Μελόνι: αρνήθηκε τις κριτικές για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα από τον Καναδό ηγέτη και τον αποκάλεσε θύμα ψευδών ειδήσεων

0
95
Η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, απέρριψε την προσπάθεια του Καναδού ηγέτη Τζάστιν Τρουντό να κάνει κριτική στη στάση της ιταλικής κυβέρνησης προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, λέγοντας ότι είναι «θύμα ψευδών ειδήσεων».

Η Μελόνι και ο Τρουντό μίλησαν στην 49η ετήσια σύνοδο κορυφής της G7, η οποία διεξήχθη από τις 19 έως τις 21 Μαΐου και στην οποία συναντήθηκαν οι ηγέτες των κρατών μελών της G7 – ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιαπωνία – για να συντονίσουν την παγκόσμια πολιτική.

Πραγματοποιήθηκε στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας και έδωσε την ευκαιρία στον Τρουντό να θέσει την ιταλική κυβέρνηση προ των ευθυνών της για τη ρητορική και τη νομοθετική της κατεύθυνση κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ παροτρύνθηκε επίσης να χρησιμοποιήσει τη σύνοδο κορυφής της G7 για να υπερασπιστεί την ΛΟΑΤΚΙ+ ισότητα και να υποστηρίξει τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Η διοργανώτρια χώρα Ιαπωνία είναι το μόνο μέλος της G7 που επί του παρόντος δεν αναγνωρίζει την ισότητα στον γάμο.

Σε διμερή συνάντηση την Πέμπτη (18 Μαΐου), ο Τρουντό είπε στη Μελόνι ότι ο Καναδάς «ανησυχεί» για τη θέση της Ιταλίας σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα των. Πριν οι δημοσιογράφοι κληθούν να αποχωρήσουν από την αίθουσα, ο Τρουντό είπε: «Προφανώς, ο Καναδάς ανησυχεί για ορισμένες από τις (θέσεις) που λαμβάνει η Ιταλία όσον αφορά τα ΛΟΑΤ δικαιώματα. Αλλά ανυπομονώ να μιλήσω μαζί σας γι’ αυτό».

Η Μελόνι είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας και η πρώτος ακροδεξιά ηγέτης στην Ιταλία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Από την εκλογή της τον Οκτώβριο του 2022, η Μελόνι έχει ορκιστεί να καταπολεμήσει αυτό που αποκαλεί «ιδεολογία του φύλου» και το «λόμπι των ΛΟΑΤ».

Τον Μάρτιο η ιταλική κυβέρνηση εισήγαγε νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τα ζευγάρια που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης εγκυμοσύνης, μια κίνηση που έχει καταγγελθεί ως επίθεση στα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια που επιθυμούν να γίνουν γονείς.

Στην Ιταλία, οι παρένθετες εγκυμοσύνες είναι παράνομες και παρόλο που η χώρα νομιμοποίησε το σύμφωνα συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια το 2016, αυτό δεν συνεπάγεται με δικαίωμα υιοθεσίας.

Τον ίδιο μήνα, η κυβέρνηση απαίτησε επίσης από τα συμβούλια να σταματήσουν να καταγράφουν αυτόματα τα παιδιά που έχουν δύο μητέρες ή δύο πατέρες. Η Ιταλία δεν έχει επί του παρόντος καμία επίσημη προστασία για τους ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς.

Περίληψη της συνάντησης του Τρουντό και της Μελόνι, που δόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο του Καναδά, αναφέρει ότι οι ηγέτες «αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη σημασία της προστασίας και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων» και «η πρωθυπουργός Μελόνι απάντησε ότι η κυβέρνησή της ακολουθεί τις δικαστικές αποφάσεις και δεν παρεκκλίνει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Ωστόσο, πριν αναχωρήσει από την Ιαπωνία, η Μελόνι μίλησε σε δημοσιογράφους για το γεγονός ότι ο Τρουντό την έθεσε προ των ευθυνών της σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και τον κατηγόρησε ότι είναι «θύμα ψευδών ειδήσεων».

Η Μελόνι δήλωσε ότι ο Τρουντό ήταν «λίγο βιαστικός» στα σχόλιά του και ότι «μάλλον κατάλαβε» ότι όσα γράφονται για εκείνη δεν είναι η πραγματικότητα, όπως μετέδωσε το BNN Bloomberg.

Είπε επίσης ότι δεν έχει αλλάξει την υφιστάμενη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα στην Ιταλία.