Μάκης Βορίδης: «Στο Σύνταγμά μας λέει ότι η οικογένεια είναι θεμέλιο του έθνους»

26/01/2024
από
Για την (ομοφοβική) αντίθεσή του ως προς την ισότητα στον γάμο, μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, δηλώνοντας ότι υπάρχει ζήτημα συνταγματικότητας.

Τα τρία βασικά σημεία της διαφωνίας του παρέθεσε ο Μάκης Βορίδης, ενώ παράλληλα εξήγησε την επιλογή του να απέχει από τη ψηφοφορία του νομοσχεδίου – το οποίο αρχικά είχε δηλώσει ότι θα καταψήφιζε.

«Το βασικό επιχείρημα είναι πως πρόκειται για μια πρωτοβουλία που προασπίζεται την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το να μην το λέω εγώ, δεν έχει μεγάλη σημασία. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν το λέει το δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς σε δύο περιπτώσεις το 2010 και το 2017 εξέτασε προσφυγές κατά κρατών να χορηγήσουν το δικαίωμα γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια και απάντησε ότι πρόκειται για ζήτημα που εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των κρατών να το ρυθμίσουν και αν δεν το ρυθμίσουν δεν υπάρχει παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Το βασικό επιχείρημα της ισότητας, λοιπόν, απαντιέται από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γιατί δεν δέχεται ότι έχουμε όμοιες περιπτώσεις», είπε ο υπουργός. Και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν άλλη, θα τη λάμβανε υπόψη του.

Την ίδια στιγμή, ο Μάκης Βορίδης έθεσε το ζήτημα της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου, το οποίο κατά τα λεγόμενα του, τροποποιεί τον συνταγματικό ορισμό της οικογένειας.

«Στο Σύνταγμά μας λέει ότι η οικογένεια είναι θεμέλιο του έθνους μαζί με τη μητρότητα και την προστασία των παιδιών. Και αυτά είναι υπό την προστασία του κράτους. Κατά τη γνώμη μου υπάρχει θέμα συνταγματικό. Για να περάσει ο νόμος κατά τη γνώμη μου χρειαζόμαστε έναν διαφορετικό ορισμό της οικογένειας. Κι αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο ζήτημα», ανέφερε συγκεκριμένα.

Το τρίτο επιχείρημα, που ο ίδιος ονομάζει «ρομαντικό», σχετίζεται με το «γιατί δύο άνθρωποι που αγαπιούνται να μην μπορούν να ζήσουν μαζί».

«Ο δικός μας αστικός κώδικας σε αντίθεση με τον ΗΠΑ, θα δείτε ότι δεν υπάρχουν συναισθηματικές φράσεις. Ο κώδικας στο πλαίσιο του γάμου καθορίζει μόνο τις σχέσεις των συζύγων και τις υποχρεώσεις γονέων – τέκνων», είπε ο υπουργός.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην απόφασή του να απέχει από τη ψηφοφορία της συγκεκριμένης διάταξης, λέγοντας ότι δεν είναι απαραίτητη η παραίτησή τους, καθώς δεν τέθηκε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Συγκεκριμένα είπε: «Είχα πει από την αρχή ότι δεν θα ψηφίσω τη διάταξη. Έχω ηθική και πολιτική υποχρέωση με τη στάση μου να μην τραυματίσω την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του δεν έθεσε κομματική πειθαρχία και είπε ότι θεωρεί αξιοπρεπή στάση την αποχή. Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα από τον πρωθυπουργό διότι καταλαβαίνει ότι υπάρχουν προβλήματα με αυτό το θέμα και το αφήνει στη συνείδηση, αλλά ταυτόχρονα κάνει μία σύσταση όσοι διαφωνούν να επιλέξουν την αποχή. Δεν μπορώ να μην ακούσω αυτή τη σύσταση και εξαιτίας της σχέσης που έχω και εξαιτίας του αξιώματός μου».
Δες και αυτό!