Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την απόφαση της Ουγκάντας να διατηρήσει τον αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμο

05/04/2024
από
Η ανοιχτά κουήρ εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Karine Jean-Pierre, καταδίκασε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ουγκάντας να διατηρήσει τον αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμο.

Ο νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε το 2023, αντιμετώπισε συνταγματική αμφισβήτηση στα τέλη του περασμένου έτους, από δύο καθηγητές νομικής στο Πανεπιστήμιο Makerere στην Καμπάλα, οι οποίοι υποστήριξαν ότι παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα που εγγυάται το σύνταγμα της Ουγκάντας, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας από διακρίσεις και του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας επικύρωσε τον νόμο, ο οποίος τιμωρεί τις συναινετικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου με ισόβια κάθειρξη και την «επιβαρυμένη ομοφυλοφιλία» με θανατική καταδίκη. Μέρη του νόμου -συμπεριλαμβανομένης μιας διάταξης που καθιστά έγκλημα την παράλειψη αναφοράς ομοφυλοφιλικών πράξεων στις αρχές- ακυρώθηκαν από το δικαστήριο επειδή «δεν συνάδουν με το δικαίωμα στην υγεία, την ιδιωτική ζωή και την ελευθερία της θρησκείας».

«Η ανακοίνωση ότι ορισμένες διατάξεις του νόμου της Ουγκάντας κατά της ομοφυλοφιλίας καταργήθηκαν από το συνταγματικό δικαστήριο είναι ένα μικρό και ανεπαρκές βήμα προς τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η Jean-Pierre κατά τη χθεσινή ενημέρωση Τύπου του Λευκού Οίκου. «Όπως έχει πει ο πρόεδρος επανειλημμένα, κανείς δεν πρέπει να ζει σε συνεχή φόβο ούτε να υφίσταται βία ή διακρίσεις. Είναι λάθος».

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους στην Ουγκάντα, αλλά και σε όλο τον κόσμο».

Ο πρόεδρος Joe Biden ζήτησε την άμεση κατάργηση του νόμου όταν αυτός ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο και επίσης αφαίρεσε την Ουγκάντα από ένα εμπορικό σύμφωνο του 2000, γνωστό ως African Growth and Opportunity Act (AGOA). Τον νόμο έχουν καταδικάσει και ο ΟΗΕ και άλλες διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το Human Rights Campaign.
Δες και αυτό!