Η Αθήνα ετοιμάζεται πυρετωδώς άλλη μια χρονιά για το ετήσιο κινηματογραφικό ραντεβού της, το επετειακό 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Νύχτες Πρεμιέρας.
Η αρχή γίνεται την ερχόμενη Τετάρτη, 17 του μήνα, με την ξεκαρδιστική μαύρη κωμωδία του Αργεντινού Νταμιάν Σιφρόν, «Ιστορίες για Αγρίους», η οποία διεκδίκησε το φετινό Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες. Πρόκειται για μία συλλογή από έξι φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες, οι οποίες μιλούν για αυτούς τους ανθρώπους που αποφασίζουν να ξεπεράσουν τα πολιτισμένα όρια συμπεριφοράς, να εκραγούν και να αφεθούν στην (αδιαμφισβήτητη) ευχαρίστηση της απώλειας ελέγχου. Την παραγωγή συνυπογράφει ο αγαπημένος μας Πέδρο Αλμοδόβαρ, δίνοντας το δικό του στίγμα και τοποθετώντας τη βάση για μία ταινία γεμάτη ύπουλα παιχνιδιάρικα και μακάβρια ξεσπάσματα.
Το φεστιβάλ, όπως κάθε χρόνο, μας ετοιμάζει αρκετές εκπλήξεις queer θεματολογίας, χωρίς όμως αυτές να εντάσσονται σε κάποιο ξεχωριστό τμήμα. Αλλά γι’αυτό δεν είμαστε εμείς εδώ;
Κάναμε λοιπόν το επίσημο πρόγραμμα φύλλο και φτερό και σας παρουσιάζουμε τις ταινίες queer θεματολογίας που θα δούμε στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας.
Από αυτές ξεχωρίζει πρώτη-πρώτη η πολυαναμενόμενη νέα ταινία του σκηνοθέτη Πάνου Χ. Κούτρα (αν έχετε ακουστά μια «Στρέλλα»), Xenia, σε επίσημη ελληνική πρεμιέρα . Η προβολή στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών είναι ανοιχτή μόνο στους κατόχους της κάρτας διαρκείας 25 προβολών και στους νικητές προσκλήσεων του φεστιβάλ. Ακόμα δύο νέες ελληνικές ταινίες κάνουν πρεμιέρα με ισχυρά queer στοιχεία: η Επέλαση των Απάτσι και οι 7 Θυμοί.
Σε μια άλλη σημαντική προβολή του φεστιβάλ, η οποία αναμένεται να είναι το πρώτο τρανταχτό sold out, σπάει επιτέλους το «εμπάργκο» στον Τρίερ και θα απολαύσουμε για πρώτη φορά την ολοκληρωμένη και «uncut» ολοκληρωμένη εκδοχή του τολμηρού Nymphomaniac του Λαρς φον Τρίερ. Άγνωστο βέβαια πόσοι από τους θεατές θα αντέξουν μέχρι το τέλος, και λόγω διάρκειας, και λόγω θεματολογίας ή προκλητικών εικόνων.
Από τις ταινίες του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος προτείνουμε το Σήμερα Θα Γυρίσω Μόνος με βραβείο Teddy στο Βερολίνο και την υποψήφια για Queer Φοίνικα στις Κάννες When Animals Dream με πρωταγωνίστρια μια έφηβη λυκάνθρωπο. Εκτός διαγωνιστικού, το αυστραλέζικο 52 Tuesdays παρακολουθεί τον τρόπο που η πρωταγωνίστρια δέχεται την ανακοίνωση της μητέρας της πως θέλει να προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό φύλου.
Στο πρόγραμμα ξεχωρίσαμε ακόμα δύο ταινίες με λεσβιακή θεματολογία: το «λεσβιακό Girls» Appropriate Behavior και το Respire της Μελανί Λοράν.
Τέλος, στις κλασσικές προβολές, το Polyester του Τζόν Γουώτερς με πρωταγωνίστρια την Ντιβάιν παρουσιάζεται για πρώτη φορά με scratch-n-sniff κάρτες για την απόλυτη καλτ εμπειρία.
Πιο αναλυτικά, οι 11 ταινίες που ξεχωρίσαμε:
[διεθνές διαγωνιστικό]
HOJE EU QUERO VOLTAR SOZINHO / ΣΗΜΕΡΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΥΡΙΣΩ ΜΟΝΟΣ (Βραζιλία, 95’) Δ.Δ.
