Μουντιάλ: Διαδηλωτής με τη σημαία του Pride στο γήπεδο

29/11/2022
από

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 έχει βυθιστεί σε διαμάχες από τότε που ανακοινώθηκε ότι θα διεξαχθεί στη σθεναρά αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ χώρα του Κατάρ. Πολλοί άνθρωποι έχουν μιλήσει ενάντια στους οπισθοδρομικούς και βίαιους νόμους της χώρας, αλλά ένα γενναίο άτομο από το κοινό έφτασε τη διαμαρτυρία σε άλλο επίπεδο.

Στη μέση του τηλεοπτικού αγώνα, μεταξύ Πορτογαλίας και Ουρουγουάης, ένα άτομο από το κοινό μπήκε στο γήπεδο Lusail Iconic κυματίζοντας την πολύχρωμη σημαία του Pride. Το μπλουζάκι του διαδηλωτή είχε το σήμα του Σούπερμαν, καθώς και τη φράση «Σώστε την Ουκρανία» στο μπροστινό μέρος και «Σεβασμός στις Ιρανές γυναίκες» στην πλάτη του.

Η μετάδοση προσπάθησε να επεξεργαστεί την εικόνα του, και ο αγώνας διακόπηκε από τον διαιτητή, αλλά η σημαία του Pride φαινόταν ξεκάθαρα. Ο άνδρας οδηγήθηκε έξω από ττο γήπεδο, αλλά η δήλωσή του ακούστηκε δυνατά και καθαρά.

Πολλοί υποστηρίζουν τον σκοπό του και ζητούν επιείκεια σε οποιαδήποτε τιμωρία μπορεί να αντιμετωπίσει ο διαδηλωτής.

Σε συνέντευξή του μετά τον αγώνα, ο Πορτογάλος μέσος Ρούμπεν Νέβες μίλησε αλληλέγγυα:

«Φυσικά, είμαστε όλοι μαζί του, και με το μήνυμα στο μπλουζάκι του», δηλώνει ο Νέβες. «Ελπίζουμε να μην συμβεί τίποτα στον νεαρό, γιατί καταλαβαίνουμε το μήνυμά του και νομίζω ότι όλος ο κόσμος το κατάλαβε».

Εκτός από τη μεταχείρισή της προς τους κουήρ ανθρώπους, η κυβέρνηση του Κατάρ έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση για τις νομικές της θέσεις σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών και την κακομεταχείριση των μεταναστών εργαζομένων που εργάστηκαν για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

«Γνωρίζουμε τι έχει συμβεί σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο», λέει ξεκάθαρα ο Νέβες, προσθέτοντας ότι η διαμαρτυρία «είναι ένα φυσιολογικό πράγμα που μπορεί να συμβεί».
Δες και αυτό!