Ακτιβίστριες/στές συγκέντρωσαν περισσότερες από 500.000 υπογραφές, για να αναγκάσουν τον νομοθέτη του Μίτσιγκαν να ψηφίσει για τις πολιτικές προστασίες και τα αστικά δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, ώστε να τεθούν σε ψηφοφορία το 2022.

Ένας συνασπισμός 37 οργανώσεων, με επικεφαλής τη Fair and Equal Michigan, δηλώνει ότι έχουν συγκεντρώσει 530.000 υπογραφές για μια αναφορά, σχετικά με την ψήφο του κρατικού νομοθέτη, για έναν νόμο, που θα ορίζει το «φύλο» στην κρατική νομοθεσία, με σκοπό την άρση των διακρίσεων, ώστε να περιλαμβάνει τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα, και την έκφραση φύλου.

Η πολιτεία του Μίσιγκαν δεν ψήφισε ποτέ νόμο, που να απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του φύλου.

Αντ’ αυτού, η Επιτροπή Πολιτικών Δικαιωμάτων του Μίσιγκαν αποφάσισε το 2018, ότι θα αντιμετωπίσει τις διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤ, ως μορφή διάκρισης λόγω φύλου.

Αλλά λίγους μήνες αργότερα, ο τότε γενικός εισαγγελέας του κράτους, Bill Schuette, εξέδωσε νομική γνώμη, που κήρυξε την απόφαση της επιτροπής «άκυρη».

Έτσι, οι οργανώσεις πήραν τα πράγματα στα χέρια τους, με αυτήν την αναφορά, για να προσθέσουν πολιτικές προστασίες για τα ΛΟΑΤΚ άτομα με νόμο κατά των διακρίσεων του κράτους. Χρειάστηκαν 340.047 υπογραφές, και συγκέντρωσαν περίπου 530.000, αλλά θα υποβάλουν μόνο τις 483.461.

Μόλις πιστοποιηθεί, το κοινοβούλιο και η Γερουσία θα πρέπει να ψηφίσουν για την αναφορά εντός 40 ημερών. Δεν μπορούν να περάσουν τροπολογίες. Οι νομοθέτες θα πρέπει είτε να αποδεχθούν την αναφορά είτε να τη στείλουν σεψηφοφορία, όπου οι κάτοικοι της πολιτείας θα μπορούν να ψηφίσουν το 2022.

«Το Μίσιγκαν είναι ενωμένο στο να απαγορεύσει, επιτέλους, τις διακρίσεις σε βάρος λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, τρανς και κουήρ ανθρώπων. Δεδομένων των 38 ετών αδράνειας του νομοθετικού σώματος, περισσότεροι από 500.000 πολίτες υπέγραψαν μια αναφορά, για να διορθώσουν αυτό το λάθος, και να υποχρεώσουν την κίνηση προς το πέρασμα των ίσων δικαιωμάτων», δήλωσε ο συνασπισμός των οργανώσεων.

«ΛΟΑΤΚ άνθρωποι απολύθηκαν από τη δουλειά τους, εκδιώχθηκαν από το σπίτι τους, ή απορρίφθηκαν από βασικές υπηρεσίες, μόνο και μόνο για το ποιες/οι/α είναι, ή ποιο άτομο αγαπούν. Παρακολουθούμε μια αλλαγή προς την ισότητα των δικαιωμάτων για όλ@/ες/ους και ζητούμε από τους νομοθέτες, να είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Η πολιτεία και ο γερουσιαστής πρέπει να ψηφίσουν το νομοσχέδιο των πολιτών ως έχει, για ένα δίκαιο και με ισότητα Μίτσιγκαν, διασφαλίζοντας ότι όλ@/ες/οι έχουν ίσες πιθανότητες να επιτύχουν στη ζωή.»