Σκηνοθεσία: Ντανιέλ Ριμπέιρο
Κέρδισε το φετινό βραβείο Teddy του Βερολίνου, αλλά και το Βραβείο της Διεθνούς Κριτικής, και λατρεύτηκε αμέσως ως η πιο συγκινητικά αισιόδοξη LGBT ταινία της χρονιάς. Ενας τυφλός έφηβος ερωτεύεται έναν συμμαθητή του, με τον οποίο, όμως, είναι «τσιμπημένη» και η μοναδική πιστή του φίλη. Μπερδεμένες καταστάσεις, πεντακάθαρες επιθυμίες και ένα φινάλε για να το κρατάς μέσα σου.
[διεθνέςδιαγωνιστικό]
NAR DYRENE DROMMER / WHEN ANIMALS DREAM (Δανία, 84’) Δ.Δ.
Σκηνοθεσία: Γιόνας Αλεξάντερ Αρνμπι
Το κρυμμένο μυστικό των φετινών Καννών είναι μια απρόσμενη ταινία τρόμου που βρέθηκε (θα καταλάβετε γιατί) υποψήφια και για τον Queer Φοίνικα του Φεστιβάλ. Μια ντροπαλή και καταπιεσμένη έφηβη παρατηρεί φρικιαστικές αλλαγές στο σώμα της, που παραπέμπουν στο ξύπνημα ενός εσωτερικού λυκάνθρωπου. Από το «Ασε το Κακό να Μπει» και μετά, ο τρόμος είναι αποκλειστικά σκανδιναβική υπόθεση.
[Πανόραμα]
APPROPRIATEBEHAVIOR / ΔΙΑΓΩΓΗΚΟΣΜΙΑ(Ην. Βασίλειο, 90’)
Σκηνοθεσία: Ντεζιρέ Ακαβάν
Ένα πικρό και σκληρό πορτρέτο σεξουαλικής ειλικρίνειας για μια σχέση σε αποσύνθεση, αυτή η λεσβιακή εκδοχή του «Girls» που γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί η ιρανικής καταγωγής Αμερικανίδα Ντεσιρέ Ακαβάν, αφηγείται την ιστορία μιας κοπέλας που ξεκινά τη δική της επανάσταση ενάντια στη συντηρητική της καταγωγή και στα κοινωνικά ταμπού απέναντι στην ομοφυλοφιλία.
[focus στην αυστραλία]
52 TUESDAYS / 52 ΤΡΙΤΕΣ (Αυστραλία, 114’)
Σκηνοθεσία: Σόφι Χάιντ
Όταν η μητέρα της αποφασίζει να κάνει αλλαγή φύλου, η 16χρονη Μπίλι θα πρέπει να αποδεχτεί το σοκαριστικό αυτό γεγονός αλλά και το ότι για έναν ολόκληρο χρόνο θα τη συναντά μονάχα κάθε Τρίτη. Ταυτόχρονα, αρχίζει να εξερευνά τα όρια της δικής της σεξουαλικής ταυτότητας. Πιστή στις ντοκιμαντερίστικες καταβολές της, η Σόφι Χάιντ καταγράφει αφοπλιστικά τις ανησυχίες μιας διαφορετική εφηβείας, αποσπώντας το βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ του Σάντανς.
[ειδικές προβολές]
POLYESTER / ΠΟΛΙΕΣΤΕΡ (1981, ΗΠΑ, 86’)
Σκηνοθεσία: Τζον Γουότερς
Η ιστορική trash συνεργασία του Γουότερς με τη θεϊκή Ντιβάιν σε ρόλο απατημένης νοικοκυράς προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε odorama – με τις μοναδικές, δηλαδή, “ξύστε και μυρίστε” καρτούλες, οι οποίες θα διανεμηθούν σε όλους τους θεατές για να προσθέσουν μια αξέχαστη «ευωδιαστή» νότα στην προβολή. Το απόλυτο φετινό cult event του Φεστιβάλ!
[ειδικές προβολές]
JUBILEE (1977, Hν. Βασίλειο, 106’)
Σκηνοθεσία: Ντέρεκ Τζάρμαν
Ενώ η Αγγλία ετοιμαζόταν να γιορτάσει τα 25 χρόνια βασιλείας της Ελισάβετ Β’, ο Ντέρεκ Τζάρμαν συγκέντρωσε δίπλα του μερικούς από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της πανκ μουσικής και έβαλε φωτιά στην οθόνη, σε μια από τις πιο αυθεντικά ροκ εν ρολ ταινίες του σινεμά. Επετειακή προβολή για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Βρετανού σκηνοθέτη.
