Η Μαρία Γκράτσια Κιούρι (Maria Grazia Chiuri), Ιταλίδα σχεδιάστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Dior, επέστρεψε στο Μουσείο Ροντέν στο Παρίσι, για την κολεξιόν Άνοιξη-Καλοκαίρι 2020. Κεντρικό θέμα η ενδυνάμωση των γυναικών.

"Τι θα γινόταν αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;"
“Τι θα γινόταν αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;” Dior

Η Κιούρι εμπνεύστηκε τις φετινές δημιουργίες της από τη σοφία, το θάρρος και το αίσθημα δικαιοσύνης της θεάς Αθηνάς.

Η Αμερικανίδα φεμινίστρια καλλιτέχνιδα Τζούντυ Σικάγο (Judy Chicago), που σήμερα είναι πια 80 ετών και είναι περισσότερο γνωστή για τα installations της με θέμα τη γέννηση και τον ρόλο των γυναικών στην κοινωνία, επιμελήθηκε το σκηνικό.

Η Σικάγο δημιούργησε έναν καταπληκτικό αισθητικά χώρο, που θα παραμείνει για λίγες μέρες ακόμη και θα είναι επισκέψιμος από το κοινό, απλώνοντας μία σειρά από χειροποίητα κεντημένα μπάνερ στους τοίχους με φράσεις όπως: “Τι θα γινόταν αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;” (What if women ruled the world?) και “Θα ήταν ο Θεός γένους θηλυκού;” (Would God be female?).

Τα μεγάλα και πλούσια μπάνερ θέτουν ερωτήματα που μάλλον περιμένουν κάποιου είδους απάντηση: “Θα υπήρχε βία;” , “Θα είχαν την ίδια ευαισθησία γυναίκες και άνδρες;” . “Θα υπήρχε ισότητα στη γονεϊκότητα;” .

Το κομμάτι που συνόδευσε την έναρξη είναι το “All Is Full Of Love” , της Björk και ίσως με κάποιον τρόπο αυτό να δίνει και την απάντηση.

“Twist your head around
It’s all around you
All is full of love” 

Θυμίζουμε ότι η Σικάγο, που είναι και καθηγήτρια τέχνης, συχνά μιλά για τη σημασία της διαθεματικότητας στην τέχνη, ενώ έχει δηλώσει ότι προσπαθεί για μια πιο συμπεριληπτική τέχνη απέναντι στις τρανς ταυτότητες.

“Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σχετικά με το πώς οι άνθρωποι εννοούμε το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα – το γνωρίζουμε αυτό, και γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει το δίπολο [άνδρας-γυναίκα]” , έχει πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της τον Οκτώβριο του 2017 στο wmagazine.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dior Official (@dior) στις

Δείτε το Spring-Summer 2020 haute couture show της Dior: