Ο ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κατηγορεί την Ουγγαρία για τις αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθεσίες

21/04/2023
από
Ο ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ έβαλε στο στόχαστρο τον ηγέτη της Ουγγαρίας για την αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθεσία της χώρας.

Η Ουγγαρία ψήφισε τον Ιούνιο του 2021 τον πιο σημαντικό αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμο της, τον νόμο για την προστασία του παιδιού. Η νομοθεσία απαγορεύει τη συζήτηση για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στα σχολεία και στα μέσα ενημέρωσης.

Η χώρα έχει προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον νόμο, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, με το σκεπτικό ότι «δημιουργεί διακρίσεις εις βάρος των ανθρώπων λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου τους».

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη (19 Απριλίου), ο Ξαβιέ Μπετέλ δήλωσε: «Ντρέπομαι που βλέπω ότι ορισμένοι συνάδελφοί μου θέλουν να κερδίσουν ψήφους εις βάρος των μειονοτήτων».

Σύμφωνα με το Euronews, πρόσθεσε ότι όποιος στο κοινοβούλιο «νομίζει ότι γίνεσαι ομοφυλόφιλος βλέποντας τηλεόραση… ακούγοντας ένα τραγούδι, τότε αποδεικνύει ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα.

«Το πιο δύσκολο [πράγμα] για έναν ομοφυλόφιλο είναι να αποδεχτεί τον εαυτό του».

Ο Μπετέλ είπε ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι δεν απαιτούν οίκτο, αλληλεγγύη ή συμπόνια – μόνο σεβασμό, ανέφερε το Euronews.

Το να στιγματίζουν τα κουήρ άτομα και «να τους λένε ότι φταίει η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και ο οπτικοακουστικός [τομέας]» είναι αντίθετα με τον ευρωπαϊκό τρόπο και την «ανοχή του», είπε.

Μετά την ψήφιση του νόμου για την προστασία του παιδιού, αναφέρθηκε λέγοντας ότι δεν ξύπνησε απλώς μια μέρα αφού παρακολούθησε κάποια διαφήμιση ή το Modern Family και ξαφνικά έγινε ομοφυλόφιλος.

«Δεν είναι κάτι που επέλεξα εγώ», δήλωσε το 2021.

«Το να αποδεχτείς τον εαυτό σου είναι ήδη πολύ δύσκολο, το να στιγματίζεσαι έχει… μακροπρόθεσμες συνέπειες».

Η Ουγγαρία έχει καταστήσει σαφές ότι σκοπεύει να υπερασπιστεί τον νόμο, ο οποίος έχει καταδικαστεί ευρέως, με πολλά ευρωπαϊκά έθνη να υποστηρίζουν τη νομική δράση.

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, η υπουργός Δικαιοσύνης Τζούντιτ Βάργκα κατέθεσε ανταγωγή στο δικαστήριο.

Εκείνη την εποχή, δήλωσε: «Η Ουγγαρία δεν θα παραδοθεί» και υποστήριξε ότι υπήρχαν «περιπτώσεις που ήρθαν στο φως» που «σαφώς» έδειχναν την ανάγκη για τον νόμο «καθώς και για περαιτέρω μέτρα».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι Ούγγροι νομοθέτες ψήφισαν υπέρ ενός νομοσχεδίου που θα επέτρεπε στους πολίτες της να καταγγέλλουν στις τοπικές αρχές κουήρ οικογένειες με παιδιά. Ο Όρμπαν αναμένεται να το υπογράψει ως νόμο.
Δες και αυτό!