Μετά την παραίτηση της Nancy Kelley, ο επόμενος διευθύνων σύμβουλος της Stonewall θα αντιμετωπίσει το δύσκολο έργο να κατευθύνει τη φιλανθρωπική οργάνωση μέσα σε όλο και πιο εχθρικά νερά, με τα ΛOATKI+ δικαιώματα και όσους αγωνίζονται γι’ αυτά να δέχονται επιθέσεις.

Μετά από τρία χρόνια επικεφαλής της μεγαλύτερης ΛΟΑΤΚΙ+ φιλανθρωπικής οργάνωσης της Ευρώπης, η Kelley ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποχωρεί από τη Stonewall στα τέλη Ιουλίου, χωρίς βέβαια η ίδια να κάνει γνωστό τον λόγο που αποχωρεί.

Η Kelley δήλωσε ότι είναι περήφανη για τα επιτεύγματα της Stonewall, αλλά παραδέχτηκε ότι δεν ήταν πάντα μια ευχαρίστηση.

Σημείωσε ότι η φιλανθρωπική οργάνωση έχει υποστεί “πρωτοφανείς επιθέσεις στον Τύπο, μερικές φορές υποστηριζόμενες από κυβερνητικούς εκπροσώπους”, αλλά, παρ’ όλα αυτά, ήταν “σίγουρα ένα προνόμιο”.

Ήταν μερικά δύσκολα χρόνια για τη Stonewall, η οποία υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά έχει χαρακτηριστεί “αμφιλεγόμενη” και ακόμη και “εξτρεμιστική” για τη στάση της που περιλαμβάνει και τους τρανς.

Αρκετοί οργανισμοί υψηλού προφίλ, όπως το BBC, το υπουργικό συμβούλιο, το University College του Λονδίνου και η ρυθμιστική αρχή ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών Ofcom, έχουν εγκαταλείψει το πρόγραμμα εργασιακής ένταξης του Stonewall εν μέσω τέτοιας ρητορικής.

Το 2021, η φιλανθρωπική οργάνωση αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό της από αυτό που αποκάλεσε “συντονισμένη επίθεση” σε όλα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Αυτό έγινε αφού το BBC και άλλα μέσα ανέφεραν ότι η Stonewall είχε δώσει “δυνητικά παράνομες” συμβουλές σχετικά με την προστασία των διακρίσεων μεταξύ τρανς ατόμων στο χώρο εργασίας βάσει του νόμου περί ισότητας του 2010.

Η φιλανθρωπική οργάνωση αντέκρουσε τον υπαινιγμό, σημειώνοντας ότι η νομιμότητα των συμβουλών της είχε επιβεβαιωθεί σε ακρόαση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Stonewall βρέθηκε ξανά στα δικαστήρια το 2022, όταν μηνύθηκε από τη συνιδρύτρια της LGB Alliance, Allison Bailey. Ισχυρίστηκε ότι “έδωσε οδηγίες, προκάλεσε ή παρακίνησε” τον πρώην εργοδότη της, το Garden Court Chambers, να κάνει διακρίσεις εις βάρος της. Έχασε την αγωγή της εναντίον της φιλανθρωπικής οργάνωσης, αλλά κέρδισε την υπόθεση εναντίον του νομικού επιμελητηρίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εχθρικό προς τα τρανς άτομα

Τα τρανς άτομα αποτελούν λιγότερο από το ένα τοις εκατό των ανθρώπων που ζουν στην Αγγλία και την Ουαλία, σύμφωνα με στοιχεία της απογραφής. Αλλά τα δικαιώματα και οι ζωές των τρανς ατόμων βρίσκονται συνεχώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, είτε πρόκειται για επιθέσεις στα μέσα ενημέρωσης είτε για μισαλλόδοξα σχόλια από πολιτικούς.

Επιπλέον, τα queer και τρανς άτομα έχουν δει τα εγκλήματα μίσους να αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Έχουν αντιμετωπίσει απειλές θανάτου, κακοποίηση και μισαλλόδοξους όχλους που διαμαρτύρονται ενάντια στα drag show.

Και αυτό είναι μόνο ένα μέρος του ασταθούς τοπίου στο οποίο πρέπει να κινηθεί ο επόμενος υπεύθυνος της Stonewall προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η σημερινή κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει μείνει στάσιμη στην προώθηση ουσιαστικών αλλαγών για την queer κοινότητα και έχει αρχίσει να επιδίδεται σε αντι-τρανς συζητήσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να υποχωρεί ραγδαία στην ετήσια κατάταξη των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+, την οποία επισημαίνει η Διεθνής Ένωση Λεσβιών, Ομοφυλοφίλων, Αμφιφυλόφιλων, Τρανς και Ίντερσεξ Ευρώπης.

Έχει μπλοκάρει τη νομοθεσία που αποσκοπεί στο να διευκολύνει τα τρανς άτομα στη Σκωτία να αλλάξουν το νομικά αναγνωρισμένο φύλο τους, και φέρεται να σχεδιάζει νέες περιοριστικές οδηγίες που θα αναγκάζουν τα σχολεία να αποκαλύπτουν στους γονείς τους, τους τρανς μαθητές.

Ο επόμενος ηγέτης της Stonewall θα πρέπει να τα καταγγείλει όλα αυτά. Θα πρέπει επίσης να κάνει εκστρατεία για την απαγόρευση της θεραπείας μετατροπής που θα προστατεύει όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, με τις αναφορές ότι ένα επερχόμενο νομοσχέδιο θα είναι γεμάτο με παραθυράκια.


Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Θα πρέπει να συνεχίσουν να επικρίνουν τη συνεχιζόμενη αποτυχία της κυβέρνησης να αναγνωρίσει τα non binary άτομα σε νομικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των πιστοποιητικών γέννησης και των διαβατηρίων, και να αντιταχθούν στην αντι-τρανς και αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική που διαιωνίζεται από μισητές φωνές.

Το να είναι το δημόσιο πρόσωπο της Stonewall σημαίνει ότι θα ανοίξει τον εαυτό του στο να κατακεραυνωθεί από ισχυρούς επικριτές. Όμως η ύπαρξη ενός άλλου ηγέτη που θα υπερασπιστεί την κοινότητα με γενναιότητα και συμπόνια, όπως έχει κάνει η Nancy Kelley, είναι απαραίτητη τώρα περισσότερο από ποτέ.