Ο CEO των McDonald’s έκανε σοκαριστικά ρατσιστικά σχόλια

05/11/2021
από
McDonald's
McDonald's CEO Chris Kempczinski στα κεντρικά των McDonald, 05/05/21, Σικάγο, Jean Marc-Giboux/Associated Press

Ένα επτάχρονο μαύρο κορίτσι πυροβολήθηκε, ενώ βρισκόταν στο McDonald’s drive-thru με τον μπαμπά της. Ο πλούσιος λευκός διευθύνων σύμβουλος των McDonald’s είπε στη δήμαρχο του Σικάγο, ότι οι γονείς του κοριτσιού φταίνε.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της McDonald’s, Κρις Κεμπτσίνσκι, δέχθηκε πυρά για ένα μήνυμα, που έστειλε στη δήμαρχο του Σικάγο, Λόρι Λάιτφουτ, όπου κατηγόρησε τους γονείς δύο μαύρων, δολοφονημένων από πυροβολισμό, παιδιών.

Τα εργαζόμενα άτομα των McDonald’s στο Σικάγο σχεδιάζουν διαμαρτυρία για τα «αδαή, ρατσιστικά, και απαράδεκτα» σχόλιά του.

Τα μηνύματα, τα οποία ελήφθησαν σε αίτημα για το «Freedom of Information Act» από ακτιβιστές της κοινότητας, ήταν μεταξύ του Κεμπτσίνσκι, ο οποίος είναι λευκός, και της Λάιτφουτ, η οποία είναι μαύρη και λεσβία, στις 19 Απριλίου του τρέχοντος έτους.

«ΥΓ: τραγικοί οι πυροβολισμοί την περασμένη εβδομάδα, τόσο στο εστιατόριό μας χθες, όσο και με τον Άνταμ Τολέδο (προγενέστερο περιστατικό όπου 13χρονος λατινοαμερικάνος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικό). Και στα δύο περιστατικά, οι γονείς απογοήτευσαν τα παιδιά τους, κάτι που ξέρω ότι δεν μπορείς να πεις. Ακόμα πιο δύσκολο να διορθωθεί», έγραψε ο Κεμπτσίνσκι.

«Ευχαριστώ, Κρις. Χάρηκα που σε είδα από κοντά», απάντησε η Λάιτφουτ. «Ένας τόσο υπέροχος χώρος εργασίας και οι δικοί σου ήταν υπέροχοι. Είπα στον Τζόε ότι θα ήμουν ευτυχής να επικοινωνήσω με τον χειριστή για να προσφέρω υποστήριξη. Αυτός και τα μέλη της ομάδας του πρέπει να έχουν τραυματιστεί. Τρομερή τραγωδία. Ευχαριστώ και πάλι, Κρις.»

Ο Κεμπτσίνσκι αναφερόταν στους θανάτους του Άνταμ Τολέδο, ο οποίος ήταν 13 ετών, και της Τζάσλιν Άνταμς, που ήταν 7 ετών. Ο Τολέδο πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τον αστυνομικό του Σικάγο, Έρικ Στίλμαν, στις 29 Μαρτίου 2021, και η αστυνομία είπε ότι επρόκειτο για «ένοπλη σύγκρουση» αμέσως μετά τη δολοφονία του Τολέδο.

Όμως, βίντεο κάμερας έδειξε τον Τολέδο να σηκώνει τα χέρια του, τα οποία ήταν άδεια, ενώ αντιμετώπιζε την αστυνομία, όταν πυροβολήθηκε. Ένας μάρτυρας είπε ότι το παιδί συμμορφωνόταν με τις εντολές της αστυνομίας.

«Ο Άνταμ πέθανε επειδή συμμορφώθηκε», είπε ο δικηγόρος της οικογένειας.

Η επτάχρονη Άνταμς δολοφονήθηκε με πυροβολισμό, ενώ καθόταν σε ένα McDonald’s drive-thru με τον μπαμπά της στις 18 Απριλίου τα μεσάνυχτα. Στην επίθεση τραυματίστηκε και ο πατέρας της. Ένας άνδρας συνελήφθη αργότερα και κατηγορήθηκε για φόνο.

Η Αντριάνα Σαντσές, υπάλληλος των McDonald’s, είπε στο WBEZ Chicago, ότι τα σχόλια του Κεμπτσίνσκι την εξόργισαν.

«Δε γνωρίζει τις συνθήκες αυτών των γονιών», είπε. «Πολλές είναι ανύπαντρες μητέρες που κάνουν το καλύτερο δυνατό και θυσιάζονται».

«Δεν μπορεί να σχετιστεί με όλο αυτό, επειδή είναι πλούσιος, και εμείς δεν είμαστε, και δεν καταλαβαίνει τον αγώνα μας…. Πολλές φορές πρέπει να κάνουμε δύο δουλειές, επειδή οι μισθοί είναι τόσο χαμηλοί. Μερικές φορές αναγκαζόμαστε να αφήνουμε τα παιδιά μας μόνα τους στο σπίτι για να πάμε στη δουλειά.» 

Το AFL-CIO εκτιμά ότι ο Κεμπτσίνσκι κέρδισε πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια μόνο το 2020.

Ο Πρόεδρος του Little Village Community Council, Μπαλταζάρ Ενρίκεζ, ήταν πιο ωμός:

«Αν πραγματικά πιστεύει ότι φταίνε οι μητέρες, ότι αυτές είναι οι ένοχες του θανάτου των παιδιών τους, τότε θα πρέπει να χρηματοδοτήσει τις κοινότητές μας με όλα τα κέρδη που παίρνει.»

Σχολιάζοντας την απάντηση της δημάρχου, είπε ότι «αυτές οι μεγάλες εταιρείες είναι τα αφεντικά της Λόρι Λάιτφουτ».

Η γονική ενοχοποίηση μαύρων και μελαμψών έχει μακρά ιστορία στις Η.Π.Α.

Η Στέφανι Φράιμπεργκ και η Μέγκαν Μπάνγκ ανέφεραν στο Education Week ότι η ενοχοποίηση των γονέων έχει χρησιμοποιηθεί συχνά «για να δικαιολογήσει τις συστημικές ανισότητες και την απάνθρωπη μεταχείριση των μη λευκών και φτωχών οικογενειών» από εκείνους, που θα προτιμούσαν να κουνήσουν το δάχτυλο στους γονείς, που δε γνώρισαν ποτέ, αντί να αμφισβητήσουν τον συστημικό ρατσισμό.

Διαφορετικά, είναι δύσκολο να εξηγηθεί, πώς ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος των McDonald’s κατηγόρησε τους γονείς ενός επτάχρονου κοριτσιού, που πυροβολήθηκε, ενώ περίμενε στον δρόμο με τον πατέρα του στα McDonald’s.

Η απάντηση Κεμπτσίνσκι  και Λάιτφουτ

Ο Κεμπτσίνσκι είπε ότι έγραψε τα σχόλια αυτά «σκεπτόμενος μέσα από το φακό μου ως γονιός και αντέδρασε σπλαχνικά. Αλλά δεν έχω περπατήσει στα παπούτσια της οικογένειας του Άνταμ ή της Τζάσλιν και τόσων άλλων, που αντιμετωπίζουν μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα».

«Το να μην αφιερώσω χρόνο για να το σκεφτώ αυτό από την άποψή τους ήταν λάθος και δε μου έλειπε η ενσυναίσθηση και η συμπόνια που νιώθω γι’ αυτές τις οικογένειες. Αυτό είναι ένα μάθημα που θα κουβαλήσω μαζί μου.»

«Οι οικογένειες κάνουν ό,τι μπορούν – μαμάδες, μπαμπάδες, παππούδες – για να αγαπήσουν και να υποστηρίξουν τα παιδιά τους, και τραγωδίες μπορούν ακόμα να συμβούν», ανέφερε το γραφείο της Λάιτφουτ σε μια δήλωση. «Το να κατηγορούνται τα θύματα δεν έχει θέση σε αυτή τη συζήτηση».
Δες και αυτό!