Νόμος του Κεντάκι «δικαιολογεί» τα εγκλήματα μίσους

154
Εάν ένα άτομο κατηγορείται για τη δολοφονία ενός κουήρ ατόμου στο Κεντάκι, μπορεί να έχει μια ισχυρή νομική υπεράσπιση με το μέρος του. Το Κεντάκι είναι μια από τις πολλές πολιτείες που επιτρέπει την υπεράσπιση αυτού του φόνου με το επιχείρημα ότι η βία ήταν η δικαιολογημένη αντίδραση στη σεξουαλικότητα ή στην ταυτότητα φύλου ενός ατόμου.

Η συγκεκριμένη τακτική ονομάζεται «gay panic defense» (υπεράσπιση βασισμένη στον γκέι πανικό) και δεν είναι κάτι καινούργιο στο αμερικανικό νομικό σύστημα. Ευτυχώς, την τελευταία δεκαετία, δεκαοκτώ πολιτείες έχουν απαγορεύσει ρητά τη χρήση της συγκεκριμένης υπεράσπισης. Μόνο φέτος, τόσο το Νιου Χαμσάιρ όσο και το Ντελαγουέαρ προσχώρησαν σε αυτές τις πολιτείες απαγορεύοντάς την.

Γιατί όμως το Κεντάκι δεν έχει θέσει εκτός νόμου τη συγκεκριμένη πρακτική;

Η υπεράσπιση αυτή βασίζεται στην υπόθεση ότι είναι λογικό για έναν δράστη να αντιδράσει βίαια όταν ανακαλύπτει τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου του θύματος ή όταν ανταποκρίνεται σε μια ερωτική προσέγγιση από ένα κουήρ ή τρανς άτομο. Η υπεράσπιση έχει επιτρέψει σε άτομα που κατηγορούνται για φόνο να μειωθούν οι κατηγορίες και οι ποινές τους.

Από τη δεκαετία του 1960, η υπεράσπιση χρησιμοποιείται συχνά σε δικαστικές γνωμοδοτήσεις στις μισές περίπου πολιτείες των ΗΠΑ. Η ίδια τακτική έχει χρησιμοποιηθεί και στο Κεντάκι αρκετές φορές με σκοπό να μειώσει την ποινή ατόμων που έχουν διαπράξει εγκλήματα μίσους. Το καλοκαίρι του 2003, ο Joshua Cottrell οδήγησε τον Guin «Richie» Phillips, έναν 36χρονο ομοφυλόφιλο άνδρα, σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Elizabethtown, όπου τον δολοφόνησε άγρια. Το πτώμα του Phillips βρέθηκε ημέρες αργότερα σε μια βαλίτσα που είχε πεταχτεί στη Rough River.

Αφού οι δικηγόροι του Cottrell επικαλέστηκαν την υπεράσπιση του γκέι πανικού στη δίκη, υποστηρίζοντας ότι ο Cottrell ήταν δικαιολογημένος που απάντησε βίαια στην υποτιθέμενη ρομαντική προσέγγιση του Phillips στο ξενοδοχείο, οι ένορκοι απέρριψαν την κατηγορία του φόνου και αντ’ αυτού έκριναν τον Cottrell ένοχο για μια ελαφρύτερη κατηγορία: ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού. Ο Cottrell καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξη για τη δολοφονία του Phillips, αλλά είχε δικαίωμα αναστολής μόλις δυόμισι χρόνια μετά την καταδίκη του.

Η απόφαση της πολιτείας να συνεχίσει να επιτρέπει αυτού του είδους την υπεράσπιση, δείχνει στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της περιοχής, και όχι μόνο, ότι οι κουήρ ταυτότητες είναι άξιες απόρριψης και βίας. Ωστόσο, βλέποντας τις συνεχόμενες αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθεσίες σε όλε τις ΗΠΑ, αλλά και στο συντηρητικό Κεντάκι, δεν αποτελεί έκπληξη ότι δεν έχουν παρθεί μέτρα για την εξάλλειψη της συγκεκριμένης υπεράσπισης.