ι είναι αυτό; Η μεφεδρόνη, γνωστή και με τις ονομασίες meph, kitty cat, meow-meow, M-Cat, 3-MMC, 4-MMC κα. Αρχικά προωθήθηκε ως νόμιμο διεγερτικό ενώ χρησιμοποιήθηκε και ως λίπασμα ή άλατα μπάνιου.
από τον Αντώνη Πούλιο & Γιώργο Παπαδοπετράκη*
Από το 2010 ταξινομήθηκε ως ναρκωτικό και ως εκ τούτου έγινε παράνομη ως ουσία. Στο chemsex, η χρήση της άρχισε να διαδίδεται από το 2007. Καθώς είναι συνθετική ουσία, η σύστασή της μπορεί να διαφέρει από παρτίδα σε παρτίδα ενώ το χρώμα της μπορεί αν διαφοροποιείται και συχνά ποικίλει μεταξύ λευκού, κίτρινου ή ροζ.
Τι «εφέ» προκαλεί;
Η μεφεδρόνη σχεδιάστηκε ώστε να μιμείται τα εφέ τριών άλλων ουσιών, του ecstasy, της κοκαϊνης και των αμφεταμινών, οπότε είναι διεγερτική ουσία η οποία όμως έχει και παραισθησιογόνο δράση. Συνεπώς, θα επιδράσει τόσο στο σώμα σου, προκαλώντας ταχυκαρδία και έντονη αναπνοή, όσο και το συναίσθημα, τη σκέψη, την αντίληψη και τη συμπεριφορά σου. Σε χαμηλές δόσεις, η μεφεδρόνη μπορεί να σου προσφέρει ενέργεια και εγρήγορση. Επίσης, δημιουργεί αίσθημα ευφορίας, χαράς, στοργής και επιθυμία σύνδεσης με τους άλλους και γενικότερα θα σε κάνει πιο ανοικτό προς τις διαπροσωπικές επαφές σου. Τέλος, θα παρατηρήσεις αύξηση της αυτοπεποίθησης και της σεξουαλικής σου διάθεσης. Η χρήση της γίνεται ενδορινικά (σνιφάροντας), με κατάποση («βομβαρδίζοντας», με το να καταπιείς ένα χαρτί τσιγάρου που έχει κλειστεί μέσα ποσότητα ουσίας), ενέσιμα (σλαμάροντας), μέσω πρωκτικής έγχυσης (διαλυμμένη σε νερό το οποίο εγχέεται στο πρωκτό μέσω σύριγγας χωρίς βελόνα) και με επάλειψή της στο πίσω μέρος της γλώσσας. Καλό είναι να έχεις κατά νου ότι για κάθε τρόπος λήψης πρέπει να προσέξεις διαφορετικά πράγματα.
Τι παρενέργειες έχει η μεφεδρόνη;
Η χρήση της μεφεδρόνης μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, αϋπνία και απώλεια όρεξης. Σε επίπεδο συμπεριφοράς, μπορεί να σε κάνει πιο επιθετικό, παρορμητικό ή/και να εμφανίσεις καταναγκαστικές συμπεριφορές οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να σε οδηγήσουν σε κατάχρηση και υπερβολική δόση. Μολονότι αυξάνει τη συγκέντρωση, μπορεί η αύξηση αυτή να οδηγήσει σε ιδεοληψίες – με άλλα λόγια να «τρως κόλλημα» με κάποια πράγματα και να εστιάζεις εμμονικά σε αυτά. Τέλος, έχε στο νου σου ότι όπως και άλλες ψυχοτρόπες ουσίες μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα του άγχους και να προκαλέσουν κρίσεις πανικού, αλλά και να επιδράσουν αρνητικά στη διάθεση, στη συμπεριφορά σου και στη σκέψη σου. Η μεφεδρόνη προκαλεί επίσης και ψύχωση με παραισθήσεις, σύγχυση, εμμονές κα, μια κατάσταση που μπορεί να είναι πολύ τρομακτική αλλά κατά κανόνα περνάει με τη διακοπή της χρήσης αλλά και χορήγηση αγωγής από ψυχίατρο, όταν χρειαστεί. Στις περιπτώσεις που η χρήση γίνεται ενδορινικά υπάρχει η πιθανότητα πρόκλησης αιμορραγίας και διάφορων άλλων βλαβών της ρινικής κοιλότητας. Αν τη λάβεις με κατάποση ή με επάλειψη, μπορεί να προκαλέσει διάβρωση των βλεννογόνων του στόματος, του φάρυγγα ή του στομάχου αλλά και να πάρεις υπερβολική δόση, καθώς με αυτούς τους τρόπους χρήσης δεν μπορείς να ελέγξεις εύκολα την ποσότητα που λαμβάνεις. Η ενδοφλέβια χρήση προκαλεί έντονα high αλλά αυξάνει τον κίνδυνο μολύνσεων (όπως μετάδοση ηπατίτιδας C και Β καθώς και HIV, αν μοιράζεσαι βελόνες) και βλαβών στις φλέβες, εξάρτησης και υπερβολικής δόσης. Παρόμοια, και η ενδοπρωκτική χρήση κάνει περισσότερο πιθανό τον εθισμό και την υπερβολική δόση.