RESPIRE / ΔΥΟ ΑΝΑΣΕΣ (Γαλλία, 91’)
Σκηνοθεσία: Μελανί Λοράν
Ενα 17χρονο κορίτσι παθιάζεται με την πανέμορφη συμμαθήτριά της και καταρρέει όταν εκείνη μοιάζει να απορρίπτει τη φιλία της έπειτα από λίγες εβδομάδες. Ερωτικές εμμονές, ορμόνες εκτός ελέγχου και μια ανταγωνιστική γυναικεία σχέση που φλερτάρει με τη σκοτεινή πλευρά κυριαρχούν στη γεμάτη υπόκωφο σασπένς, δεύτερη σκηνοθετική απόπειρα της ηθοποιού Μελανί Λοράν («Αδωξοι Μπάσταρδη»).
NYMPHOMANIAC UNCUT (Δανία, Γερμανία, Βέλγιο, Ην. Βασίλειο, Γαλλία, 325’)
Σκηνοθεσία: Λαρς Φον Τρίερ
Και τα δύο μέρη του «Nymphomaniac» προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην unrated εκδοχή του σκηνοθέτη. Χωρίς λογοκρισία, με όλες τις ακραίες σκηνές και όλα τα απαγορευμένα τους μυστικά: Σεξ, εκδίκηση, πάθος, διαστροφή (αλλά και γνήσια φιλοσοφία), όπως ακριβώς τα οραματίστηκε ο ίδιος ο Δανός προβοκάτορας. Η Σαρλότ Γκενσμπούρ σε μια ερμηνεία-σοκ.
7 ΘΥΜΟΙ(Ελλάδα, 113’) – WorkinProgress
Σκηνοθεσία: Χρήστος Βούπουρας
Αρχαιολόγος έρχεται σε επαφή με 6 ανθρώπους «διαφορετικούς»: Εναν Άραβα μετανάστη, μια Ελληνογαλλίδα με αλκοολική μητέρα, έναν ιδιοφυή Αλβανό πιανίστα, έναν Έλληνα μετανάστη που επαναπατρίζεται, έναν διευθυντή τράπεζας που πιστεύει ότι τα πάντα εξαγοράζονται κι έναν αστυνομικό που πλάθει μια δική του ιδιαίτερη ιστορικοπολιτική πραγματικότητα.. Ουμανισμός και αναζήτηση υπαρξιακής ισορροπίας μέσα από τον ρεαλισμό της καθημερινότητας, στη νέα ταινία του συγγραφέα και σκηνοθέτη Χρήστου Βούπουρα. Πρωταγωνιστούν οι Μάξιμος Μουμούρης, Νίκος Γκέλια, Σοφία Κόκκαλη, Χάρης Φραγκούλης, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Βασίλης Ξενικάκης και Κόρα Καρβούνη.
Παρουσία των συντελεστών
[πρεμιέρες]
Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΤΣΙ (Ελλάδα, 75’)
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σολδάτος
Εξάρχεια: ανοχύρωτο οχυρό. Μια ομάδα νεαρών εισβάλλει στο μεσοαστικό σπίτι ενός ζευγαριού λειτουργών του συστήματος και αυτό που επακολουθεί, όλη τη νύχτα, είναι μια ανιστόρητη ερωτική παρτούζα γεμάτη διαστροφές, που δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Ο Γιάννης Σολδάτος υπογράφει ένα κινηματογραφικό όνειρο βαρετής θερινής νύχτας, σε μια εποχή χωρίς τοτέμ και ταμπού.
Παρουσία του σκηνοθέτη
[πρεμιέρες]
XENIA (Ελλάδα / Βέλγιο / Γαλλία, 124’)
Σκηνοθεσία: Πάνος Χ. Κούτρας
Δύο αδέλφια ταξιδεύουν από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη, με σκοπό να βρουν τον Ελληνα πατέρα τους και να εξασφαλίσουν την ελληνική ιθαγένεια. Ενα σκληρό όσο και παραμυθένιο road movie που χαρτογραφεί την ελληνική κοινωνία του 21ου αιώνα, δια χειρός Πάνου Χ. Κούτρα, που επιστρέφει μετά τη «Στρέλλα» αποσπώντας διθυράμβους στο 67ο Φεστιβάλ Καννών. Με τους Κώστα Νικούλι, Νίκο Γκέλια, Ρομάνα Λόμπατς, Αγγελο Παπαδημητρίου, Γιάννη Στάνκογλου και Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου.
Παρουσία των συντελεστών
(Είσοδος μόνο με προσκλήσεις)
Αυτά από μας! Για πληροφορίες εισιτηρίων και ωρολόγιο προβολών επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα του φεστιβάλ, και για περισσότερες προτάσεις τον αναλυτικό οδηγό μέρα-μέρα.