Τρεις άνδρες και μια γυναίκα είναι οι μονοι ανοιχτά gay υποψήφιοι στις εκλογές τις 20ης Σεπτεμβρίου. Σε αυτούς αναφέρεται ο τίτλος, αν και τώρα που το σκέφτομαι θα μπορόυσε να περιγράφει γλαφυρά αυτό που αισθάνονται οι υπόλοιποι υποψήφιοι που ενώ είναι gay και λεσβίες το κρατάνε ακόμα μυστικό. Κοινό μεν, μυστικό δε. Δικό τους θέμα όμως και όπως έχω γράψει πολλές φορές, ούτε χρειάζεται να λογοδοτήσουν για αυτό, ούτε είναι υπόλογοι. Ειδικά μάλιστα όταν η παρουσία τους στη δημόσια σφαίρα είναι τέτοια ώστε να μην εκθέτει και να μην στοχοποιεί τα ΛΟΑΤ άτομα ( το τι πρέπει να γίνεται σε αντίθετη περίπτωση, είναι μια μεγάλη κουβέντα που συνεχίζει να διχάζει την κοινότητα).
Τέσσερις λοιπόν υποψήφιοι ανάμεσα σε εκατοντάδες που έχουν την τόλμη να μην κρύψουν τη σεξουαλικότητά τους. Τη διαφορετική απ΄τη νόρμα σεξουαλικότητά τους. Γιατί όλοι οι υπόλοιποι που έχουν τη «σωστή» σεξουαλικότητα, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, όχι απλώς μας το λένε, το διατυμπανίζουν κανονικότητα. Και περιφέρονται παντού συν γυναιξί και τέκνοις. Και μας λένε πόσο αρσενικά και πόσα θυληκά είναι και πόσο σέβονται την οικογένεια και τα παιδιά και την παράδοση και τη θρησκεία και ότι άλλο αρέσει στο «νοικοκυραίο» να ακούει για να μην του διαταράσσεται η τάξης. Και η ηθική. Και η (επίπλαστή) ασφάλεια.
Είναι όμως τόσο ρηξικέλευθο αυτό που κάνουν οι συγκεκριμμένοι τέσσερις; Είναι άξιο σχολιασμόυ και προβολής; Μήπως το παρακάνουμε θεματάκι για να έχουμε να λέμε; Μήπως τελικά το μόνο που θέλουν είναι να χρησιμοποιήσουν τη σεξουαλικότητά τους για να τους ψηφίσουν οι gay και οι λεσβίες; Συνοπτικά: Ναι, ναι, όχι και αν ναι, γιατί όχι;
Και αναλυτικά. Εν έτη 2015, το ελληνικό κοινοβούλιο ακόμα, ΑΚΟΜΑ, δεν έχει καταφέρει να τοποθετηθεί συνολικά και κυρίως θεσμικά κατά της ομοφοβίας, των διακρίσεων με βάση τη σεξουαλικότητα και την ταυτότητα φύλου και να νομοθετήσει κατά όλων των παραπάνω και υπέρ όλων των ΛΟΑΤ ατόμα. Εν έτη 2015, το ελληνικό κοινοβούλιο δεν έχει καταφέρει να ψηφίσει το ένα και μοναδικό θεσμικό δικαιωμα που έχει τεθεί υπό συζήτηση, το Σϋμφωνο Συμβίωσης. Για πολιτικό γάμο με πλήρη δικαιώματα όπως όλα τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια δεν τίθεται καν θέμα. Ούτε επίσης για την τεκνοθεσία από ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Εν έτη 2015, μέχρι στιγμής, το ελληνικό κοινοβούλιο δεν έχει κανέναν ανοιχτά gay ή λεσβία βουλευτή/τρια, όχι γιατί δεν υπάρχουν, αλλά γιατί η κοινωνία είναι έτσι εκπαιδευμένη ώστε αυτό να θεωρείται μειονέκτημα στην κατάληψη δημόσιου αξιώματος και κατά συνέπεια οι υποψήφιοι προτιμούν να το κρύβουν για να μην «προκαλέσουν» (ποιούς άλλους;)τους νοικοκυραίους. Εν έτη 2015, στο Ελληνικό κοινοβούλιο, όχι μόνο δεν ακούγονται οι λέξεις λεσβία, τρανς gay, ομοφυλόφιλος ως υποκειμενικότητες με ,συχνά, διαφορετικά προβλήματα λόγο της σεξουαλικότητάς τους και των πολλαπλών διακρίσεων που συνήθως υφίστανται, αλλά αντιθέτως η αναφορά στον σεξουαλικό προσανατολισμό γίνεται μόνο με τη χρήση μειωτικών συνονύμων για να θίξουν και να προσβάλουν αλλήλους. Εν έτη 2015 στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μετέχει μια φασιστική οργάνωση, ένα ακροδεξιό κόμμα, ένα συντηρητικό δεξιό κόμμα και ένα ολοκληρωτικό αριστερό κόμμα με έτος παλαίωσης το 1917. Όλα αυτά είτε θεωρούν τα ΛΟΑΤ άτομα βδελύγματα της κοινωνίας, ανώμαλους κλπ, είτε θεωρούν ότι η ύπαρξή τους είναι άνευ (προλεταριακής ) αξίας.
Για όλα τα παραπάνω λοιπόν, αλλά και για πολλά άλλα, θεωρώ ότι είναι και τολμηρό και σημαντικό και άξιο αναφοράς το ότι έχουμε τέσσερις ανθρώπους να δηλώνουν ότι ανήκουν στη ΛΟΑΤ κοινότητα. Είναι αυτοί που θα δείξουν τον ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο και ίσως, ίσως, συμβάλλουν στο να ανοίξουν κάποιες ντουλάπες εκεί μέσα και εν συνεχεία και στην κοινωνία.
Υγ. Σε καμία περίπτωση δε θεωρώ ότι αυτό είναι το μόνο κριτήριο για να ψηφίσεις κάποιον, ούτε ότι από μόνη της είναι μια επαρκής συνθήκη για την αποτελεσμάτικότητα και το έργο ενός βουλευτή όσον αφορά τα ΛΟΑΤ δικαιώματα. Αντιθέτως, θεωρώ ότι δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη και ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθούν.
*για την ιστορία οι υποψήφιοι είναι: η Κατερίνα Παπανικολάου και ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης από το Ποτάμι και οι Διονύσης Καντιώτος και Αντώνης Σιγάλας από τη Λαϊκή Ενότητα.
*Eπί του πιεστηρίου: με βάση το επίσημο δελτίο τύπου της ΟΛΚΕ οι ανοιχτά ΛΟΑΤ υποψήφιοι είναι τελικά 5. Επιπλέον αυτών που αναφέρονται παραπάνω είναι η Κωνσταντίνα Κοσμίδου από τη Δημοκρατική Παράταξη