624013

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σε χθεσινή της συνέντευξη πως ενώ υποστηρίζει την ισότητα και ότι τα ομόφυλα ζευγάρια θα πρέπει να απολαμβάνουν τα προνόμια του γάμου, δεν θα πρέπει να το λέμε…γάμο.

Στην συνέντευξη όπου απαντούσε ερωτήσεις του κοινού από το YouTube, όταν ρωτήθηκε για την θέση της σχετικά με την ισότητα στο γάμο για τα ΛΟΑΤ άτομα, απάντησε:

“Έχουμε κάνει πολύ δρόμο. Θυμάμαι πριν από 25 χρόνια πολλοί άνθρωποι δεν τολμούσαν να που ότι είναι γκέι ή λεσβίες. Ευτυχώς, το έχουμε ξεπεράσει αυτό: μπορείς να κάνεις μια ένωση, ένα σύμφωνο συμβίωσης.

Τον Ιούνη, μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Μέρκελ έγραψαν μια ανοιχτή επιστολή στην οποία έλεγαν πως η ισότητα στον γάμο θα οδηγούσε στην κατάρρευση του θεσμού του γάμου.

“Για μένα προσωπικά, γάμος είναι ένας άντρας και μια γυναίκα που ζουν μαζί. Έτσι το καταλαβαίνω εγώ, αλλά υποστηρίζω το σύμφωνο συμβίωσης. Υποστηρίζω το να μην κάνουμε διακρίσεις σε ό,τι αφορά τη φορολογία και να αφαιρέσουμε κάθε άλλη διάκριση όπου την εντοπίζουμε.”

Ο Youtuber Flurian Mundt που της έκανε την συνέντευξη την κατηγόρησε πως υπεκφεύγει και θέλει να συνεχίζει να διαχωρίζει τα ΛΟΑΤ από τα στρέιτ ζευγάρια, ενώ η Καγκελάριος Μέρκελ επέμενε πως πρέπει να δεχόμαστε “διαφορετικές απόψεις πάνω στο θέμα” όπως η δική της.

“Δεν θέλω διακρίσεις και θέλω ισότητα αλλά το διαφοροποιώ σε κάποιο σημείο”, εξήγησε.

Ο Mundt της απάντησε πως “Δηλαδή λέτε όχι στις διακρίσεις αλλά να συνεχίσουμε να το διαφοροποιούμε;”

“Καμία διάκριση. Ο γάμος είναι μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας”, επέμεινε η Μέρκελ.

Σαν λέμε δεν είναι η Μέρκελ ομοφοβική, ούτε κάνει διακρίσεις απλά εμείς δεν μπορούμε να είμαστε ίσα κι όμοια με τους στρέιτ σε ότι αφορά την ισότητα στο γάμο. Εντάξει, μας έπεισε.

Ο Ζακ Κωστόπουλος είναι οροθετικός queer ακτιβιστής που δραστηριοποιείται και γράφει κυρίως για θέματα που αφορούν τον HIV και τη σεξουαλικότητα αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα εν γένει.