Μηδενική Ανοχή: Αίτημα διερεύνησης ρατσιστικού κινήτρου στη δολοφονία του Αντώνη

0
96
Η συλλογικότητα «Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: “Μηδενική Ανοχή”» κατέθεσε στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης Πειραιά αίτημα διερεύνησης ρατσιστικού κινήτρου για τη δολοφονία του Αντώνη από μέλη του Blue Horizon.

Το αίτημα κατατέθηκε χθες Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου μέσω της δικηγόρου Έφης Μουγκαράκη και έχει στόχο τη διερεύνηση οποιουδήποτε ρατσιστικού και μισαναπηρικού κινήτρου στη δολοφονία του Αντώνη. Όπως αναφέρει η συλλογικότητα σε Δελτίο Τύπου στο Facebook: «Με την αίτηση μας αποδεικνύεται ότι το θύμα υπέστη διακριτική μεταχείριση λόγω της βλάβης του και ότι επελέγη ως θύμα ακριβώς εξαιτίας αυτής».

Ο στόχος είναι λοιπόν να αναδειχθούν οι μισαναπηρικές προεκτάσεις του εγκλήματος και να συμπεριληφθούν στις ήδη υπάρχουσες κατηγορίες για ανθρωποκτονία.

«Στην συγκεκριμένη υπόθεση ο ρατσισμός – μισαναπηρισμός αναδεικνύεται κυρίαρχος σε κάθε πράξη από τον εντοπισμό του θύματος, τη διάπραξη της ανθρωποκτονίας και σε κάθε επόμενη πράξη και παράλειψη που καταδίκασε το θύμα σε βέβαιο θάνατο, αλλά και στον τρόπο που θεώρησαν οι δράστες ότι θα ξεφύγουν από οποιαδήποτε αναφορά στις αρχές και λογοδοσία στην ανθρώπινη κοινωνία», αναφέρουν στη δημοσίευση. Τέλος, η συλλογικότητα ζητά δικαιοσύνη για την αποτρόπαια δολοφονία του Αντώνη.

Διαβάστε αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:

«ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ σήμερα 11/09/2023 στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης Πειραιά από την συλλογικότητα ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ μέσω της πληρεξούσιας δικηγόρου Έφης Μουγκαράκη αίτημα διερεύνησης του ρατσιστικού (μισαναπηρικού) κινήτρου των δραστών κατ άρθρο 82Α ΠΚ στις ασκηθείσες διώξεις για κάθε πράξη (ανθρωποκτονία από κοινού, θανατηφόρα έκθεση κ.ά.) που τελέστηκαν εις βάρος του συνανάπηρου μας δολοφονηθέντος Αντώνη Καργιώτη ώστε να διευρυνθεί η ποινική δίωξη και να ασκηθεί συμπληρωματικά και για παραβίαση των διατάξεων αυτών.

Το αίτημά μας έχουμε ήδη εκθέσει από την περασμένη Παρασκευή αναλυτικά και ενώπιον της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κ. Αδειλίνη, η οποία δήλωσε ότι τα δικαιώματα των ευάλωτων αποτελούν για εκείνη προτεραιότητα, καθώς και από το περασμένο Σάββατο ενώπιον της Γ ανακρίτριας Πειραιά, που διενεργεί την ανάκριση της υπόθεσης.

Η αίτηση μας μαζί με τα 13 συνημμένα σχετικά συσχετίσθηκε με την ποινική δικογραφία που εκκρεμεί στην Γ ανακρίτρια Πειραιά.

Με την αίτηση μας αποδεικνύεται ότι το θύμα υπέστη διακριτική μεταχείριση λόγω της βλάβης του και ότι επελέγη ως θύμα ακριβώς εξαιτίας αυτής.

Στην συγκεκριμένη υπόθεση ο ρατσισμός – μισαναπηρισμός αναδεικνύεται κυρίαρχος σε κάθε πράξη από τον εντοπισμό του θύματος, τη διάπραξη της ανθρωποκτονίας και σε κάθε επόμενη πράξη και παράλειψη που καταδίκασε το θύμα σε βέβαιο θάνατο, αλλά και στον τρόπο που θεώρησαν οι δράστες ότι θα ξεφύγουν από οποιαδήποτε αναφορά στις αρχές και λογοδοσία στην ανθρώπινη κοινωνία.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, οι δικαστικές αρχές έχουν παραλείψει να ασκήσουν την ποινική δίωξη σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 82Α ΠΚ δηλαδή να αποδώσουν το ρατσιστικό – μισαναπηρικό κίνητρο στους δράστες.

Η παράλειψη αυτή είναι ουσιώδης καθώς θα οδηγήσει σε συσκότιση των αιτίων της ειδεχθούς πράξης των δραστών, σε αποπροσανατολισμό των δικαστικών αρχών από την αναζήτηση της αντικειμενικής αλήθειας, θα καταστήσει το ρατσιστικό κίνητρο αόρατο και τελικά δεν θα αποδοκιμάσει ρητά και σαφώς το ρατσιστικό- μισαναπηρικό έγκλημα ενώπιον – όχι του ίδιου του Αντώνη πια – αλλά του κοινωνικού συνόλου.

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ για τον Αντώνη.

ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ».

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, αφίσα και κείμενο