Λιθουανία: Προσπάθησε, αλλά απέτυχε να αναγνωρίσει τα ομόφυλα ζευγάρια

16/06/2017
από

Το κοινοβούλιο της Λιθουανίας ψήφισε κατά στην πρόταση αναγνώρισης των ομόφυλων σχέσεων, παρά τις ψήφους υπεράσπισης των 29 βουλευτών.

Χθες ημέρα Πέμπτη, το κοινοβούλιο της Λιθουανίας ψήφισε πρόταση για την τροποποίηση του Αστικού Κώδικα της χώρας, ώστε να καλύπτονται νομικά όλα τα ζευγάρια ανεξαρτήτως φύλου. Το αποτέλεσμα;

59 βουλευτές ψήφισαν κατά της πρότασης, 20 απείχαν και 29 ψήφισαν υπέρ.

«Η νομική αναγνώριση τόσο των ζευγαριών διαφορετικού φύλου όσο και των ομόφυλων ζευγαριών θα στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι είμαστε μια σύγχρονη δυτική χώρα και δεν διακρίνουμε τους πολίτες μας» , είχε δηλώσει ο βουλευτής Viktorija Čmilytė-Nielsen κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής ακρόασης.

Ο Čmilytė-Nielsen και το Φιλελεύθερο Κόμμα παρουσίασαν την πρόταση αυτήν τον περασμένο μήνα. Το κόμμα υποστήριξε, ότι όλα τα ζευγάρια θα πρέπει να μπορούν να αναγνωρίζονται νομικά. Οι φιλελεύθεροι βουλευτές, πρότειναν τα ζευγάρια να μπορούν να συνάψουν σύμφωνο σε συμβολαιογράφο. Επίσης, πρότειναν να μπορεί ένα ζευγάρι να αναγνωριστεί αυτομάτως νομικά, αν μένει μαζί για περισσότερο από έναν χρόνο.

Παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν ήταν θετικό ωστόσο, είναι ευχαριστημένοι.

«Θεωρούμε την ψηφοφορία αυτή ως νίκη. Παρά το γεγονός ότι απορρίφθηκε η συνολική πρόταση, η στήριξη των οικογενειών του ιδίου φύλου κερδίζει βραδέως δυναμική στο Λιθουανικό Κοινοβούλιο» , δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Λιθουανικής Gay League (LGL), Vladimir Simonko και πρόσθεσε ότι «Συνεχίζουμε να δουλεύουμε με σκοπό να αναγνωρίσουμε νόμιμα στη Λιθουανία τις ομόφυλες οικογένειες» .

Τον Μάιο, η Λιθουανία έγινε η πρώτη χώρα που χορήγησε άσυλο σε δύο gay άνδρες από την Τσετσενία, που διέφυγαν από δίωξη και βέβαιο θάνατο.

 
Δες και αυτό!