Η Linda Dominguez ανέφερε στην αστυνομία, τόσο το όνομα που χρησιμοποιεί, όσο και εκείνο που αναγράφεται στην ταυτότητά της (deadname), επειδή σκέφτηκε ότι αυτό ήταν το σωστό που έπρεπε να κάνει. Κατηγορήθηκε για “εν γνώσει της παραπλάνηση” της ταυτότητά της προς τους αξιωματικούς της αστυνομίας.
Το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης (NYPD) κατέληξε σε μια διευθέτηση μετά από αγωγή που έκανε η Dominguez , στην οποία συμφώνησαν να την αποζημιώσουν με 30.000 δολάρια, καθώς μετά τη σύλληψή της, την κατηγόρηαν αβάσιμα για «ψευδή προσωποποίηση» επειδή απλά έδωσε στην αστυνομία, τόσο το όνομα που χρησιμοποιεί, όσο και το deadname της.
«Δε θέλω ποτέ να περάσει κανείς από την κακοποίηση που βίωσα από ανθρώπους που ορκίστηκαν για να με προστατεύσουν», δήλωσε η Dominguez. «Αυτός ο διακανονισμός είναι ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό μιας κουλτούρας ατιμωρησίας και διακρίσεων κατά των τρανς ατόμων στη Νέα Υόρκη. Ως συνήγορος της κοινότητάς μου, δε θα μπορούσα να το αφήσω έτσι αυτό.”
Πώς ξεκίνησαν όλα;
Το περιστατικό συνέβη τον Απρίλιο του 2018, όταν περπατούσε προς το σπίτι της από τη στάση του λεωφορείου, μέσα από ένα πάρκο. Η αστυνομία την πλησίασε, επειδή υποτίθεται ότι απαγορεύεται να βρίσκεται οποιοδήποτε άτομο στο πάρκο μετά τη δύση του ηλίου.
Η Dominguez διόρθωσε το όνομά της στα νομικά της έγγραφα το 2017, αλλά είχε προηγηθεί σύλληψή της με το deadname της. Έτσι, όταν η αστυνομία ζήτησε το όνομά της, εκείνη τους έδωσε το deadname της μαζί με το επώνυμό της -το οποίο δεν είχε αλλάξει- καθώς και τη διεύθυνση και την ημερομηνία γέννησής της.
Οι αξιωματικοί την συνέλαβαν, με την κατηγορία ότι βρέθηκε στο πάρκο μετά τη δύση. Μεταφέρθηκε στο περίβολο και τελικά κλήθηκε να μιλήσει μ’ έναν Ισπανόφωνο αξιωματικό, στον οποίο προσπάθησε να εξηγήσει ότι είναι τρανς γυναίκα και γι’ αυτό του έδωσε τόσο το deadname της, όσο και το όνομά της.
Την κακοποίησαν και τη φόρτωσαν κατηγορίες
Η αστυνομία τη μετέφερε στο αστυνομικό τμήμα και την έβαλε σε ένα κελί όλη τη νύχτα και έμεινε υπό κράτηση σε «μη τυπικές ροζ χειροπέδες», σύμφωνα με καταγγελία της. Είπε, επίσης, ότι οι αξιωματικοί την κακοποίησαν λεκτικά, της έκαναν misgendering, της απευθύνονταν με το deadname της, και την αποκάλεσαν «άσχημη» και «άντρα».
Το αποκορύφωμα ήταν ότι την απεύθυναν επιπλέον κατηγορίες για εγκληματική παράβαση και ψευδή ταυτοποίηση, ως κάποια που «παραποιεί παραπλανητικά» το όνομά της, την ημερομηνία γέννησής της, ή τη διεύθυνσή της σε αστυνομικούς με σκοπό να εμποδίσει την αστυνομία να ανακαλύψει το ποια είναι. Η ποινή για κάτι τέτοιο μπορεί να είναι φυλάκιση έως και τριών μηνών.
Οι κατηγορίες απορρίφθηκαν τελικά
«Η παρενόχληση των τρανς γυναικών με χρώμα δέρματος διαφορετικό του λευκού, είναι πάρα πολύ συχνή στο NYPD» , δήλωσε η Donna Lieberman της Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών της Νέας Υόρκης, η οποία εκπροσώπησε την Dominguez στην αγωγή που έκανε.
«Καθώς η εθνική αναγνώριση της κακοποίησης και της βίας από την αστυνομία συνεχίζεται, αυτός ο διακανονισμός καθιστά σαφές ότι το NYPD έχει την υποχρέωση να μεταχειρίζεται τις τρανς γυναίκες με αξιοπρέπεια.”
Το NYCLU είπε ότι οι εμπλεκόμενοι αξιωματικοί δεν αντιμετώπισαν πειθαρχικές ποινές. Θυμίζουμε, ότι το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης ήταν το αρμόδιο για την υπόθεση της δολοφονίας του George Floyd.
Πέρυσι, το NYCLU έκανε ένα βίντεο για να εξηγήσει την περίπτωσή της Linda Dominguez: