Manchester Pride: Ζητούν να παραιτηθεί το διοικητικό συμβούλιο μετά από οικονομική έρευνα

12/08/2021
από
Manchester Pride, διοικητικό συμβούλιο, CEO, οικονομική έρευνα
Manchester Pride

Ο διευθύνων σύμβουλος του Manchester Pride, Mark Fletcher, αρνήθηκε να παραιτηθεί μετά από έρευνα του BBC, που έθεσε σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τα οικονομικά της μεγάλης ΛΟΑΤΚΙ+ εκδήλωσης του Pride.

Ο Fletcher εμφανίστηκε στο BBC Radio Manchester and Gaydio την Τετάρτη (11 Αυγούστου) εν μέσω, μίας αναστάτωσης γύρω από το Manchester Pride, που έγινε η αιτία για τη «διακοπή των σχέσεων» με δύο κορυφαίες τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, το LGBT Foundation και το George House Trust. Το Manchester Pride μετά από έρευνα σχετική με τα οικονομικά του επικαλέστηκε απώλεια εσόδων λόγω της COVID-19.

Καθώς οι επιχειρήσεις στο Gay Village της πόλης συγκεντρώθηκαν για να καλύψουν το κενό χρηματοδότησης, το Manchester Pride αναγκάστηκε να λογοδοτήσει για τη σημαντική πτώση των φιλανθρωπικών δωρεών, πριν και μετά την πανδημία.

Σύμφωνα με το BBC Radio Manchester, το 2018 η εκδήλωση προσέφερε σχεδόν 150.000 λίρες σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, περίπου το 6 % των εσόδων της. Την επόμενη χρονιά το Manchester Pride έκανε ρεκόρ εσόδων 3,94 εκατομμυρίων λιρών, ωστόσο, οι φιλανθρωπικές συνεισφορές του μειώθηκαν κατά το ήμισυ, φτάνοντας το 3 %, ανερχόμενες σε 122.000 λίρες.

Εκείνη τη χρονιά στο φεστιβάλ, επικεφαλής καλλιτέχνιδα ήταν η σούπερ σταρ Ariana Grande, της οποίας η αμοιβή των 350.000 λιρών κόστισε σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από τις φιλανθρωπικές συνεισφορές της εκδήλωσης.

Συνολικά, ο οργανισμός δαπάνησε 3,19 εκατομμύρια λίρες εκείνο το έτος -1,6 εκατομμύρια λίρες περισσότερα από ό,τι το 2018- με 1,5 εκατομμύρια λίρες για την παραγωγή εκδηλώσεων.

«Είστε μια φιλανθρωπική οργάνωση, αυτό το ποσό πρέπει να δοθεί σε άτομα που το έχουν ανάγκη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι πληρώνουν τα εισιτήριά τους για το Manchester Pride, επειδή θέλουν το αντίτιμο να πηγαίνει σε τοπικούς σκοπούς.

«Φυσικά θέλουν να περάσουν καλά, φυσικά θα ήθελαν να δουν την Ariana Grande, αλλά η ίδια προσελκύει τα χρήματα. Δε χρειάζεται να ξοδέψετε ένα εκατομμύριο λίρες παραπάνω για την παραγωγή εκδηλώσεων, και να ανακοινώσετε το επόμενο έτος ότι δεν μπορείτε να υποστηρίξετε τις τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις.» 

Το Manchester Pride υπερασπίζεται μεγάλα ονόματα καλλιτεχνών έναντι φιλανθρωπικών οργανώσεων

Μιλώντας στο Gaydio, ο Fletcher υπερασπίστηκε την απόφαση να προσλάβουν διάσημους καλλιτέχνες, λέγοντας ότι ήταν αυτό που ήθελε η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα του Manchester από το Pride.

«Είναι πολύ, πολύ δαπανηρό να πραγματοποιηθεί ένα φεστιβάλ», είπε. «Δεν είμαστε χαμένοι με τα χρήματά μας – ρωτάμε το κοινό μας τι θέλει, ποιες ερμηνεύτριες και ποιους ερμηνευτές θέλει να δει για να γιορτάσουν μαζί τη ζωή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων της πόλης.

«Στη συνέχεια προσεγγίζουμε την/τον εκάστοτε καλλιτέχνιδα/καλλιτέχνη και είμαστε σε θέση να λειτουργήσουμε με έναν [ευέλικτο] τρόπο – επειδή έχουμε χτίσει ισχυρές σχέσεις μαζί τους με τρόπο που δεν το κάνουν άλλα εμπορικά φεστιβάλ.»

Το επανέλαβε στο BBC, εξηγώντας ότι το Manchester Pride έχει επεκταθεί για να περιλαμβάνει μια σειρά από δωρεάν εκδηλώσεις και ότι οι καλλιτέχνες της πρώτης γραμμής χρειάζονται, για να καλύψουν το βαρύ κόστος που συνεπάγεται.

«Χωρίς τους καλλιτέχνες που φέρνουμε δε θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε αυτά τα έσοδα. Κάθε χρόνο όταν κάνουμε μια έρευνα, αυτοί είναι οι καλλιτέχνες που μας ζητείται να φέρουμε», είπε.

«Και όταν εξετάζουμε το ποσό που δαπανάται για υποδομές, πρέπει να κάνουμε το φεστιβάλ ασφαλές – αυτό κοστίζει για να μπορέσουμε να παραδώσουμε μια εκδήλωση σε αυτήν την κλίμακα.»

Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις αμφισβητούν τους ισχυρισμούς του Manchester Pride

Όταν ερωτήθηκε για την πτώση των φιλανθρωπικών δωρεών, ο Fletcher αρνήθηκε έντονα τη διακοπή των σχέσεών του με τα LGBT Foundation και  George House Trust, και τα δύο συνδέονται με το Manchester Pride για περισσότερα από 25 χρόνια.

«Αυτό δεν είναι κάτι που θέλουμε να κάνουμε και αυτό δε συμβαίνει», επέμεινε, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε “σύγχυση” στα κοινωνικά μέσα. Το Manchester Pride έχει δεσμευτεί να υποστηρίζει και θα υποστηρίζει τόσο τα φιλανθρωπικά ιδρύματα όσο και το «ζωτικό» έργο που κάνουν, είπε.

Όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα αν η εκδήλωση θα συνεχίσει να υποστηρίζει το σχέδιο για την ασφαλέστερη σεξουαλική υποστήριξη του LGBT Foundation, ο Fletcher είπε: «Τα χρηματοδοτήσαμε φέτος και θέλουμε να συνεχίσουμε να τα χρηματοδοτούμε και το επόμενο έτος.»

Ο ισχυρισμός αυτός απορρίφθηκε αμέσως και από τις δύο φιλανθρωπικές οργανώσεις που εξέδωσαν κοινή δήλωση στο διαδίκτυο.

«Η δήλωση ότι το Manchester Pride θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί το LGBT Foundation και το St George Trust στο ραδιόφωνο νωρίτερα σήμερα, έρχεται σε αντίθεση με τις συνομιλίες που είχαμε για τις μακροχρόνιες συμφωνίες χρηματοδότησής μας που είχαν λήξει», ανέφεραν.

«Δε μας δόθηκε καμία ένδειξη για το πώς μπορεί να μοιάζει η μελλοντική χρηματοδότηση ή με ποιους όρους.»

Το BBC σημείωσε ότι το Manchester Pride έδωσε στο LGBT Foundation μια «εφάπαξ επιχορήγηση» 10.000 λιρών φέτος, αλλά αυτό δε συγκρίνεται με την υποστήριξη που είχε προσφέρει η εκδήλωση στο παρελθόν και δεν αντιπροσωπεύει μια βιώσιμη πηγή χρηματοδότησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Manchester Pride πήρε αύξηση ενώ μειώθηκαν οι δωρεές

Σύμφωνα με το ίδιο ραδιόφωνο ο CEO του Manchester Pride πλήρωσε αύξηση μισθού 20.000 λιρών σε έναν υπάλληλο του Pride το 2019, φτάνοντας σε μισθό τις 90.000 λίρες. Ο Fletcher αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι αυτός ο υπάλληλος ήταν ο ίδιος, αν και αρχικά αρνήθηκε ότι πρόκειται για αύξηση μισθού.

«Δεν έλαβα αύξηση μισθού 20.000 λιρών το 2019, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε η δομή των αμοιβών μου άλλαξε», είπε αρχικά.

«Ήταν αύξηση μισθού Mark, ήσουν σε ένα συγκεκριμένο ποσό και είχες 20.000 λίρες παραπάνω τουλάχιστον, αυτό είναι αύξηση μισθού, μπορείς να το επανατοποθετήσεις όπως θέλεις», είπε η Jameson.

«Δεν προσπαθώ να το επανατοποθετήσω», απάντησε ο Fletcher. «Ο μισθός μου είναι ο μισθός μου. Οι διαχειριστές του Manchester Pride καθόρισαν την πολιτική αμοιβής και ανταμοιβής για ολόκληρη την ομάδα, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, το κάνουν για να διασφαλίσουν ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας ως φιλανθρωπικό ίδρυμα.»

Η αύξηση των αμοιβών ήταν σύμφωνη με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις αμοιβές των ανώτερων στελεχών σε φιλανθρωπικά ιδρύματα από το Εθνικό Συμβούλιο Εθελοντικών Οργανισμών, είπε, και αντικατοπτρίζει «την αξία για την οργάνωση αυτού του ρόλου, το επίπεδο του οικονομικού και λειτουργικού κινδύνου και της λογοδοσίας που έχει.»

Παρ’ όλα αυτά, η αποκάλυψη έχει εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το γιατί ο μισθός του διευθύνοντα συμβούλου του Manchester Pride αυξήθηκε σε ένα χρόνο, όταν το ποσοστό των φιλανθρωπικών δωρεών είχε μειωθεί στο μισό.

Μετά τις αυξανόμενες εκκλήσεις να αποχωρήσουν ο CEO και το διοικητικό συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένης μιας αναφοράς που έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες υπογραφές, ο Fletcher αρνήθηκε να παραιτηθεί. «Αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί», είπε αποφασιστικά.
Δες και αυτό!