Μήπως οι πρωινές εκπομπές μάς κάνουν (περισσότερο) κακό απ΄ όσο νομίζουμε;

21/03/2024
Αναμφισβήτητα, στην ερώτηση «γιατί υπάρχει ομοφοβία;» οι απαντήσεις είναι πολλές. Η εμμονική ρητορική μίσους της εκκλησίας, τα πατριαρχικά κοινωνικά στερεότυπα, η έλλειψη συμπεριληπτικής παιδείας κ.ο.κ. Όλα τα παραπάνω (είτε ξεχωριστά είτε μαζί) μπορούν να σταθούν επάξια ως απάντηση. Υπάρχει, ωστόσο, και μια άλλη για την οποία σπάνια μιλάμε. Υπάρχει η ομοφοβία… γιατί συμφέρει.

Δείτε για παράδειγμα όλες αυτές τις πρωινές εκπομπές στην τηλεόραση, οι οποίες -τουλάχιστον- τους τελευταίους πέντε μήνες κέρδισαν τα νούμερά τους, χάρη στην φιλοξενία ομοφοβικού (και όχι μόνο) λόγου. Πολιτικοί, παπάδες, σελέμπριτις… οι πάντες πέρασαν από τα τηλεοπτικά τους στούντιο τρελαίνοντας τους συντηρητικούς θεατές τους και τα μηχανάκια της AGB. Το συμφέρον βλέπετε. Και μην παρακολουθείτε τώρα παρουσιαστές, όπως τον Λιάγκα που το παίζει κολλητός του Κασσελάκη ή την Καινούργιου που κλείνει το τηλέφωνο σε κακοποιητικούς παπάδες και δημάρχους. Θέατρο παίζουν και με την πρώτη ευκαιρία θα θυμηθούν ότι «η κοινωνία δεν είναι έτοιμη» και ότι «υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν» κλπ. Το χειρότερο, ωστόσο, δεν είναι η υποκριτική τους στάση, αλλά το ότι δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται το -μεγάλο- κακό που διαπράττουν καθημερινά.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Σήμερα στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη πήραν συνέντευξη από τον ηθοποιό Νίκο Αναδιώτη που με αφορμή τον νόμο για την ισότητα στον γάμο, αποφάσισε να επανεφεύρει τον εαυτό του ως ακροδεξιό πολιτικό. Να ένας ακόμη ομοφοβικός που «κατάφερε» να μπει στο ευρωψηφοδέλτιο της «Νίκης» μόνο και μόνο εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την ομοφυλοφιλία. Βλέπετε πόση δύναμη έχει ομοφοβία! Θα μου πείτε «ποιος είναι ο Αναδιώτης;» και «γιατί να πάρουμε στα σοβαρά τα όσα λέει;» Από ό, τι φαίνεται, ωστόσο, είναι «κάποιος» και μάλιστα υπάρχουν κι αυτοί που θεωρούν σημαντικά όσα λέει, ειδάλλως γιατί τον τελευταίο καιρό εμφανίζεται σε όλες τις εκπομπές, μιλώντας για τις ΛΟΑΤΚΙ+ ζωές μας;

Κι ας φτάσουμε τώρα στο επικίνδυνο κομμάτι. Αυτός, λοιπόν, ο Αναδιώτης σε αυτήν τη συνέντευξη στη Μελέτη, ως φανατικός χριστιανός δήλωσε ότι αν ο γιος του του έλεγε ότι «αισθάνεται διαφορετικά» θα του «εξηγούσε» ότι «πρέπει να σώσει την ψυχή του». Φοβάμαι να σκεφτώ το τι ακριβώς θα πρότεινε (γκούχου θεραπείες μεταστροφής γκούχου), όπως ακριβώς φοβάμαι που ζω σε μια χώρα, στην οποία οι πρωινές εκπομπές προκαλούν και παίζουν χωρίς δισταγμό τέτοιες δηλώσεις. Είπαμε, όμως, το συμφέρον. Κι ας μας κυνηγούν πλέον ανά εκατοντάδες. Χαλάλι, ας κάνουν αυτοί τα νούμερά τους. Στο τέλος θα δηλώσουν ότι είναι υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ και όλα θα είναι «εντάξει».

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!