ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες μιλούν στην Καθημερινή για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν

18/10/2023
από
Ομόφυλα ζευγάρια με παιδιά περιγράφουν τις πολλαπλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, λόγω της έλλειψης νομοθετικού πλαισίου, σε ένα άρθρο στην Καθημερινή για τα «παιδιά αόρατων γονιών, χωρίς δικαιώματα».

Η εφημερίδα παρουσίασε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί η απουσία ενός νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο. Οι ομογονεϊκές οικογένειες καλούνται να ζήσουν μέσα σε ένα πλαίσιο διαρκούς ανασφάλειας και έλλειψης σταθερότητας.

Το αφιέρωμα συμπεριλαμβάνει τέσσερις οικογένειες, μια εκ των οποίων της Στέλλας Μπελιά, προέδρου των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο. Η άλλη πρόκειται για τον Άγγελο Μιχαηλίδη, ο οποίος έχει αποκτήσει δύο παιδιά μόνος του μέσω παρένθετης μητρότητας στις ΗΠΑ. Η τρίτη οικογένεια είναι αυτή της Νικολέτας και της Κατερίνας, και η τέταρτη για την Ε. και τη Δ.

«Ο γάμος φέρνει δικαιώματα που το σύμφωνο δεν φέρνει. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παιδιά που υφίστανται διακρίσεις. Και μάλιστα όχι για κάτι που είναι τα ίδια, για κάτι που είναι οι γονείς τους», λέει η Στέλλα Μπελιά στην Καθημερινή. Οι διακρίσεις αυτές, όπως διαβάζουμε και γνωρίζουμε, συμβαίνουν σε πολλά και διαφορετικά πλαίσια. Ο Άγγελος Μιχαηλίδης λέει ότι τα παιδιά του δεν αναγνωρίζονται ως παιδιά του στην Ελλάδα και «ως εκ τούτου τα παιδιά δεν έχουν δικαίωμα σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Καθημερινή

Η ιατρική περίθαλψη και η οποιαδήποτε επαφή με το νοσοκομείο, είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα των ομογονεϊκών οικογενειών. Η Νικολέτα περιγράφει ότι οι διακρίσεις ξεκίνησαν αμέσως μόλις γεννήθηκε το μωρό τους. «Μολονότι ο γιατρός είχε ενημερώσει ότι είμαι η δεύτερη μαμά, λίγες ώρες μετά τον τοκετό κι ενώ περίμενα με τους άλλους γονείς έξω από τη Μονάδα, φορώντας τη γνωστή περιβολή, δεν με άφησαν να μπω. Μας είπαν ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν σε δύο γυναίκες να είναι μέσα, παρότι είχαμε σύμφωνο». Η Ε. και η Δ. ευτυχώς, όπως διαβάζουμε, δεν έχουν βιώσει έντονα προβλήματα, αλλά διάφορες διακρίσεις, όπως το να τους πει διευθυντής σχολείου, στο άκουσμα του είδους της οικογένειας, ότι προάγουν τις πατροπαράδοτες αξίες της οικογένειας.

Τα προβλήματα ξεκινούν από τη στιγμή της απόφασης επέκτασης της οικογένειας, με τα εμπόδια που συναντούν τα ζευγάρια με την πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες αναπαραγωγής, αλλά και στο σύστημα υιοθεσίας, και αυξάνονται καθώς το παιδί μεγαλώνει. Η αδιαφορία της Πολιτείας να προστατεύσει τα παιδιά, δημιουργεί ένα συνεχόμενο κλίμα ανασφάλειας.

Αυτό που προσπαθεί να γνωστοποιήσει το άρθρο στην Καθημερινή, αλλά κι αυτό που τονίζει συνέχεια η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, είναι ότι τα παιδιά αυτά υπάρχουν ήδη. Δεν πρόκειται για μελλοντικές ενδεχόμενες καταστάσεις, αλλά για οικογένειες που αναγκάζονται να ζουν μια καθημερινότητα γεμάτη δυσκολίες.

Πηγή: Καθημερινή




Δες και αυτό!