Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ κίνηση της Ιταλίας

05/04/2023
από
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε τη συντηρητική κυβέρνηση της Ιταλίας, αφού η τελευταία απαίτησε από ένα δημοτικό συμβούλιο να σταματήσει την καταγραφή των παιδιών με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς, στην πρώτη της κίνηση για τον περιορισμό των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας από τότε που ανέλαβε την εξουσία.

Σύμφωνα με το The Guardian, οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι φοβούνται ότι η κίνηση κατά του δημοτικού συμβουλίου του Μιλάνο, το οποίο μέχρι πρόσφατα μετέγραφε στο ληξιαρχείο του παιδιά που είχαν γεννηθεί στο εξωτερικό από ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια μέσω παρένθετης ‘μητρότητας’ ή εξωσωματικής γονιμοποίησης, ήταν «μέρος μιας ευρύτερης επίθεσης κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ιταλία».

Ο δήμαρχος του Μιλάνο, Giuseppe Sala, είχε ταξιδέψει στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα για να συγκεντρώσει υποστήριξη και επιδιώκει να σχηματίσει μια συμμαχία αποτελούμενη από κόμματα της αντιπολίτευσης για να αγωνιστεί για τα δικαιώματα των οικογενειών με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς.

Σε μια τροπολογία σε έκθεση του 2022 που κατέθεσε η Renew Europe, μια φιλελεύθερη και κεντρώα ομάδα, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την Ιταλία να «ανακαλέσει αμέσως την απόφασή της», υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή «θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε διακρίσεις όχι μόνο σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά κυρίως των παιδιών τους» και ότι αποτελεί «άμεση παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών» βάσει μιας σύμβασης του ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση της Giorgia Meloni, της οποίας το ακροδεξιό κόμμα Brothers of Italy υποσχέθηκε να υπερασπιστεί την παραδοσιακή οικογένεια, έχει επίσης καταθέσει νομοσχέδιο που θα ποινικοποιεί τα ζευγάρια που πηγαίνουν στο εξωτερικό για να αποκτήσουν παιδιά μέσω παρένθετης ‘μητρότητας’.

Η παρένθετη ‘μητρότητα’ είναι ήδη παράνομη στην Ιταλία, ενώ η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι διαθέσιμη μόνο για τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Το Μιλάνο αναγκάστηκε να σταματήσει την καταγραφή των παιδιών με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς, αφού το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι εναπόκειται στα δικαστήρια να αποφανθούν για μια τέτοια απόφαση.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν νωρίτερα αυτό το μήνα και άλλοι δήμαρχοι συνεχίζουν επαναστατούν κατά της συγκεκριμένης κίνησης. «Πάντα πραγματοποιούσα αυτές τις μεταγραφές, επειδή δεν με ενδιαφέρει πού ή πώς γεννήθηκε το παιδί», δήλωσε την Παρασκευή ο Antonio Decaro, δήμαρχος του Μπάρι, στην τηλεόραση της Rai. «Αν ζουν στην πόλη μου, με ενδιαφέρει πώς ζει αυτό το παιδί και ότι πρέπει να έχει τα ίδια δικαιώματα με τα άλλα παιδιά».

Η Ιταλία θέσπισε νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης το 2016, όταν κυβερνούσε συνασπισμός υπό την ηγεσία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά το νομοσχέδιο δεν νομιμοποιούσε τον ΛΟΑΤΚΙ+ γάμο, ενώ μια ρήτρα που θα επέτρεπε σε κάποιον να υιοθετήσει το παιδί του ΛΟΑΤΚΙ+ συντρόφου του καταργήθηκε μετά από πιέσεις των δεξιών κομμάτων και της Καθολικής Εκκλησίας.

Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Ιταλίας φοβόταν ότι τα δικαιώματα που είχαν κατακτηθεί μέχρι σήμερα θα διαβρωθούν από μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Meloni. Κοινό χαρακτηριστικό των παραληρηματικών ομιλιών της Meloni, μιας αυτοαποκαλούμενης «χριστιανής μητέρας», κατά τη διάρκεια προεκλογικών συγκεντρώσεων ήταν η επανάληψη της άποψής της ότι ένα παιδί πρέπει να μεγαλώνει μόνο από ετερόφυλους γονείς. Έχει επίσης ταχθεί κατά της «ιδεολογίας των φύλων» και των «λόμπι των ΛΟΑΤ».

Στην πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο Federico Mollicone, βουλευτής των Brothers of Italy, προέτρεψε τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Rai να μην προβάλει ένα επεισόδιο της παγκοσμίως δημοφιλούς σειράς παιδικών κινουμένων σχεδίων Peppa Pig λόγω της συμπερίληψης ενός ομόφυλου ζευγαριού στο καστ των χαρακτήρων του. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε την κατήχηση του φύλου», δήλωσε τότε ο Mollicone.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη αυτόν τον μήνα, προκάλεσε περαιτέρω επικρίσεις αφού είπε ότι «η παρένθετη μητρότητα είναι σίγουρα ένα σοβαρό έγκλημα … πιο σοβαρό από την παιδεραστία».

Οι Brothers of Italy ήταν επίσης μεταξύ των δεξιών κομμάτων που εμπόδισαν την ψήφιση νόμου το 2021 που θα ποινικοποιούσε την ομοφοβία, υποστηρίζοντας ότι έθετε σε κίνδυνο την ελευθερία του λόγου.
Δες και αυτό!