Ο Χορός των 41: Η ιστορία του μεγαλύτερου γκέι σκάνδαλου του Μεξικού

24/05/2021
από
Ο Χορός των 41

Μια νέα ταινία στο Netflix το «Ο Χορός των 41» (Dance of the Forty One) αφηγείται την αληθινή, συναρπαστική και τραγική ιστορία του μεγαλύτερου γκέι σκανδάλου στην ιστορία του Μεξικού.

Περισσότερο από έναν αιώνα πριν, στις 17 Νοεμβρίου του 1901, η αστυνομία εισέβαλλε σε ένα σπίτι στην πόλη του Μεξικού, όπου βρήκε 41 άντρες από την κορυφαία ελίτ του Μεξικού να χορεύουν μαζί, με πολλούς να είναι in drag.

Ο Χορός των 41

Το σκάνδαλο έπληξε την υψηλή κοινωνία του Μεξικού και φημολογήθηκε ότι ένας από τους άνδρες που είχε παρευρεθεί στον χορό ήταν ο γαμπρός του προέδρου, Ignacio de la Torre y Mier, αλλά τον άφησαν ελεύθερο λόγω του στάτους του.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ, αν ήταν όντως εκεί ή όχι, αλλά η ιστορική έρευνα θεωρεί ότι ο de la Torre ήταν γκέι και ότι είχε ζήσει μία διπλή ζωή.

Οι 41 άντρες συνελήφθησαν για «προσβολή προς την ηθική και τους καλούς τρόπους» και η εκδήλωση σηματοδότησε την πρώτη φορά που το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας συζητήθηκε ανοιχτά στα μέσα ενημέρωσης στο Μεξικό. Ενώ πολλοί άντρες εξαγόρασαν την ποινή τους για να αφεθούν ελεύθεροι, μερικοί στάλθηκαν σε στρατόπεδα εργασίας.

Ο Χορός των 41

Το σκάνδαλο άφησε το σημάδι του στη μεξικανική κοινωνία και δημιούργησε ένα σημαντικό ταμπού γύρω από τον αριθμό 41. Μέχρι σήμερα, πολλά κτίρια δεν έχουν τον 41ο όροφο, δεν υπάρχει 41ο τάγμα στρατού, και συχνά ξενοδοχεία και νοσοκομειακά δεν έχουν δωμάτια με τον αριθμό 41.

Ο χορός των 41, ή το El Baile de los 41, κυκλοφορεί στο Netflix και στην Ελλάδα. Η ταινία επικεντρώνεται στον de la Torre, (τον υποδύεται ο Alfonso Herrera του Sense8), ο οποίος αναγκάστηκε να συνεχίσει τις εμφανίσεις του με τη σύζυγό του Amada (Mabel Cadena), ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσε να ζήσει τη ζωή του ως ομοφυλόφιλος.

El Baile de los 41, Ο Χορός των 41
El Baile de los 41, Ο Χορός των 41

Ο Herrera είπε στο NBC News ότι μέσω της δραματικής αναδιατύπωσης της ιστορίας, όσοι εμπλέκονταν στην ταινία ήθελαν να «τιμήσουν» τους γκέι άντρες που έγιναν τότε στόχος των αρχών.

«Θέλαμε να απεικονίσουμε αυτούς τους άντρες, ως άνδρες που ήθελαν να είναι ελεύθεροι, που ήθελαν να είναι ευτυχισμένοι, και νομίζω ότι ο [σκηνοθέτης David Pablos] το έκανε με πολύ ακριβή τρόπο -με πολύ ασφαλή τρόπο- όπου θα μπορούσαν να είναι ο εαυτός τους.

Νομίζω ότι αυτή η ταινία μιλά για το τι θα συμβεί αν θέλετε πραγματικά είστε ο εαυτός σας και τι γίνεται με τις αντιλήψεις της κοινωνίας.

Αυτή η ιστορία μιλά για ανθρώπους που θέλουν να είναι ελεύθεροι, θέλουν να μην αισθάνονται περιορισμένοι, ή να μην αισθάνονται ότι πρέπει να συμπεριφέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο για να γίνουν αποδεκτοί.»
Δες και αυτό!