Εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στο Μιλάνο σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στις κινήσεις της νέας δεξιάς κυβέρνησης της Ιταλίας να περιορίσει τα δικαιώματα των ομόφυλων γονέων.

«Εξήγησε στον γιο μου, ότι δεν είμαι η μητέρα του», έγραφε μια πινακίδα ανάμεσα σε μια θάλασσα από σημαίες με το ουράνιο τόξο, που γέμισε μια από τις κεντρικές πλατείες της πόλης.

Η Ιταλία νομιμοποίησε τις ομόφυλες σχέσεις το 2016, αλλά η αντίθεση από την Καθολική Εκκλησία σήμαινε ότι σταμάτησε να παραχωρεί σε ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα τεκνοθεσίας.

Αντίθετα, οι αποφάσεις έχουν ληφθεί κατά περίπτωση από τα δικαστήρια, καθώς οι γονείς κινούνται νομικά, αν και ορισμένες τοπικές αρχές αποφάσισαν να ενεργήσουν μονομερώς.

Το Μιλάνο είχε καταγράψει παιδιά ομόφυλων ζευγαριών που είχαν συλληφθεί στο εξωτερικό μέσω παρένθετης μητρότητας – η οποία είναι παράνομη στην Ιταλία – ή ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η οποία είναι διαθέσιμη μόνο για ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

Όμως, ο κεντροαριστερός δήμαρχος της, Giuseppe Sala, αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα ότι αυτό σταμάτησε, αφού το υπουργείο Εσωτερικών έστειλε επιστολή επιμένοντας ότι τα δικαστήρια πρέπει να αποφασίσουν.

«Είναι ένα προφανές βήμα προς τα πίσω από πολιτική και κοινωνική άποψη και έβαλα τον εαυτό μου στη θέση εκείνων των γονέων που πίστευαν ότι μπορούσαν να βασιστούν σε αυτή τη δυνατότητα στο Μιλάνο», είπε σε ένα podcast, δεσμευόμενος να πολεμήσει την αλλαγή.

Ο Fabrizio Marrazzo του κόμματος Gay είπε ότι περίπου 20 παιδιά περίμεναν να εγγραφούν στο Μιλάνο, καταδικάζοντας την αλλαγή ως «άδικη και μεροληπτική».

Μια μητέρα ή ένας πατέρας που δεν αναγνωρίζεται νομικά ως γονέας του παιδιού του μπορεί να αντιμετωπίσει τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα, με κίνδυνο να χάσει το παιδί εάν ο εγγεγραμμένος γονέας πεθάνει ή η σχέση του ζευγαριού χαλάσει.

Η Elena Schlein, η νεοεκλεγείσα αρχηγός του κεντροαριστερού Δημοκρατικού κόμματος, ήταν μεταξύ των πολιτικών της αντιπολίτευσης που παρευρέθηκαν στη διαμαρτυρία το Σάββατο, όπου πολλοί ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν κατά της νέας κυβέρνησης.