Ο νέος δήμαρχος της Κρακοβίας θα είναι ο πρώτος που θα συμμετάσχει στο Pride

10/05/2024
από
Σε μια από τις πρώτες του αποφάσεις μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της Κρακοβίας, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Πολωνίας, ανακοίνωσε ότι θα παραστεί στο Pride (LGBT Equality March) της πόλης την επόμενη εβδομάδα, κάτι που δεν είχε κάνει ποτέ ο προκάτοχός του.

«Θέλω να δημιουργήσω μια ευαίσθητη και ανεκτική Κρακοβία, ένα σπίτι για όλους και ανοιχτό για όλους», έγραψε ο Aleksander Miszalski σε επιστολή του προς τους διοργανωτές της παρέλασης, η οποία γιορτάζει φέτος την 20ή επέτειό της. «Η ποικιλομορφία είναι η δύναμή μας».

Ο Miszalski ορκίστηκε στο αξίωμά του την Τρίτη αυτής της εβδομάδας μετά την εκλογή του τον περασμένο μήνα. Προέρχεται από την κεντρώα ομάδα του Συνασπισμού Πολιτών (KO) του πρωθυπουργού Donald Tusk, ο οποίος ήρθε στην εξουσία τον περασμένο Δεκέμβριο υποσχόμενος να ενισχύσει τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Ο προκάτοχος του Miszalski, ο ανεξάρτητος Jacek Majchrowski, ο οποίος ήταν δήμαρχος της πόλης από το 2002 έως φέτος, έγινε επίτιμος προστάτης του Pride το 2021. Ωστόσο, δεν παρέστη ποτέ στην εκδήλωση.

Στην επιστολή του προς τους διοργανωτές, ο Miszalski ανέφερε ότι ήθελε να είναι ο πρώτος δήμαρχος που θα το πράξει. «Αν μου επιτρέψετε, θα είναι μεγάλη μου χαρά να συμμετάσχω στη φετινή πορεία».

Το γραφείο του δημάρχου ανακοίνωσε επίσης ότι μια Pride σημαία θα κρεμαστεί στο δημαρχείο την ημέρα της πορείας.

Το 2021, όταν υπηρετούσε ως μέλος του κοινοβουλίου εκπροσωπώντας την Κρακοβία, ο Miszalski καταδίκασε την απόφαση της επαρχίας Małopolska, στην οποία βρίσκεται η Κρακοβία, να υιοθετήσει ψήφισμα που δήλωνε  την «αντίθεση στην εισαγωγή της ΛΟΑΤ ιδεολογίας».

Αργότερα το ίδιο έτος, η επαρχία απέσυρε το ψήφισμα υπό την απειλή της απώλειας των κονδυλίων της ΕΕ, όπως έκαναν και πολλές άλλες πολωνικές τοπικές αρχές που είχαν υιοθετήσει παρόμοιες αντί-ΛΟΑΤΚΙ+  δηλώσεις πολιτικές.

Πολλά από αυτά τα ψηφίσματα προτάθηκαν και εγκρίθηκαν από πολιτικούς του εθνικοσυντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), το οποίο κυβέρνησε την Πολωνία από το 2015 έως τα τέλη του περασμένου έτους.

Το PiS ηγήθηκε μιας έντονης εκστρατείας κατά της λεγόμενης «ΛΟΑΤ ιδεολογίας», με αποτέλεσμα η Πολωνία να κατατάσσεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως η χειρότερη χώρα στην ΕΕ για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, σύμφωνα με τον ετήσιο δείκτη της ILGA-Europe.

Ωστόσο, ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός που ήρθε στην εξουσία τον Δεκέμβριο έχει δεσμευτεί να βελτιώσει τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, μεταξύ άλλων με τη θεσμοθέτηση της νομικής αναγνώρισης των ομόφυλων ζευγαριών και με τη μετατροπή της αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορικής μίσους σε έγκλημα.

Επί κυβερνήσεως του πρώην δημάρχου Majchrowski, η ίδια η Κρακοβία -σε αντίθεση με τη γύρω επαρχία- προσπάθησε να γίνει πιο φιλική προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το 2021, για παράδειγμα, εισήγαγε ένα πρόγραμμα υποστήριξης για τη ΛΟΑΤ νεολαία.

Οι δήμαρχοι πολλών άλλων μεγάλων πολωνικών πόλεων, όπως το Βρότσλαβ και το Πόζναν, έχουν επίσης εκφράσει την υποστήριξή τους στα Pride. Λίγοι, ωστόσο, έχουν συμμετάσχει σε αυτές, με τον δήμαρχο της Βαρσοβίας Rafał Trzaskowski και την Aleksandra Dulkiewicz του Gdańsk να αποτελούν τις εξαιρέσεις.

Ορισμένες μικρότερες πόλεις διοργανώνουν πλέον επίσης ετήσιες Pride παρελάσεις. Το 2022, το Μίλιτς, με πληθυσμό λίγο πάνω από 11.000 κατοίκους, έγινε το μικρότερο μέρος στην Πολωνία που φιλοξένησε μια τέτοια παρέλαση.
Δες και αυτό!