Ο Ολυμπιονίκης Tomás González έκανε coming out ως γκέι

04/08/2023
από
Ο ολυμπιονίκης Tomás González έκανε coming out ως γκέι στην αυτοβιογραφία του, αποκαλύπτοντας ότι η συμφιλίωση με τη σεξουαλική του ταυτότητα δεν ήταν «εύκολη διαδικασία».

Στο βιβλίο του Champion: Lessons, Triumphs and Falls of an Olympic Gymnast, αποκαλύπτει τις δυσκολίες του να κάνει coming out σε μια συντηρητική οικογένεια και ως αθλητής παγκόσμιας κατάταξης.

«Υποθέτω ότι δεν είναι πια θέμα, αλλά ναι, είμαι γκέι», δήλωσε ο González σε συνέντευξή του στην ισπανική ιστοσελίδα El Desconcierto.

«Αν πρόκειται να το δημοσιοποιήσω, προτιμώ να το κάνω σε αυτό το βιβλίο».

Ο 37χρονος Χιλιανός, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο, δήλωσε ότι συνειδητοποίησε ότι είναι ομοφυλόφιλος περίπου στα 25 του χρόνια αλλά του πήρε περισσότερο χρόνο για να συμβιβαστεί με τη σεξουαλικότητά του.

«Έκλαιγα πολύ εκείνες τις ημέρες», είπε. «Βρισκόμουν στη διαδικασία να συμβιβαστώ με τον εαυτό μου ως ομοφυλόφιλος και ένιωθα ότι ένα κομμάτι μου πέθαινε επίσης».

Ο González δήλωσε ότι το να κάνει coming out ως ομοφυλόφιλος ήταν δύσκολο σε μια «ετεροκανονική κοινωνία», και ότι «η τοξική αρρενωπότητα και η ομοφοβία» υπάρχουν στον κόσμο της γυμναστικής.

https://www.instagram.com/p/Ct2WJEdPpiQ/?utm_source=ig_web_copy_link

«Το να εξερευνήσω τον εαυτό μου δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία», δήλωσε στην El Desconcierto. «Τελικά, μεγαλώνουμε σε μια ετεροκανονική κοινωνία που εξακολουθεί να μας καθορίζουμε. Σήμερα, χαίρομαι που τα πράγματα γίνονται πιο ομαλά.

«Υπό αυτήν την έννοια, βλέπει κανείς τις νέες γενιές πολύ πιο αποφασισμένες, ίσως δεν έχουν αυτό το θρησκευτικό βάρος που έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την κοινωνία».

Πρόσθεσε ότι «η συμμετοχή στην πολιτική δεν με ενδιαφέρει», αλλά ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Ο González είναι σε σχέση εδώ και έξι χρόνια και όπως είπε θέλει να παντρευτεί και να αποκτήσει παιδιά.

«Όλοι δουλεύουμε, πληρώνουμε φόρους, έχουμε ρόλο στην κοινωνία», είπε. «Έτσι, θέλω να έχω τα ίδια δικαιώματα με κάθε πολίτη. Ανεξάρτητα από οποιονδήποτε σεξουαλικό προσανατολισμό, όλοι πρέπει να έχουμε τα ίδια δικαιώματα», ανέφερε σύμφωνα με το Outsports.

Ο González έρχεται να προστεθεί σε αρκετούς ολυμπιακούς αθλητές που έχουν κάνει δημόσιο coming out ως ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της διπλής χρυσής Ολυμπιονίκη της Μεγάλης Βρετανίας Kelly Holmes, η οποία αποκάλυψε τη σεξουαλική της ταυτότητα πέρυσι, σε ηλικία 52 ετών.

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι έχουν ορκιστεί ότι θα είναι οι «πιο συμπεριληπτικοί αγώνες», εστιάζοντας στα δικαιώματα των ανάπηρων ατόμων, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και την ισότητα των φύλων.

Όμως, ενώ το Τόκιο 2020 έγραψε ιστορία με τους πρώτους ανοιχτούς τρανς και non-binary αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε το 2021 ότι θα καταργήσει την πολιτική της για τους τρανς αθλητές, αφήνοντας τους αθλητικούς φορείς να αποφασίσουν τους δικούς τους κανονισμούς για τη συμμετοχή των τρανς αθλητών.

Αρκετοί από αυτούς τους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κολύμβησης, έχουν από τότε δημιουργήσει πολιτικές που ουσιαστικά απαγορεύουν τη συμμετοχή των τρανς ατόμων.
Δες και αυτό!