Οι χώρες, που είχαν ηγετικό ρόλο γυναίκες πολιτικοί, σημείωσαν “συστηματικά και σημαντικά καλύτερα” αποτελέσματα στη διαχείριση της Covid-19. Σύμφωνα με νέα έρευνα, η κρίση και οι ακόλουθες συνέπειες, που προκάλεσε η πανδημία, αντιμετωπίστηκαν καλύτερα.
Το έγκαιρο lockdown έκανε τη διαφορά
Οι χώρες αυτές επέβαλλαν νωρίτερα lockdown με αποτέλεσμα να καταγραφούν -κατά μέσο όρο- οι μισοί θάνατοι σε σύγκριση με τις χώρες στις οποίες ήταν επικεφαλής άντρες πολιτικοί.
Η σχετικά πρόωρη επιτυχία που σημείωσαν γυναίκες πολιτικοί, όπως η Angela Merkel της Γερμανίας, η Jacinda Ardern της Νέας Ζηλανδίας, η Mette Frederiksen της Δανίας, η Tsai Ing-wen της Ταϊβάν και η Sanna Marin της Φινλανδίας, έχει γίνει πρώτη είδηση σε πολλά μέσα του κόσμου μέχρι στιγμής.
Η ανάλυση σε 194 χώρες υποδηλώνει ότι η διαφορά είναι πραγματική. Και “μπορεί να εξηγηθεί από τις συντονισμένες πολιτικές πρόληψης” που υιοθέτησαν οι γυναίκες πολιτικοί ως απάντηση στην κρίση. Η έρευνα δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Έρευνας για την Οικονομική Πολιτική και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Η επιτυχία των γυναικών επιβεβαιώθηκε
Η μελέτη κατέληξε στο ότι η υπόθεση για τη σχετική επιτυχία των γυναικών ηγέτιδων ενδυναμώθηκε.
“Τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι οι γυναίκες ηγέτιδες αντέδρασαν πιο γρήγορα και αποφασιστικά απέναντι σε ενδεχόμενες απώλειες” , δήλωσε η Supriya Garikipati, αναπτυξιακή οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, συν-συγγραφέας μαζί με την Uma Kambhampati του Πανεπιστημίου του Reading.
“Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, επέβαλλαν το lockdown νωρίτερα από τους άνδρες ηγέτες σε αντίστοιχες περιστάσεις. Παρόλο που αυτό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις, σίγουρα βοήθησε αυτές τις χώρες να σώσουν ζωές. Αυτό αποδεικνύεται κι από τον σημαντικά χαμηλότερο αριθμό θανάτων που καταγράφηκαν σε αυτές.”
Μεταβλητές
Οι δύο ερευνήτριες δήλωσαν ότι ανέλυσαν διαφορετικές πολιτικές απάντησης και τις επακόλουθες συνολικές επιπτώσεις και θανάτους*. Τα δεδομένα τους φτάνουν μέχρι και τις 19 Μαΐου. Εισήγαγαν μια σειρά μεταβλητών, ώστε να βοηθήσουν στην ανάλυση των πρωτογενών δεδομένων. Έτσι, μπορούσαν να πραγματοποιήσουν αξιόπιστες συγκρίσεις μεταξύ των χωρών.
Μεταξύ των μεταβλητών που εξετάστηκαν ήταν το ΑΕΠ, ο συνολικός πληθυσμός, η πυκνότητα του πληθυσμού και το ποσοστό των ηλικιωμένων. Ακόμη, υπολογίστηκαν οι ετήσιες δαπάνες υγείας κατά κεφαλήν, αλλά και η διαφάνεια στα διεθνή ταξίδια. Τέλος, συνυπολογίστηκε το επίπεδο ισότητας των φύλων στην κοινωνία εν γένει.
Όμως, μόνο 19 από τις σχεδόν 200 χώρες κυβερνώνται από γυναίκες. Έτσι, οι συγγραφείς δημιούργησαν και αξιολόγησαν ως μεταβλητές τις λεγόμενες “κοντινότερες γείτονες” χώρες. Προκειμένου να αντισταθμίσουν το μικρό μέγεθος δείγματος, συνδύασαν τη Γερμανία, τη Νέα Ζηλανδία και το Μπαγκλαντές με τις -κυβερνώντες από άντρες- Βρετανία, Ιρλανδία και Πακιστάν.
Σώθηκαν περισσότερες ζωές
“Η ανάλυση αυτή επιβεβαιώνει ξεκάθαρα ότι, όταν οι χώρες υπό την ηγεσία των γυναικών συγκρίνονται με χώρες παρόμοιες με αυτές σε μια σειρά χαρακτηριστικών, οι πρώτες έχουν αποδώσει καλύτερα, αντιμετωπίζοντας λιγότερα περιστατικά, καθώς και λιγότερους θανάτους“, δήλωσε η Garikipati.
Πρόσθεσε επίσης ότι οι γυναίκες ηγέτιδες “απέτρεπαν τον κίνδυνο δίνοντας βάση στις ανθρώπινες ζωές” , εφαρμόζοντας την πολιτική του lockdown στις χώρες τους αρκετά νωρίτερα από τους άνδρες ηγέτες, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι “ήταν πιο πρόθυμες να αναλάβουν το ρίσκο στον τομέα της οικονομίας” .
Καλύτερες πολιτικές
Σε σχέση με το κριτήριο που αφορούσε στο πόσο ευέλικτες είναι οι χώρες όσον αφορά τα διεθνή ταξίδια, οι χώρες υπό την ηγεσία των γυναικών δεν παρουσίασαν λιγότερες περιπτώσεις ατόμων που προσβλήθηκαν από την Covid-19, ανέφεραν όμως χαμηλότερο ποσοστό θανάτων, διαπίστωσαν οι ερευνήτριες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αυτό σημαίνει “καλύτερες πολιτικές και συμμόρφωση“.
Η Garikipati ανέφερε ότι τα στοιχεία μιας “σημαντικής και συστηματικής διαφοράς” έδειξαν ότι ακόμα και λαμβάνοντας υπόψιν το θεσμικό πλαίσιο και άλλους ελέγχους, “η καθοδήγηση των γυναικών έχει προσφέρει στις χώρες ένα πλεονέκτημα στην τρέχουσα κρίση“.
Οι ερευνήτριες δήλωσαν, επίσης, πως ελπίζουν ότι η μελέτη τους “θα χρησιμεύσει ως αφετηρία για να στραφεί ο φακός στη συζήτηση σχετικά με την επίδραση των εθνικών ηγετών στη μελέτη των διαφορετικών συνεπειών που επέφερε η Covid-19 σε κάθε χώρα” .
*Θάνατοι που προκλήθηκαν λόγω της Covid-19.
https://avmag.gr/123019/kindynos-gia-4-ekatommyria-anilika-koritsia-na-exanagkastoyn-se-gamo-exaitias-tis-pandimias/