Μια σημαντική εκδήλωση για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

20/05/2022
Εκπρόσωποι οργανώσεων από την Κοινωνία των Πολιτών και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας συμμετείχαν στην ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ΛΟΑΤΚΙ+φοβίας. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του προγραμμάτος LGBTQI+ Voice Up: Project Greece, που υλοποιείται από τη Homo Evolution με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως ανέφερε και ο υπεύθυνος επικοινωνίας του προγράμματος, κ. Νικόλας Μαλανδράκης, “το  LGBTQI+ Voice Up: Project Greece αποσκοπεί αφενός στο να δώσει φωνή στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και να προβάλει θέματα τα οποία απασχολούν τις διάφορες ομάδες που συναποτελούν την κοινότητα και, αφετέρου, να προβάλει το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως σύμμαχο στον τομέα της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προώθησης της αρχής της ισότητας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα”. 

Ο κ. Μαλανδράκης αναφέρθηκε και στις θεματικές που προέκυψαν, μέσα από τις απαντήσεις ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, και αφορούν στην ισότητα στον γάμο, την εργασία, τη ρητορική μίσους και τις διακρίσεις που υφίστανται τα ίντερσεξ άτομα.

Στη συνέχεια ακολούθησε μια συζήτηση με μέλη και εκπροσώπους οργανώσεων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας με συντονιστή τον αρχισυντάκτη του περιοδικού Antivirus Βασίλη Θανόπουλο. Πιο συγκεκριμένα, συμμετειχαν οι: Άννα Απέργη (Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών)Αλέξανδρος Διακοσάββας (Αρχισυντάκτης LiFO, curator του Upfront Initiative για τη συμπερίληψη στο χώρο εργασίας), Τζωρτζ Κουνάνης (LGBTQI+ Employment Support Group)Χάρης Κούντουρος (ΓραΗ εφείο ΕΚ στην Ελλάδα)Στέλλα Μπελιά (Οικογένειες Ουράνιο Τόξο), και Νικολέττα Πικραμένου (Intersex Greece).

Στη συζήτηση τα καλεσμένα άτομα ανέδειξαν τις πολλαπλές διακρίσεις που υφίστανται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη χώρα μας (βάσει και των θεματικών του προγράμματος) ενώ κατέληξαν σε χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με το πώς οι πολιτεία πρέπει να κινηθεί, προκειμένου να δημιουργήσει ένα ασφαλές και ισότιμο περιβάλλον για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν, τέλος, τόσο ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κ. Κώστας Τσουτσοπλίδης, όσο και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόεδρος της ομάδας υψηλού επιπέδου για την ισότητα των φύλων και τη διαφορετικότητα, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης.

 

 
Δες και αυτό!