«Μαύρο» στο Instagram από τη Ρωσία από σήμερα τα μεσάνυχτα

Το Instagram θα απαγορευτεί εντελώς από σήμερα, Δευτέρα, τα μεσάνυχτα στη Ρωσία. Η Roskomnadzor, η ρυθμιστική αρχή της χώρας για τα μέσα ενημέρωσης, απαγόρευσε επίσημα την εφαρμογή την Παρασκευή, αλλά έδωσε στους Ρώσους μια ενδιάμεση περίοδο 48 ωρών πριν από τη θέσπισή της.

Η απαγόρευση, που ισχύει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, επιβεβαιώθηκε από την GlobalCheck (μέσω του Bloomberg), μια υπηρεσία που εξετάζει τους περιορισμούς στο διαδίκτυο στη Ρωσία.

Μάλιστα Ρώσοι influencers αναρτούν stories όπου… κλαίνε για την απώλεια των λογαριασμών τους και, φυσικά, των εσόδων τους.

Την περασμένη εβδομάδα, Ρώσοι εισαγγελείς ζήτησαν από δικαστήριο να χαρακτηρίσει τη Meta, τη μητρική εταιρεία του Instagram, “εξτρεμιστική οργάνωση”, μετά από μια προσωρινή αλλαγή στην πολιτική ρητορικής μίσους που επέτρεπε στους χρήστες να αναρτούν εκκλήσεις για βία κατά του ρωσικού στρατού που εισβάλλει στην Ουκρανία. Η Roskomnadzor δήλωσε ότι η απαγόρευση του Instagram στη Ρωσία οφειλόταν στο ότι “το κοινωνικό δίκτυο [διανέμει] ενημερωτικό υλικό που περιέχει εκκλήσεις για τη διάπραξη βίαιων πράξεων κατά πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού προσωπικού”.

Ο πρόεδρος της Meta για τις παγκόσμιες υποθέσεις, Nick Clegg, ανάρτησε ένα μήνυμα στο Twitter την Παρασκευή. “Για να είμαστε σαφείς, θα εφαρμόσουμε αυτή την πολιτική μόνο στην ίδια την Ουκρανία”, έγραψε. “Δεν έχουμε καμία διαμάχη με τον ρωσικό λαό. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή στην πολιτική μας σχετικά με τη ρητορική μίσους όσον αφορά τον ρωσικό λαό”.

Ο Clegg δήλωσε ότι θα ήταν λάθος να εμποδίσουμε τους Ουκρανούς να “εκφράσουν την αντίσταση και την οργή τους στις στρατιωτικές δυνάμεις που εισβάλλουν” και ότι οι πολιτικές της Meta “επικεντρώνονται στην προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων στην ομιλία ως έκφραση αυτοάμυνας ως αντίδραση σε μια στρατιωτική εισβολή στη χώρα τους”.

Είπε επίσης ότι η αλλαγή πολιτικής ήταν “προσωρινή”, “που έγινε σε έκτακτες και πρωτοφανείς περιστάσεις”.

Ο Adam Mosseri, επικεφαλής του Instagram, μπήκε επίσης στο Twitter την Παρασκευή πριν από την απαγόρευση, γράφοντας: “Αυτή η απόφαση θα αποκόψει 80 εκατομμύρια άτομα στη Ρωσία μεταξύ τους και από τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς περίπου 80% των ανθρώπων στη Ρωσία ακολουθούν έναν λογαριασμό Instagram εκτός της χώρας τους. Αυτό είναι λάθος”.

Το Facebook της Meta έχει ήδη απαγορευτεί από τη Ρωσία. Δεν είναι σαφές τι θα συμβεί με το Whatsapp, το οποίο επίσης ανήκει στην εταιρεία. Το Twitter έχει επίσης μπλοκαριστεί. Το TikTok εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο, αλλά οι Ρώσοι εμποδίζονται να δημοσιεύουν βίντεο.

Πολλοί influencers ζήτησαν από τους followers τους να στραφούν σε υπηρεσίες όπως το Telegram.

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.
Δες και αυτό!