Στην Πολωνία περίπου 100 δήμοι έχουν αυτοανακηρυχθεί ως “LGBT – Free” περιοχές, δηλώνοντας απαλλαγμένοι από κάθε “LGBT+ ιδεολογία”. Η κίνηση αυτή προήλθε από το συντηρητικό κυβερνών Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), που πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, ξεκίνησε μια εκστρατεία εναντίον των δικαιωμάτων των LGBT+ ατόμων.

Ανάμεσα στις πόλεις της Πολωνίας που υιοθέτησαν αυτή την πολιτική μίσους και η Nowy Sącz, η οποία τα τελευταία 30 χρόνια διατηρούσε σχέσης αδελφοποίησης με την πόλη Schwerte της Γερμανίας.

Μια πολύχρονη σχέση που έλαβε τέλος, μετά την απόφαση του δημάρχου της Schwerte, Dimitrios Axourgos (Δημήτρης Αξούργος), να τη διακόψει λόγω ομοφοβίας.

 

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, αποφάσισε να τερματίσει την αδερφική σχέση με την πολωνική αυτή πόλη γιατί “δεν υποστηρίζει τη ρητορική μίσους της LGBT-Free ιδεολογίας”.

Γεννημένος το 1983 στην Ελλάδα και με καταγωγή από τα Γιάννενα και την Κόνιτσα, ο Δημήτρης Αξούργος μετανάστευσε με τους γονείς του στο Ιζερλόν της Γερμανίας σε ηλικία πέντε ετών. Σπούδασε Ιστορία και Κοινωνικές Επιστήμες στο Μπόχουμ, μαθήματα τα οποία και δίδαξε επί οκτώ χρόνια σε γυμνάσιο της πόλης του έως ότου αναλάβει πλέον τα καθήκοντα ως δήμαρχος.