Ο αστυνομικός πρέπει να λογοδοτήσει για τη χρήση θανατηφόρας βίας

27/05/2020
από

Η Kristina Roth, ανώτερη υπεύθυνη του Προγράμματος Ποινικής Δικαιοσύνης στη Διεθνή Αμνηστία των ΗΠΑ στο μήνυμά της για τη θανατηφόρα βία αστυνομικού στη Μινεάπολη τόνισε ότι “Κανένα άτομο δεν πρέπει ποτέ να ξυπνήσει αναρωτώμενο αν θα είναι εκείνη η ημέρα που ένας αστυνομικός θα δώσει τέλος στη ζωή του”.

Το Δελτίο Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας:

Με αφορμή ένα βίντεο της 25ης Μαΐου, που έδειχνε έναν αστυνομικό της Μινεάπολης να χρησιμοποιεί το γόνατό του για να ακινητοποιήσει τον George Floyd από το λαιμό του, έως ότου δεν μπορούσε πλέον να αναπνεύσει, η Kristina Roth, ανώτερη υπεύθυνη του Προγράμματος Ποινικής Δικαιοσύνης στη Διεθνή Αμνηστία των ΗΠΑ, δήλωσε:

«Κανένα άτομο δεν πρέπει ποτέ να ξυπνήσει αναρωτώμενο, αν θα είναι εκείνη η ημέρα που ένας αστυνομικός θα δώσει τέλος στη ζωή του, δυστυχώς, όμως, άνθρωποι έγχρωμοι/ες, ιδιαίτερα αφροαμερικανοί/ές σε όλη τη χώρα, ζουν με αυτήν την οδυνηρή και τραυματική πραγματικότητα. Οι ενέργειες αυτού του αστυνομικού της Μινεάπολης έχουν τρομοκρατήσει ανθρώπους που έχουν ήδη χάσει τόσα πολλά.

«Είμαστε εξοργισμένοι/ες που σχεδόν έξι χρόνια μετά τη φράση του Eric Garner «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» , όταν δολοφονούνταν από το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης, οι αστυνομικοί δε φαίνεται να έχουν μάθει να ακούνε την έκκληση ενός ατόμου για βοήθεια.

Η ζωή του George Floyd είχε σημασία. Το ίδιο και οι ζωές των Eric Garner, Michael Brown, Akai Gurley, Tamir Rice, Breonna Taylor και πάρα πολλών άλλων. Η αστυνομία υποτίθεται ότι προστατεύει τη ζωή και αυτή η αρχή αγνοήθηκε από αστυνομικούς που αρνήθηκαν στους αφροαμερικανούς/ές την ανθρώπινη υπόστασή τους. Η αστυνομία πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για αυτήν τη χρήση θανατηφόρας βίας, η οποία μπορεί, επίσης, να παραβιάζει την πολιτική του ίδιου του τμήματος.» 

Η Διεθνής Αμνηστία των ΗΠΑ επικροτεί τη συμμετοχή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών σε αυτήν την υπόθεση και καλεί για την έγκαιρη, ενδελεχή και διαφανή διερεύνηση και ενημέρωση της οικογένειας του θύματος, καθώς συνεχίζεται η έρευνα. Επιπλέον, η Διεθνής Αμνηστία των ΗΠΑ καλεί το Κογκρέσο να εργαστεί για να εγκρίνει τον νόμο PEACE, για τον περιορισμό της χρήσης θανατηφόρας βίας, η οποία θα έπρεπε να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση.




Δες και αυτό!