Εκτός από το lockdown τίθεται σε ισχύ από σήμερα Παρασκευή (13/11/20), ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών από τις 21:00 ως τις 05:00, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο  Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, την Τετάρτη (11/11/20).

Απαγόρευση κυκλοφορίας 21:00 – 05:00

Από σήμερα σε όλη τη χώρα 21:00-05:00 απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις εκτός από αυτές που αφορούν λόγους εργασίας, λόγους υγείας, καθώς και συνοδεία κατοικίδιου και μόνο σε κοντινή απόσταση από την οικία. Απαραίτητη η αποστολή SMS στο 13033 με τους αντίστοιχους κωδικούς και βεβαίωση εργοδοτριών/εργαζομένων.

Πρακτικά σημαίνει ότι το χρονικό διάστημα 21:00 με 05:00 οι μετακινήσεις που επιτρέπονται αφορούν μόνο εκείνες που συνοδεύονται από SMS στο 13033 με τον κωδικό 1 (μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό) και 6 (κίνηση με κατοικίδιο ζώο), ενώ για λόγους μετάβασης – αποχώρησης από και προς την εργασία απαιτείται βεβαίωση εργαζομένου από το Εργάνη ή το forma.gov.

Τι ισχύει για τα take away και τα delivery;

Μετά από τις δηλώσεις του Χαρδαλιά και τις διευκρινήσεις που δόθηκαν στη συνέχεια δημοσιεύθηκε επίσημη ανακοίνωση από την Πολιτική Προστασία που ορίζει τελικά ότι κανονικά θα λειτουργούν, τόσο οι υπηρεσίες delivery, όσο και εκείνες του take away, στο πλαίσιο, όμως, των προβλεπόμενων μετακινήσεων.

Έτσι, take away θα μπορούν να παίρνουν μόνο όσες/οι βρίσκονται νομίμως στο δρόμο (με κωδικούς 1 και 6), ή όσες/οι επιστρέφουν από την εργασία τους, ενώ για τα υπόλοιπα άτομα αυτό απαγορεύεται. Συνεπώς, δε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο κωδικός 2 (αγορά αγαθών) στα SMS.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας

“Σχετικά με τη λειτουργία των take away και delivery κατά τις ώρες 21.00 – 05.00, διευκρινίζουμε ότι δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης των υπηρεσιών παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) κατά τις ώρες αυτές.

Επίσης, διευκρινίζουμε ότι η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές”.

Ακόμη

Κάθε φορέας από σήμερα θα πρέπει να διαθέτει έκθεση σχετικά με την τηλεργασία, με την οποία να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τα εργαζόμενα άτομα, που έχουν τεθεί σε αυτό το καθεστώς.

Ανακοινώθηκε, τέλος, ότι το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται, μετά από απόρριψη του σχετικού αιτήματος από την αρμόδια επιτροπή.