Όσες πιστεύουν πως ηρωική έξοδος υπήρξε μόνο εκείνη του Μεσολογγίου πλανώνται πλάνην οικτρά. Είναι σαφές πως από τούδε και στο εξής κάθε έξοδος στην αθηναϊκή μητρόπολη μπορεί να είναι ηρωική. Συλλέξαμε κοντά στα 20 cultural events με σκοπό να αποκτήσουν τα απογευματοβραδά μας θρυλικές διαστάσεις.

Εκδηλώσεις – Συζητήσεις

Trans Theories, Trans Poetics, Trans Struggles

Στον Πολυχώρο ΟΚΤΩ (Πολυτεχνείου 8) , θα φιλοξενηθεί η εκδήλωση – συζήτηση του Feminist Autonomus Center For Research με τίτλο Trans Theories, Trans Poetics, Trans Struggles. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν το Marquis Bey με τα βιβλία του Anarcho-Blackness και Black Transfeminism, η Trish Salah με τις ποιητικές συλλογές Lyric Sexology και Wanting in Arabic , το Alyosxa Tudor με τη θεωρητική μυθοπλασία του The Endurance of the Mare. Τη συζήτηση θα συντονίζει το Myrto Tsilimpounidi.

Εικαστικά

A romantic Stroll in Apnea – Γιώργος Σταματάκης

Ο καλλιτέχνης/ queer θεωρητικός επηρεασμένος από την διαμονή του στην Ιαπωνία, αντλεί από τα μελαγχολικά της τοπία για να διερωτηθεί γύρω από την αποξένωση από τη φύση και το περιβάλλον και την αδιαφορία προς αυτά. Η δεύτερη εικαστική έκθεση του Σταματάκη αποτελεί μέρος της εικαστικής σειράς του με τίτλο «Ai-Zone» (2022) και φιλοξενείται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα ως και τις 18 Νοέμβρη.

Cringe – HGW std (Μαυρομιχάλη 138, Αθήνα)

Τα έργα των Aram Bartholl, Kristen Leo, Marsunev, Bill Posters & Daniel Howe, Noura Tafeche και Aphrodite HGW, πραγματεύονται το αποτύπωμα της ψηφιακής κουλτούρας στην ανθρώπινη ταυτότητα. Με εργαλεία τους τις εγκαταστάσεις και την βιντεοτέχνη τους τα καλλιτέχνα προσπαθούν να προσεγγίσουν έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο και χαοτικό κόσμο. Επικεντρώνοντας στο δίπολο ψηχιακό – φυσικό θα ακολουθήσει συζήτηση με συμμετέχοντα τα: Alex Mandis Mesic / Alx Lightning | Alexandros Titkov | Dimitris Starakis | Ilias HGW | Socrates Stamatatos | Themis Chalikias

 

Nest. Ιστορίες της ζωής μας: Σε αναζήτηση queer καταφυγίων

Η αφρικανική, διεπιστημονική queer κολεκτίβα, Nest, παρουσιάζει την έκθεση “Ιστορίες της ζωής μας: σε αναζήτηση queer καταφυγίων”, σε επιμέλεια της Ιόλης Τζανετάκη. Η έκθεση πραγματεύεται την βία και την απαξίωση που υφίστανται τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα στην Κένυα. Πρόκειται για πολυμεσικό εγχείρημα (φωτογραφίες, κείμενα, εικονογραφήσεις, ηχοτοπία κ.α.) που θα φιλοξενείται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ως και τις 4 του Οκτώβρη.

Μουσική

Angela Fabre

H Angela Fabre μας υποδέχεται στον Μικρό Κεραμικό αντλώντας από τις επαναστάτριες του ‘70, την φεμινιστική folk μουσική και την παρακαταθήκη των μεγάλων φαμφατάλ της τζαζ.

Άννα Βίσση

Ό,τι και να πούμε για την απόλυτη Ελληνίδα star και τις αναφορές που έχουν αναπτυχθεί βάσει των τραγουδιών της στην ΛΟΑΚΤΚΙΑ+ κοινότητα σταρ θα είναι λίγο. Την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, στις 9:00 μ.μ στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού υπόσχεται να μας ταξιδέψει σε ένα πολύχρωμο σύμπαν γιορτάζοντας τα 50 χρόνια συνεχούς και καθηλωτικής μουσικής παρουσίας.

Σινεμά

Οι queer αναφορές δεν λείπουν από τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας. Επιλέξαμε ενδεικτικά ορισμένες ταινίες από αυτές που συνεχίζονται να προβάλλονται και αυτή την εβδομάδα.

Rock Hudson: All that heaven allowed ( Άστυ 04/10/23 18.45)

Ένα φιλμ για μια από τις πιο υποτιμημένες φιγούρες του Χόλιγουντ, τον Ροκ Χάντσον. Ένα λαμπερό και queer αγόρι καταδικάζεται από έναν αυταρχικό και φιλάργυρο μάνατζερ να ζει έγκλειστο στο σκοτάδι της ντουλάπας του. Ένα λαμπερό και all American χαμόγελο που σβήνει το 1985 από AIDS.

QUEENDOM (Άστυ 05/10/23 17.45)

Το είδαμε, μπορεί να μην το καταλάβαμε εξ ολοκλήρου, αλλά αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι το ότι η σκηνοθέτης καταφέρνει να συνθέσει τις ψυχικές διεργασίες και τα βιώματα ενός τρανς ατόμου που καταπιέζεται στην ρώσικη επαρχία και που αρνείται να στρατευτεί με την γενικότερη πολιτική συνθήκη της μετά- Πούτιν εποχής με εργαλείο… τις drag performances.

Silver Haze (Inteal 07/10/23 18:00)

Ένα κορίτσι κουβαλάει την μνήμη και τα σημάδια μιας φωτιάς από την παιδική της ηλικία. Ο κόσμος της συγκλονίζεται όταν γνωρίζει την Φλόρενς. Μπορεί όμως ο έρωτας να γιατρέψει τα τραύματα της;

Θέατρο

«Ρίζες ή πως να στολίσεις τη στάμνα σου με γκλίτερ»

Η Κωνσταντίνα Μαρία Σπυροπούλου (drag persona Destiny Poulos) καταθέτει επί σκηνής προσωπικά της βιώματα που σχετίζονται με τη ταυτότητα των Θεσσαλών, Βλάχων, Καραγκούνηδων και Σαρακατσάνων Θεσσαλίας. Από την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023 και για έξι παραστάσεις, η πρωτοεμφανιζόμενη performer παρουσιάζει την παράσταση «Ρίζες ή πως να στολίσεις τη στάμνα σου με γκλίτερ» που κέρδισε το πρώτο βραβείο του 2ου Φεστιβάλ Σύγχρονου Καλλιτεχνικού Καμπαρέ στο Red Jasper Cabaret Theatre (Ιούνιος 2023).

«Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου»

Μετά τον πρώτο επιτυχημένο κύκλο της παράστασης την περσινή θεατρική σεζόν, η Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων παρουσιάζει ξανά από τις 4 Οκτωβρίου το αυτοβιογραφικό και βαθιά πολιτικό έργο του Εντουάρ Λουί «Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου», ως το εναρκτήριο έργο της φετινής θεατρικής περιόδου στο Θέατρο Προσκήνιο, πάντα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Καραντζά.