Η Ναμίμπια ετοιμάζεται να αποποινικοποιήσει την ομοφυλοφιλία μέχρι το τέλος του έτους, καθώς οι υπουργοί ανοίγουν τον δρόμο για την κατάργηση της απαγόρευσης του σεξ, που έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες.

Η Κυβερνητική Επιτροπή Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης, μια υπηρεσία μεταρρύθμισης του νόμου, σε εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα (17 Μαΐου), συνέστησε να ανατραπεί η νομοθεσία περί σοδομίας της χώρας.

Η υπουργός Δικαιοσύνης, Yvonne Dausa, επιβεβαίωσε, στην τοπική εφημερίδα Windhoek Observer, ότι θα υποβάλει σχέδιο νόμου στο υπουργικό συμβούλιο μέσα σε δύο εβδομάδες – με πιθανότητα να αρθεί η απαγόρευση έως το τέλος του έτους.

Καθώς οι εκθέσεις της επιτροπής παραδόθηκαν στο τμήμα της, η Dausa δήλωσε ότι η ομοφοβία έχει εγκριθεί από το κράτος ότι πρέπει να τερματιστεί, σύμφωνα με το Windhoek Express.

«Κανένα άτομο στη Ναμίμπια δεν πρέπει να νιώθει πολίτη δεύτερης κατηγορίας, ή ότι αποκλείεται από την κοινωνία μας, ότι στιγματίζεται και υφίσταται διακρίσεις είτε με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ή με βάση την αναπηρία, ή το στάτους», είπε.

Σε μια έκθεση, τα μέλη της επιτροπής έγραψαν ότι «η ίδια η απαγόρευση παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων που θα μπορούσαν να επηρεαστούν, καθώς και τη δημιουργία και ενίσχυση μιας κουλτούρας ομοφοβίας και μισαλλοδοξίας εναντίον των ΛΟΑΤ ατόμων».

«Η συνεχιζόμενη ύπαρξη αυτού του νόμου δεν μπορεί να δικαιολογηθεί» καθώς «παρεμβαίνει στα συνταγματικά και διεθνή δικαιώματα των ατόμων στη Ναμίμπια».

Τα μέλη της επιτροπής τόνισαν στην έκθεσή τους ότι μεταξύ του 2012 και του 2019, ένα σύνολο 23 ανδρών συνελήφθησαν με την κατηγορία της σοδομίας.

Οι διατάξεις ενδέχεται να εφαρμόζονται σπάνια, αλλά εξακολουθούν να μειώνουν τους κουήρ ανθρώπους σε «εγκληματίες» και «είναι αρκετά για να δημιουργήσουν έναν ρεαλιστικό φόβο πιθανής σύλληψης».

Η Dausa τόνισε σε δήλωση προς το Observer ότι οι εκθέσεις δεν είναι νόμοι, «αλλά μάλλον ενημερωμένα συμπεράσματα με βάση τη νομική έρευνα» από την επιτροπή.

«Μετά από αυτό θα περάσει από τη συνήθη διαδικασία νομοθετικής διαδικασίας», εξήγησε η Dausa.

«Κύρια έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, έλεγχος από την Επιτροπή Νομοθεσίας του Υπουργικού Συμβουλίου, πιθανές περαιτέρω συζητήσεις με την Επιτροπή Μεταρρύθμισης και Ανάπτυξης του Νόμου, πιστοποίηση από τον Γενικό Εισαγγελέα, και στη συνέχεια Εθνική Συνέλευση.»

Οι νόμοι της Ναμίμπια σχετικά με το να είσαι κουήρ περνούσαν από καιρό ένα μικτό μήνυμα. Πράγματι, το να είσαι ομοφυλόφιλο άτομο είναι απολύτως νόμιμο – το πρωκτικό σεξ, ωστόσο, είναι παράνομο από τα τέλη του 1800. Όταν η Ναμίμπια κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1990, κληρονόμησε τις ρωμαιο-ολλανδικές διατάξεις για τη σοδομία της αποικιακής εποχής για τις επόμενες δεκαετίες.

«Θα σημάνει η ελευθερία», έγραψε η ομάδα υπεράσπισης Equal Namibia στο Facebook μετά την ενημέρωσή της για τα νέα.