Ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

09/10/2023
από
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα καθώς και υποσχέθηκε να καταπολεμήσει τις λεγόμενες «διεστραμμένες» τάσεις στη χώρα.

Υπό το κυβερνών κόμμα ΑΚ του Ερντογάν, η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει σκληρύνει τη στάση της όσον αφορά τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα τους τελευταίους μήνες και έχει κατηγορήσει την κουήρ κοινότητα ότι αντιτίθεται στις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες.

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στην Τουρκία, αλλά η αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική και οι διακρίσεις παραμένουν ευρέως διαδεδομένες. Πριν λίγους μήνες έγιναν συλλήψεις ατόμων που συμμετείχαν στο Pride, καθώς και ατόμων που υποστηρίζουν τους αγώνες της κοινότητας.

Σύμφωνα με το Reuters, μιλώντας σε συνέδριο του κόμματος του το Σάββατο (7 Οκτωβρίου), ο Ερντογάν διακήρυξε ότι ούτε το κόμμα του ούτε οι σύμμαχοί τους θα αναγνωρίσουν τη ΛΟΑΤΚΙ+ στην Τουρκία.

«Δεν αναγνωρίζουμε τη ΛΟΑΤ κοινότητα. Όποιος αναγνωρίζει τους ΛΟΑΤ μπορεί να πάει και να διαδηλώσει μαζί τους», είπε.

«Είμαστε μέλη μιας δομής που κρατά τον θεσμό της οικογένειας σταθερό, που αγκαλιάζει σθεναρά τον θεσμό της οικογένειας.

«Θα εξαλείψουμε τις ύπουλες πράξεις που αποσκοπούν στην καταστροφή του οικογενειακού μας θεσμού, υποστηρίζοντας ανώμαλες πολιτικές, κοινωνικές και ατομικές τάσεις».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την πολιτική του επιρροή για να στραφεί κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Τον Μάιο, πριν από τις κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, ο Ερντογάν δήλωσε με υπερηφάνεια ότι είναι «κατά των ΛΟΑΤ» επειδή πιστεύει ότι «η οικογένεια είναι ιερή».

Ισχυρίστηκε επίσης ότι μια ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα «δεν θα προκύψει σε αυτή τη χώρα» και έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν τα κουήρ άτομα ως βάνδαλους.

Τα αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ σχόλια που κάνει ανά καιρούς έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου στην Τουρκία, με τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να νιώθουν μια συνεχόμενη ανασφάλεια.

Έχουν υπάρξει αναφορές για ανθρώπους που συνελήφθησαν επειδή απλώς «φαίνονταν γκέι», καθώς και ότι σε ένα ομόφυλο ζευγάρι που ήταν ανάδοχοι γονείς, μετά από κυβερνητική παρέμβαση τους απομάκρυναν το μωρό.

Δυστυχώς, και στη γειτονική χώρα υπάρχει ένα αυξανόμενο αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ μίσος το οποίο έχει πραγματικές συνέπειες για τα κουήρ άτομα και επηρεάζει τις ζωές τους καθημερινά.
Δες και αυτό!