Μια τρανς γυναίκα στην Αίγυπτο που μάχεται ενάντια στο στίγμα

13/11/2020

Η Farida Aly πέρασε δεκαετίες κάνοντας εξετάσεις αίματος, εξετάσεις στον εγκέφαλο και τεστ προσωπικότητας, προτού οι γιατροί στην Αίγυπτο εκδώσουν τις απαραίτητες ιατρικές αναφορές για να της επιτρέψουν να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου.

Αυτή η τρανς γυναίκα είναι μια από τις λίγες στη συντηρητική μουσουλμανική χώρα που μπόρεσε να αντιμετωπίσει το τεράστιο στίγμα αυτής της διαδικασίας.

«Είχα μια ζωή και την έχασα εντελώς. Αλλά πήρα την απόφασή μου να είμαι το άτομο που ήθελα να είμαι», είπε η 50χρονη Aly.

Ενώ η φυλομετάβαση είναι νόμιμη στη χώρα, αποτελεί μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία που φέρει ένα τεράστιο στίγμα.

Οι διακρίσεις εναντίον ΛΟΑΤ+ ομάδων είναι έντονες στην Αίγυπτο, με τα ΛΟΑΤ+ άτομα να αντιμετωπίζουν περιπτώσεις επίθεσης και βασανιστηρίων, σύμφωνα με το Human Rights Watch.

Farida Aly, una mujer trans en Egipto que lucha contra la fuerte estigmatización del país
en
VideosΤο ζήτημα έγινε γνωστό στο κοινό νωρίτερα αυτό το έτος, όταν ένας ηγέτης της Αιγύπτου αποκάλυψε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι ο γιος του είναι τρανς και εξέφρασε την υποστήριξή του.

Η Aly, ωστόσο, εγκαταλείφθηκε από την οικογένειά της και έμεινε άνεργη και έπρεπε να μετακομίσει σε μια νέα πόλη, όπου μόνο λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν για το παρελθόν της.

«Η κοινωνία μας δε θα δεχτεί ποτέ την κατάστασή μου ή δεν θα την αποδεχτεί εύκολα. Η κοινωνία μπορεί να δεχτεί το αντίθετο της κατάστασής μου, αλλά ποτέ τη δική μου, δεν έχω ιδέα γιατί. Είναι απλώς αυτός ο κανόνας χαραγμένος στο μυαλό τους», είπε στο Reuters.

H πρώην εκπαιδευτικός διδάσκει τώρα τα παιδιά της γειτονιάς για να κερδίσει τα προς το ζην, αλλά το όνειρό της είναι μια μέρα να παντρευτεί και να αποκτήσει τη δική της οικογένεια.

«Είχα ένα όνειρο ότι είχα ένα κορίτσι και το μεγάλωνα, βούρτσιζα τα μαλλιά της και της άλλαζα ρούχα. Την φώναζα Alaa», δήλωσε.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!