Και αν την πάρω μαζί με άλλες ουσίες;
Ο συνδυασμός ουσιών στο chemsex είναι αρκετά συχνός αλλά αποτελεί βασικό παράγοντα πρόκλησης προβλημάτων. Οπότε, αν δε θέλουμε να τον αποφύγουμε, καλό είναι να είμαστε ενήμεροι για το τι πρέπει να προσέξουμε. Αν χρησιμοποιείς μεφεδρόνη για να αντισταθμίσεις τη χαλαρωτική δράση του G, έχε κατά νου ότι είναι πιο πιθανό να πέσεις σε G-hole. Επίσης, τα φάρμακα στυτικής δυσλειτουργίας που μπορεί nα αποφασίσεις να πάρεις, καθώς η μεφεδρόνη μπορεί να κόβει τη στύση σου, μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες αυξομειώσεις στην πίεση. Αν σκοπεύεις να πάρεις μεφεδρόνη, απόφυγε να πάρεις άλλα διεγερτικά ή να πιείς αλκοόλ. Σε περίπτωση που λαμβάνεις ψυχιατρικά ή/και αντιρετροϊκά φάρμακα πρέπει σίγουρα να συμβουλευτείς τον γιατρό σου, καθώς ο συνδυασμός τους με τη μεφεδρόνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Γενικότερα, ο συνδυασμός της μεφεδρόνης με άλλες ουσίες μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες αντιδράσεις και να μειώσει σημαντικά τις αναστολές σου με αποτέλεσμα να εμπλακείς σε σεξουαλικές καταστάσεις που μπορεί να σου είναι δυσάρεστες αργότερα.
Και μετά τη χρήση, τι να περιμένω;
Το come down είναι αναμενόμενο μετά τη χρήση μεφεδρόνης, οπότε η φροντίδα του εαυτού σου είναι καλό να μπει σε πρώτο πλάνο. Τις επόμενες μέρες μπορεί να αισθάνεσαι αρκετά κουρασμένος, να έχεις ναυτία ή/και ζάλη, αλλά να δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς παρά την εξάντληση. Η διάθεσή σου μπορεί να είναι αρκετά πεσμένη ή να είσαι ευερέθιστος και κυκλοθυμικός. Μετά τη χρήση, μπορεί να εμφανίσεις απώλεια μνήμης και τρέμουλο, τα οποία μπορεί να ενισχύσουν το αίσθημα ανησυχίας και την κακή διάθεσή σου. Τέλος, είναι πιθανό να παρατηρήσεις ότι κάποιες πληγές στο σώμα σου μπορεί να χρειάζονται περισσότερη φροντίδα και χρόνο για να επουλωθούν.
Τι μπορώ να κάνω με όλα αυτά, αν θέλω να κάνω χρήση μεφεδρόνης;
Δεδομένου ότι ουσίες καλό θα ήταν να κάνουμε όταν είμαστε καλά για να περάσουμε καλύτερα, φρόντισε να είναι με ανθρώπους με τους οποίους αισθάνεσαι άνετα και θα φροντίσετε ο ένας τον άλλο, αν κάτι πάει στραβά. Μιας και η μεφεδρόνη προκαλεί αφυδάτωση, μην ξεχνάς να πίνεις συχνά νερό ή κάποιο αναψυκτικό, αλλά απόφυγε τη χρήση αλκοόλ γιατί θα ενισχύσει την αφυδάτωση. Η χρήση θα πρέπει να γίνει σταδιακά, σε μικρές δόσεις, για να αποφύγεις τον κίνδυνο υπερβολικής δόσης. Σιγουρέψου ότι έχεις μαζί σου τα δικά σου σύνεργα (καλαμάκι, σύριγγα), τα οποία είναι καθαρά και μην τα μοιραστείς με την παρέα σου. Σε περίπτωση που σνιφάρεις, φρόντισε η ουσία να είναι αρκετά λεπτή για να αποφύγεις τον κίνδυνο τραυματισμού και ξέπλυνε τη μύτη σου αμέσως μετά τη χρήση. Αν σκοπεύεις να πάρεις μεφεδρόνη από το στόμα, θα πρέπει να έχεις φάει πριν, κατά προτίμηση κάτι λιπαρό, για να αποφύγεις τις στομαχικές επιπτώσεις, και να πιείς νερό αμέσως μετά τη χρήση για να καθαρίσεις το στόμα και το λαιμό από υπολείμματα ουσίας. Όπως είπαμε και πριν, και το ξαναλέμε κιόλας, θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός με το slamming.
Η αναζήτηση κατάλληλης και αξιόπιστης βοήθειας τόσο κατά τη διάρκεια της χρήσης όσο και μετά από αυτή είναι μια ένδειξη φροντίδας προς τον εαυτό. Αν νιώσεις ότι χάνεις τον έλεγχο, ζήτα άμεσα βοήθεια από τα άτομα που είναι μαζί σου. Άλλωστε, η χρήση ουσιών γίνεται συχνά ακριβώς για αυτό τον λόγο, να χάσουμε τον έλεγχο, αλλά μπορεί να μη μας αρέσει πάντα αυτό που θα προκύψει όταν αυτός χαθεί. Με άλλα λόγια, η καύλα προϋποθέτει καλή παρέα, η απώλεια ελέγχου φροντίδα, και οι επιλογές με κακές επιπτώσεις τρυφερότητα.
Να προσέχουμε ο ένας τον άλλο!
Αντώνης Πούλιος: Κλινικός Ψυχολόγος, M.Sc., Ph.D. και Ψυχαναλυτής, Επιστημονικός υπεύθυνος των κοινοτικών προγραμμάτων του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή»
Γιώργος Παπαδοπετράκης: Σύμβουλος εξαρτήσεων, Αντιπρόεδρος και υπεύθυνος προγραμμάτων του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή»