Συνέντευξη στο news247.gr έδωσε ο τροχονόμος και συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ., που υπηρετεί στην Τροχαία Αθηνών, κ. Φωτεινός Παγιαύλας. Ο ίδιος μίλησε για μια Αστυνομία με τατουάζ και γένια, δίπλα στους τρανς ανθρώπους και τους μετανάστες. Ή αλλιώς για μια ΕΛ.ΑΣ. που θα “εξυγιανθεί” εκ των έσω.

Μια από τις βασικές σας θέσεις είναι ότι οι αστυνομικοί πρέπει να σέβονται τους πάντες. Τη νομοθεσία, το Σύνταγμα, τα καταστατικά των συνδικαλιστικών ενώσεων που ορίζουν πως πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα όλων των ευαίσθητων ομάδων, όπως είναι οι ανάπηροι, οι ΛΟΑΤ, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Στην πράξη ισχύουν όλα αυτά; Τί πρέπει να γίνει για να έχουμε μια πιο “φιλική” προς τον πολίτη, Αστυνομία;

“Πρέπει να υπάρξει, τόσο εκπαίδευση του μέσου αστυνομικού με διαρκή σεμινάρια, όσο και του πολίτη. Ο αστυνομικός οφείλει να μάθει να σέβεται και να αντιμετωπίζει τις ευπαθείς και όχι μόνο, ομάδες, όπως αρμόζει. Να μάθει να έρχεται σε επαφή με έναν τυφλό, να δείχνει τον σεβασμό του απέναντι σε έναν τρανς άνθρωπο. Από την άλλη, ο πολίτης πρέπει και εκείνος να μάθει να φέρεται βάσει νόμου. Δεν είναι πρέπον να σταματάω για παράδειγμα κάποιον για να του κόψω κλήση ή να του ελέγξω τα στοιχεία του και εκείνος να μην συνεργάζεται και να με κατηγορεί για κατάχρηση εξουσίας ενώ κάνω τη δουλειά μου. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, αμοιβαία προσπάθεια και όπως είπα, διαρκή εκπαίδευση του αστυνομικού σε συνεργασία με κοινωνιολόγους και άλλους ειδικούς”.

Όπως λέει ο ίδιος μέσα από αναρτήσεις που κάνει στο Facebook στοχεύει να αναδείξει το ότι “ο αστυνομικός δεν είναι αμόρφωτος, η πλειοψηφία έχει μπει στο Σώμα με Πανελλήνιες, είμαστε κοντά στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και πρέπει να έρθουμε ακόμη πιο κοντά”.

Έχετε μιλήσει για το δικαίωμα των αστυνομικών να αφήνουν γένια και γενικά να αυτοδιαχειρίζονται το σώμα τους και είχατε στηρίξει το Athens Pride. Πώς αντέδρασαν οι ανώτεροι σας; Υπάρχουν στερεότυπα εντός της ίδιας της αστυνομίας;

“Πράγματι, υπήρχαν αντιδράσεις από κάποιους συντηρητικούς κύκλους που είπαν, “καλά τί λέει αυτός;”. Το θέμα είναι τί θέλουμε να δούμε. Θέλουμε να παραδειγματιστούμε από τους αστυνομικούς στις χώρες του Βορρά που έχουν μακριά μαλλιά και μούσια, θέλουμε να δούμε τους Ιταλούς καραμπινιέρι που πράττουν αναλόγως, ή τους αστυνομικούς των ΗΠΑ που έχουν τατουάζ σε εμφανή σημεία; Από την άλλη είναι οι αστυνομικοί σε απολυταρχικά καθεστώτα ή θεοκρατικά κράτη, όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Τί από τα δύο προσδοκούμε να γίνουμε;”.

Για τους ΛΟΑΤ άλλωστε ο Φωτεινός δήλωσε με αφορμή την τότε συμμετοχή του στο Athens Pride:

“Τα τελευταία χρόνια η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα καθίσταται επικίνδυνη. Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας το 2015 κατέγραψε 273 περιστατικά, από τα οποία στα 185 στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΔ+ άτομα. Όλοι οι προοδευτικοί χώροι οφείλουν να αντιδράσουν. Και η ΕΑΣΥΑ που βρίσκεται δίπλα όχι μόνο στους ανυπεράσπιστους αστυνομικούς, αλλά και στους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες, που λέει όχι στον ρατσισμό, στέκεται ΚΑΙ δίπλα στην μεγαλύτερη εκδήλωση των ανθρώπων που δεν έχουν τον κυρίαρχο σεξουαλικό προσανατολισμό. Σκοπός του δευτεροβάθμιου οργάνου της ΕΑΣΥΑ, της ΠΟΑΣΥ, είναι μεταξύ άλλων η συμβολή στη βελτίωση της κοινωνικής νομοθεσίας και η πάλη για την κοινωνική πρόοδο και ειρήνη”.

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο vth@avmag.gr. Cu!