Λίνα Παπαδοπούλου: «Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε την οικογένεια όποιο σχήμα κι αν έχει αυτή»

29/01/2024
από
Στις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη απάντησε η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ Λίνα Παπαδοπούλου, τονίζοντας ότι ενώ η ισότητα στον γάμο δεν επιβάλλεται από την ΕΣΔΑ, τα κράτη οφείλουν να προστατεύουν τις οικογένειες σε όλες τους τις μορφές. 

Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε πρόσφατα ότι η ισότητα στον γάμο δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα σύμφωνα με το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και ότι με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση δημιουργείται ζήτημα συνταγματικότητας.

Με τη σειρά της, η Λίνα Παπαδοπούλου ανέφερε ότι το κράτος έχει την υποχρέωση να προστατεύσει κάθε μορφή οικογένειας, ενώ τόνισε ότι περιμένει από τον Μάκη Βορίδη να ψηφίσει τις σχετικές διατάξεις.

«Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε την οικογένεια όποιο σχήμα και αν έχει αυτή. Αν ο κ. υπουργός σέβεται την Ομολογία του ΕΣΔΑ, αναμένω στην κατ’ άρθρο ψήφιση, να ψηφίσει τουλάχιστον τις διατάξεις που αφορούν στην προστασία των παιδιών και της οικογενειακής ζωής των ομοφύλων. Η Ομολογία του Στρασβούργου είναι ένα υπερεθνικό ζήτημα, είναι δηλαδή πάνω από τα κράτη μέλη, και είναι πάντα προσεκτικό στις κρίσεις του και στηρίζεται πάντα στην ευρωπαϊκή συναίνεση. Το ΕΣΔΑ για να μην χάσει την νομιμοποίηση στα μάτια των κρατών που δεν έχουν ψηφίσει τον γάμο των ομοφύλων, στηρίζεται στην ευρωπαϊκή συναίνεση. Μόνο δηλαδή αν μια πλειονότητα των κρατών έχει εισαγάγει τον γάμο, τότε μόνο θα πει ότι τίθεται θέμα αντίθεσης προς το ΕΣΔΑ.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι με βάση το ελληνικό Σύνταγμα, δεν μπορούμε να εισαγάγουμε την αντίθεση στο άρθρο 9 του δικού μας Συντάγματος που λέει ότι η προσωπική και οικογενειακή ζωή είναι απαραβίαστη. Το άρθρο 21 έρχεται να πολλαπλασιάσει και να πει όχι μόνο ελευθερία αυτών των ζευγαριών να φτιάχνουν την οικογενειακή ζωή τους όπως θέλουν, με τρόπο απαραβίαστο, αλλά και το κράτος να τους προστατεύει. Η οικογένεια όποια μορφή και αν έχει, γιατί αυτό μας το δίνει η εμπειρία και το βίωμα, η πράξη, και όχι το Σύνταγμα ή ο Αστικός Κώδικας, το κράτος πρέπει να τη στηρίζει. Το ίδιο και για την μητρότητα είτε είναι σε μονογονέα, είτε σε ομόφυλο ή ετερόφυλο ζευγάρι», είπε συγκεκριμένα.

Παράλληλα, τόνισε ότι αναμένει από τον υπουργό αλλά και τον Θάνο Πλεύρη, να ψηφίσουν τις διατάξεις «που προστατεύουν την οικογένεια και τα παιδιά».

«Σύμφωνα με την Ομολογία του Στρασβούργου εάν δύο άνδρες έχουν αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας στο εξωτικό, η Ομολογία μας υποχρεώνει να αναγνωρίσουμε αυτούς τους 2 ως πατεράδες του παιδιού», πρόσθεσε.

Σχετικά με το γιατί δεν είναι επαρκές το σύμφωνο συμβίωσης, η νομικός απάντησε ότι η συγκεκριμένη σύμβαση αστικού δικαίου «δεν λύνει τα προβλήματα» τα οποία αντιμετωπίζουν οι ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες.

Επίσης, η καθηγήτρια τοποθετήθηκε και για τα ελλείματα τα οποία έχει το παρόν σχέδιο νόμου, επισημαίνοντας ότι κάποια πράγματα πρέπει να αποτυπωθούν ρητά.

«Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να αποτυπωθούν ρητά, κατά τη γνώμη μου πρέπει να συναχθούν ερμηνευτικά, αν και έχω έναν φόβο για το τι θα κάνουν στο τέλος η διοίκηση και τα δικαστήρια, οπότε θα προτιμούσα να τα γράψει ρητά ο νομοθέτης. Το ένα έλλειμα είναι ως προς την αναγνώριση ενός παιδιού σε ζευγάρι δύο γυναικών, αν έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Αν πρόκειται για δυο γυναίκες, αφού συνάψουν γάμο και μετά η μια μπαίνει στη διαδικασία να κάνει εξωσωματική. Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει ρητά ότι η δεύτερη σύζυγος, εφόσον δώσει την συναίνεσή της – εφόσον είναι σύζυγος πρέπει να δώσει την συναίνεσή της – ότι και αυτή γίνεται αυτόματα μητέρα ως αμάχητο τεκμήριο όπως γίνεται ένας άνδρας. Ένας άνδρας γίνεται γονέας ανεξάρτητα αν θα δώσει το δικό του γενετικό υλικό, διότι στα ετερόφυλα ζευγάρια επιτρέπεται η ετερόλογη γονιμοποίηση, κατά την οποία ο σύζυγος υπογράφει ότι είναι ο πατέρας του παιδιού και αυτό τον δεσμεύει, ακόμα και όταν για ιατρικούς λόγους δεν είναι ο βιολογικός πατέρας του παιδιού και το σπέρμα είναι από δότη.  Αυτό θα πρέπει να ισχύει και για τις γυναίκες», σημείωσε η Λίνα Παπαδοπούλου.

Για την τρανς γονεϊκότητα είπε: «Στα άτομα αυτά που έχουν κάνει διόρθωση στο ληξιαρχικά καταχωρημένο φύλο τους, στον νόμο του 2017, το όνομά τους δεν μπορεί να αλλάξει στα έγγραφα του παιδιού τους. αυτό μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα όταν ειδικά το παιδί είναι ανήλικο. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Δεν έχει αλλάξει γιατί δεν υπήρχε στον νόμο του 2017 η ομογονεϊκότητα».

https://www.facebook.com/anna.aperghb/videos/409380668192432/
Δες και αυτό!