν ήδη αστικοί «νόμοι που προσπαθούν να βοηθήσουν την κατάσταση για πολλούς ανθρώπους με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό» και ότι οι υποστηρικτές της ισότητας των γάμων δεν πρέπει να «επιβάλλουν πράγματα που από τη φύση τους δε λειτουργούν στην εκκλησία.»

Βέβαια, δεν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πολλές χώρες, στις οποίες η Καθολική Εκκλησία έχει σημαντική εξουσία, για παράδειγμα η Πολωνία, δεν προσφέρουν νομική αναγνώριση στα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται το γάμος στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά δεν πρέπει να «καταδικάζονται» κιόλας…

Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ακόμη ότι η άρνηση να επιτρέπονται στα ομόφυλα ζευγάρια τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια «δε σημαίνει καταδίκη.»

Και συνέχισε: «Ο γάμος είναι γάμος, αλλά αυτό δε σημαίνει καταδίκη των [ομοφυλόφιλων] ανθρώπων… Όχι, παρακαλώ, αυτά είναι τα αδέλφια μας και πρέπει να είμαστε κοντά τους, αλλά ο γάμος ως μυστήριο είναι σαφής.»

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, το Βατικανό αποφάσισε ότι η Καθολική Εκκλησία δε θα ευλογούσε τις ομόφυλες ενώσεις, επειδή «δεν ευλογεί και δεν μπορεί να ευλογήσει την αμαρτία.»

Ένα σημείωμα, που εκδόθηκε από την Εκκλησία για το Δόγμα της Πίστης, το κορυφαίο δογματικό αξίωμα του Βατικανού, είπε στα μέλη της εκκλησίας ότι δεν πρέπει να δοθούν ευλογίες σε ομόφυλα ζευγάρια, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν προσβολή προς τον Θεό.

Η απόφαση, που εγκρίθηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο, ανέφερε ότι ορισμένες εκκλησίες έχουν αρχίσει να προσφέρουν ευλογίες σε ομόφυλα ζευγάρια, λόγω της «ειλικρινούς επιθυμίας να υποδεχτούν και να καλωσορίσουν ομοφυλόφιλα άτομα» στα ιδρύματά τους.

Ωστόσο, το Βατικανό υποστήριξε ότι μια ευλογία μπορεί να αποδοθεί μόνο στη σχέση ενός ζευγαριού, όταν ζουν σύμφωνα με τα «σχέδια του Θεού που είναι εγγεγραμμένα στη δημιουργία.»

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Νόμιζα ότι μόνο εδώ, στην ορθοδοξία υπάρχει ομοφοβικη ατμόσφαιρα. Καλά τι θα κερδίσουν με τόση οπισθοδρομιση?? Θα χάσουν και αυτά τα λίγα άτομα που τους ακολουθούν.

Comments are closed.