Μία βουλεύτρια από την Ουκρανία κατέθεσε ένα νομοσχέδιο που ζητά να αναγνωριστούν νομικά οι σχέσεις των ομόφυλων ζευγαριών στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από την Inna Sovsun, μέλος του φιλελεύθερου κόμματος Holos της Ουκρανίας.

Η Sovsun εξελέγη στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας, το Verkhovna Rada, το 2019, μαζί με άλλους 19 πολιτικούς των Holos, καθιστώντας το το μικρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Ανακοινώνοντας την είδηση ότι είχε υποβάλει το προσχέδιο νόμου, σε μια σειρά από tweets την Τρίτη (7 Μαρτίου), η βουλεύτρια ανέφερε στατιστικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι «το 56% των Ουκρανών υποστηρίζει τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου».

Ελπίζει ότι τόσο το κοινοβούλιο όσο και ο πρόεδρος, Volodymyr Zelenskyy, θα το υποστηρίξουν.

Η προτεινόμενη νομοθεσία έρχεται λίγες μέρες αφότου δύο μέλη του προσωπικού του KyivPride δήλωσαν ότι η σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας είχε ως αποτέλεσμα την ευρύτερη αποδοχή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη χώρα.

Μιλώντας στο Press Association, η Olha Onipko είχε υποστηρίξει: «Πολλοί άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι τέτοια πράγματα όπως ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή η ταυτότητα φύλου δεν είναι πολύ σημαντικά όταν σώζεσαι από αυτούς τους ανθρώπους».

Περιγράφοντας τους λόγους για την υποβολή του νομοσχεδίου, η Sovsun έγραψε: «Κάθε μέρα, το ΛΟΑΤΚΙ+ στρατιωτικό προσωπικό της Ουκρανίας θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο, προστατεύοντάς μας. Ωστόσο, εάν έχουν σχέσεις, το κράτος δεν τις αναγνωρίζει. Αυτό σημαίνει ότι οι σύντροφοί τους δεν έχουν τα ίδια οφέλη με [αυτούς] στις ετερόφυλες σχέσεις».

«Αυτό περιλαμβάνει κάποιες πολύ ανησυχητικές καταστάσεις. Εάν [ένας] ΛΟΑΤΚΙ+ στρατιωτικός τραυματιστεί, ο/η σύντροφός του/της δεν θα μπορεί να λάβει αποφάσεις σχετικά με την ιατρική περίθαλψη».

Η Sovsun αναφέρθηκε, επίσης, σε μια έκκληση που ξεκίνησε πέρυσι, η οποία ζητούσε να εισαχθεί η ισότητα των γάμου στη χώρα.

Τον Αύγουστο, ο Zelenskyy απάντησε στην έκκληση, την οποία υπέγραψαν χιλιάδες άνθρωποι, και, σύμφωνα με το CNN, είπε ότι θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση για να διασφαλίσει ότι «όλοι οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους».

Όπως έγραψε τότε το PinkNews, ο Zelenskyy επιβεβαίωσε ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση να εξετάσει τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, αλλά μόνο μετά το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία.

Η Sovsun σημείωσε στο Twitter ότι η κυβέρνηση φαίνεται να «μην βιάζεται» να φέρει τις αλλαγές, έτσι αποφάσισε να υποβάλει ένα σχέδιο νόμου για να επιταχύνει τη διαδικασία.

«Οι Ουκρανοί δεν μπορούν πλέον να περιμένουν την ισότητα», έγραψε. «Πρέπει να το κάνουμε άμεσα. Οι ΛΟΑΤΚΙ+ Ουκρανοί αξίζουν να κάνουν οικογένεια. Κάθε μέρα μπορεί να είναι η τελευταία τους. Όπως και για κάθε άλλο Ουκρανό. Δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς. Ας νομιμοποιήσουμε τις ομόφυλες σχέσεις στην Ουκρανία φέτος».

Όταν ένας χρήστης του Twitter πρότεινε ότι οι Ουκρανοί πολιτικοί πρέπει να επικεντρωθούν πρώτα στο «πυροβολήσουν την αρκούδα», σε σχέση με τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, το KyivPride απάντησε λέγοντας: «Η “αρκούδα” πυροβολεί Ουκρανούς ενώ μιλάμε, οπότε θα ήταν υπέροχο να έχουμε ίσα δικαιώματα με όλους τους υπερασπιστές της χώρας».