Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης είναι υπέρ του γάμου και της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια

22/12/2021
από

Συνέντευξη στο bovary.gr και στη Μυρτώ Λοβέρδου έδωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, μιλώντας για το δικαίωμα στον γάμο και την τεκνοθεσία, που στερούνται τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα.  

«Είμαι σαφέστατα υπέρ και του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομοφυλοφίλων. Εχουν γίνει πολλές επιστημονικές έρευνες και μελέτες που λένε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένεια με ομόφυλους γονείς δεν έχουν κάποιο πρόβλημα ούτε στην ανάπτυξή τους ούτε στην κοινωνικοποίησή τους. Το παιδί δεν υποφέρει αν υπάρχει αγάπη και στήριξη. Λένε ότι ίσως δοθούν λάθος πρότυπα. Δεν ξέρω ποια είναι τα σωστά. Ολοι μας είχαμε γονείς, δεν είναι όλα τα ετερόφυλα ζευγάρια οι τέλειοι γονείς. Φαίνεται πια ότι η αγία τέλεια οικογένεια είναι ένας μύθος. Και βγαίνουν κι αυτές σε πολλά μεγέθη, σχήματα και χρώματα. Και αυτό είναι καλό. Δεν υπάρχει πιστοποιητικό άξιας γονεϊκότητας για τα ετερόφυλα άτομα κι όχι για τα gay. Κακώς τα συγχέουμε, κι αυτό γίνεται από άγνοια ή εκ του πονηρού».

Και προσθέτει: «Πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί και θα κάνει επόμενα βήματα σ’ αυτόν τον τομέα, που τον αντιμετωπίζει ολιστικά –όπως στο εξωτερικό, και όχι με πυροτεχνήματα. Ηδη έχουμε προχωήσει: Τρανς φυλακισμένες γυναίκες θα βρίσκονται πια στη γυναικεία πτέρυγα. Τρέχει ένα πρόγραμμα για θέσεις εργασίας για τρανς άτομα –αυτή η κυβέρνηση το έκανε. Ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι αίρονται τα εμπόδια για αναδοχή και τεκνοθεσία για οροθετικά άτομα. Ακόμα ότι θα καταργήσει την απαγόρευση αιμοδοσίας για τα ομοφυλόφιλα άτομα –κάτι που ίσχυε de facto από το ΄77».

«Εμένα με νοιάζει ν΄ αλλάξει η καθημερινότητα των ατόμων και πιο πολύ η καθημερινότητα των τρανς ατόμων. Εχουν γίνει κάποια βήματα για την νομική αναγνώριση του φύλου αλλά η καθημερινότητά τους είναι πολύ σκληρή, είναι περιθωριοποιημένα.

Το άλλο αφορά στα παιδιά των οικογενειών με ομόφυλους γονείς, του ουράνιου τόξου, που δεν έχουν δικαιώματα. Αν πάθει κάτι ο βιολογικός γονιός ή αυτός που φαίνεται στα χαρτιά, ο άλλος είναι ανύπαρκτος»..

Οσον αφορά τον ίδιο, δηλώνει: «Προσωπικά με ενδιαφέρει το θέμα παιδί, αλλά παράλληλα με τρομάζει. (…) Στηρίζω πρώτα να λυθούν αυτά και μετά αν οι συνθήκες της καθημερινότητας μου το επιτρέψουν προφανώς δεν το έχω αποκλείσει, κι ας μεγαλώνω».

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.
Δες και αυτό!