Μεξικό: το πρώτο διαβατήριο της χώρας με non-binary επιλογή

22/05/2023
από
Σε μια νίκη για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, το Μεξικό εξέδωσε το πρώτο non-binary διαβατήριο της χώρας, το οποίο θα επιτρέπει στα άτομα να ταυτοποιούνται με ό,τι εκείνα επιθυμούν.

Σύμφωνα με το PinkNews, ο υπουργός Εξωτερικών Marcelo Ebrared επιβεβαίωσε την Τετάρτη (17 Μαΐου) ότι η μεξικανική κυβέρνηση εξέδωσε το πρώτο διαβατήριο με non-binary επιλογή, κάνοντας λόγο για ένα «μεγάλο άλμα» στην ελευθερία της έκφρασης.

Την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Ιντερφοβίας (IDAHOBIT), το Ociel Baena, που ασχολείται ενεργά με τον ακτιβισμό, έλαβε το διαβατήριό του κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε από κυβερνητικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και η τρανς ομοσπονδιακή νομοθέτης Salma Luévano.

«Επιβεβαιώνουμε την υποστήριξη μας στην έμφυλη ποικιλομορφία», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών σε δήλωσή του. «Όλα τα δικαιώματα πρέπει να είναι εγγυημένα για όλες τις ταυτότητες. Όχι άλλη ρητορική μίσους – η διαφορετικότητα εμπλουτίζει και ανθίζει».

Σύμφωνα με τη νέα πολιτική, τα non-binary και genderqueer άτομα του Μεξικού μπορούν να επιλέξουν να αντικαταστήσουν μια κατηγορία φύλου με ένα “Χ” αντί να επιλέξουν απλώς αρσενικό ή θηλυκό.

Ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε επίσης ότι τα άτομα που κάνουν αίτηση, μπορούν πλέον να «παραλείπουν την ανάγκη προσδιορισμού του φύλου» όταν υποβάλλουν αίτηση για νέα διαβατήρια.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, Equaldex, 16 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού, αναγνωρίζουν επί του παρόντος τον δείκτη “Χ” σε επίσημα έγγραφα, όπως διαβατήρια, άδειες και πιστοποιητικά γέννησης.

Εν τω μεταξύ, τέσσερις χώρες επιτρέπουν μόνο ορισμένους τύπους αναγνώρισης είτε για τα ίντερσεξ άτομα είτε με δεδομένες ορισμένες προϋποθέσεις. Η τελευταία χώρα που άλλαξε την πολιτική της για τα μη δυαδικά διαβατήρια ήταν η Ισπανία τον Δεκέμβριο του 2022. Επιτρέπει τους δείκτες “Χ” μόνο για τα ίντερσεξ άτομα.

Αρκετές χώρες εξακολουθούν να μην επιτρέπουν τη χρήση των σημάνσεων “Χ” στα διαβατήρια, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακτιβιστές σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επικρίνει έντονα την κυβέρνηση για τη στάση της σχετικά με τα non-binary διαβατήρια, με την κυβέρνηση να έχει δηλώσει πολλές φορές ότι δεν έχει πρόθεση να επικαιροποιήσει την πολιτική αυτή σύντομα.

Το 2021, το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε ότι δεν είχε κανένα σχέδιο να προσθέσει τον δείκτη “Χ” στα νομικά αναγνωρισμένα διαβατήρια, παρά το ψήφισμα που προέτρεπε την κυβέρνηση να το πράξει, το οποίο υπέγραψαν περισσότεροι από 136.00 άνθρωποι.

«Όπως αναφέρεται στην απάντηση στη διαβούλευση για τον νόμο περί αναγνώρισης φύλου, δεν υπάρχουν σχέδια για αλλαγές στον νόμο του 2004», ανέφερε η απάντηση της κυβέρνησης στην αναφορά.

«Η διαβούλευση για τον GRA (Gender Recognition Act / Νόμος για την Αναγνώριση Φύλου) του 2018 δεν έφερε προτάσεις για την επέκταση του GRA ώστε να παρέχει νομική αναγνώριση σε ένα τρίτο, non-binary, φύλο.

«Η κυβέρνηση σημείωσε ότι υπήρχαν πολύπλοκες πρακτικές συνέπειες για άλλους τομείς του δικαίου, της παροχής υπηρεσιών και του δημόσιου βίου, εάν προβλέπονταν διατάξεις για την αναγνώριση non-binary φύλου στον GRA».
Δες και αυτό!